To Forbes σε ένα αφιέρωμα για τη χώρα μας, ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό, κάνει εκτενή αναφορά στο Ελληνικό αναδεικνύοντας το και τονίζοντας ότι στην Ελλάδα σύντομα θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα το διεθνώς έγκυρο μέσο γράφει:
«Οι επισκέπτες της Αθήνας θα πρέπει σύντομα να προσθέσουν έναν ακόμη προορισμό στη λίστα που πρέπει να δουν: Το Ελληνικό, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τον όγκο του πρασίνου στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένα έθνος στολισμένο με μνημειακά αξιοθέατα και αρχαία κλασικά, οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι νέο σε αυτό το προπύργιο αρχαιοτήτων, αλλά το Ελληνικό θα έχει πολλά νέα να προσφέρει στους επισκέπτες. Εκτός από ένα παράκτιο πάρκο 500 στρεμμάτων, στην ανάπτυξη θα ενταχθούν ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Mandarin Oriental, οικιστικός πύργος 50 ορόφων, δύο εμπορικά κέντρα, ένα αθλητικό συγκρότημα, καζίνο και μια μαρίνα που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί μεγάλα γιοτ. Μόλις 25 λεπτά από το αεροδρόμιο της Αθήνας και μόλις 20 λεπτά από την Ακρόπολη και το κέντρο της Αθήνας, η επανεφεύρεση της ελληνικής ακτογραμμής από το Ελληνικό υπόσχεται να μεταμορφώσει τη Ριβιέρα και την Αθήνα.
Ο οραματιστής πίσω από αυτό το μνημειώδες έργο είναι ο Οδυσσέας Αθανασίου, ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development. Ο Αθανασίου και η ομάδα του είδαν ευκαιρία σε παραμελημένη γη μέσα και γύρω κατά μήκος της ακτογραμμής της πόλης – γη που κάποτε ήταν το σπίτι του παροπλισμένου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και επίσης ο χώρος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Λέει ο Αθανασίου, “Αυτό το μέρος ήταν 70% τσιμέντο και σύντομα θα είναι 70% πράσινο. Πρόκειται να αλλάξει ολόκληρο το μικροκλίμα της περιοχής. Και, επειδή ξεκινάμε από το μηδέν, μπορούμε να χτίσουμε μια πόλη 15 λεπτών όπου μπορείτε να βρίσκεστε οπουδήποτε θέλετε μέσα σε 15 λεπτά”.
Η βιώσιμη κατασκευή επόμενης γενιάς με πιστοποίηση LEED αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στην ανάπτυξη του Ελληνικού. Σήμερα, οι αδρανείς πασαρέλες και οι αχρησιμοποίητοι Ολυμπιακοί αθλητικοί χώροι αποσυναρμολογούνται και αναγεννώνται στη νέα κατασκευή, παίρνοντας ζωή ως πάγκοι πάρκων για τον χώρο πρασίνου ή θεμέλια για άλλα κτίρια. Οι αφοσιωμένες προσπάθειες για επαναχρησιμοποίηση σημαίνουν ότι τα περισσότερα από τα υλικά κατεδάφισης παραμένουν στο εργοτάξιο, για να αναγεννηθούν αντί να μεταφερθούν με φορτηγά εκτός του χώρου και να απορριφθούν αλλού.
Οι επισκέπτες του Ελληνικού θα έχουν άφθονες δραστηριότητες για να επιλέξουν καθώς σύμφωνα με τον Αθανασίου, “Δεν θέλουμε να προσφέρουμε απλώς ψώνια. Για παράδειγμα, σε ένα από τα εμπορικά μας κέντρα, το Golden Hall, έχουμε ένα μουσείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα ενυδρείο και ένα χώρο περιπέτειας για οικογένειες”. Θα υπάρχουν επίσης πολλά πολυτελή ξενοδοχεία για να διαλέξετε. Το Mandarin Oriental Athens Hotel and Luxury Residences θα βρίσκεται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου του Ελληνικού και πρόκειται να ανοίξει το καλοκαίρι του 2027. Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, το ξενοδοχείο 5 αστέρων θα προσφέρει 123 δωμάτια και σουίτες, μαζί με 17 πολυτελείς επώνυμες κατοικίες, όλες με εκπληκτική θέα στον Σαρωνικό και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Θα είναι σε καλή εταιρεία πολυτελείας πέντε αστέρων με τα πρόσφατα εγκαίνια του One&Only Aesthesis (που δεν είναι μέρος του Ελληνικού) λίγο πιο κάτω. Το δεύτερο πολυτελές ξενοδοχείο, που βρίσκεται κοντά στη μαρίνα, δεν έχει ακόμη ονομαστεί.
Η ευκαιρία
«Ο Αθανασίου και η ομάδα του είδαν ευκαιρία σε παραμελημένη γη κατά μήκος της ακτογραμμής της πόλης – γη που κάποτε ήταν το σπίτι του παροπλισμένου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και επίσης ο χώρος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004» τονίζουν και επικαλούνται τα λόγια του κ. Αθανασίου: «Αυτό το μέρος ήταν 70% τσιμέντο και σύντομα θα είναι 70% πράσινο. Πρόκειται να αλλάξει ολόκληρο το μικροκλίμα της περιοχής. Και, επειδή ξεκινάμε από το μηδέν, μπορούμε να χτίσουμε μια πόλη 15 λεπτών όπου μπορείτε να βρίσκεστε οπουδήποτε θέλετε μέσα σε 15 λεπτά».
Η βιώσιμη κατασκευή επόμενης γενιάς με πιστοποίηση LEED αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στην ανάπτυξη του Ελληνικού. Στο άρθρο τονίζεται ιδιαίτερα ότι γίνονται προσπάθειες να επαναχρησιμοποιηθούν τα περισσότερα από τα υλικά κατεδάφισης τα οποία παραμένουν στο εργοτάξιο, για να αναγεννηθούν αντί να μεταφερθούν με φορτηγά εκτός του χώρου και να απορριφθούν αλλού.
Αφού αναλύει ολόκληρο το project, το Forbes τονίζει ότι οι ανυπόμονοι μπορούν να επισκεφθούν το Ellinikon Experience Center and Park , το οποίο προσφέρει μια μικρή δόση του επερχόμενου έργου με διαδραστικές οθόνες και χαρακτηριστικά, όπως κήπο ζεν, υδάτινο λαβύρινθο και παιδική χαρά.
«Οι Έλληνες μοιράζονται μια συναρπαστική ιστορία δημιουργίας διαχρονικής αρχιτεκτονικής που συνεχίζει να εκπλήσσει και να απολαμβάνει αιώνες αργότερα. Η ανάπτυξη του Ελληνικού μοιράζεται αυτή την ελληνική τάση για δημιουργία πραγμάτων με μεταμορφωτικές δυνατότητες, καθώς υπόσχεται να είναι ένας προορισμός που θα απολαύσουν οι επόμενες γενιές», καταλήγει το άρθρο.
photo cover: the_ellinikon_official
Δείτε επίσης