Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Οδυσσέα Ελύτη, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 2 Νοεμβρίου 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30. Βραβεύτηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που έλαβε την ύψιστη αυτή τιμή για το έργο του.
Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα Άξιον Εστί, ο Ήλιος ο πρώτος και οι Προσανατολισμοί. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.
Η αληθινή ιστορία πίσω από το “Ελύτης”
Όπως όλοι γνωρίζουμε το πραγματικό επίθετο του σπουδαίου ποιητή μας ήταν το Αλεπουδέλης. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι το πώς εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του. Το είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε μία παλιά συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Πριν λίγους μήνες και με αφορμή τα 111 χρόνια από τη γέννησή του, είχε αναρτηθεί στο Tik Tok ένα απόσπασμα της συνέντευξης, όπου ο ποιητής εξηγεί πώς εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του.
Ο Ελύτης αναφέρεται στο 1935, όταν οι εκδότες του περιοδικού Νέα Γράμματα, Γιώργος Σεφέρης και Γιώργος Κατσίμπαλης, επέμεναν να δημοσιεύσουν τα πρώτα ποιήματα που τους είχε στείλει. Τελικά το έκαναν, οπότε ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης κλήθηκε να αποφασίσει το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο με το οποίο θα τα υπέγραφε.
«Ήθελα να υπάρχει κάποιο ψευδώνυμο. Κι επειδή πάντοτε οι λέξεις που άρχιζαν από “ελ” μου ασκούσαν μια μαγεία, είτε διότι ήταν η Ελλάδα, είτε ήταν η ελπίδα, είτε μια Ελένη, που ίσως ήμουν τότε ερωτευμένος, η ελευθερία, όλες αυτές οι λέξεις που αρχίζουν από “ελ”, σκέφτηκα το αρχίσω έτσι», σημειώνει.
«Κατόπιν ήταν το γράμμα “υ” που για μένα είναι το πιο ελληνικό γράμμα. Άλλωστε νομίζω και οι Γάλλοι για να το λένε “i grec” θα πει ότι είναι ελληνικό. Έβαλα μετά το “ελ” το “υ”, δεν χρειαζόταν λοιπόν παρά να βάλω μια κατάληξη που να είναι και λίγο πιο αρχαιοπρεπής, αν θέλετε, “ύτης”. Ενώ έψαχνα στην αρχή να βάλω κάτι μεταξύ του “ελ” και του “της” έβαλα το “υ” και βγήκε το Ελύτης», πρόσθεσε.
@editor_gr Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος μας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης. #fyp #ellada #fy #greece #fypage #mathestotiktok #tiktokgreece🇬🇷 #μαθεστοtiktok #fyoupage #tiktok #tiktokgreece #ελυτης #ποιηση #poetry ♬ Life Lessons (inspirational piano flowing touching hopeful cinematic emotional) – Valkristo