Στις περισσότερες χώρες, νομικά η ενηλικίωση είναι στα 18 έτη. Μόλις τα συμπληρώσεις αποκτάς όλα τα δικαιώματα ενός ενήλικα. Ακόμα και του εκλέγειν κι εκλέγεσθαι, αν και σε κάποιες χώρες, για να θέσεις υποψηφιότητα σε εκλογές θα πρέπει να έχεις περάσει τα 20 έτη.

Αλλά αυτό δεν ισχύει με τη Μάλτα, η οποία προχώρησε σε μια παράδοξη απόφαση που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Κι αυτό διότι το νέο της κυβέρνησης της χώρας, προβλέπει να μπορούν ακόμη και και 16χρονοι να κατεβαίνουν για δήμαρχοι.

Όπως αναφέρει το Reuters, το εν λόγω σχέδιο ανακοινώθηκε την Τετάρτη (11/10) από τον υπουργό Εθνικής Κληρονομιάς, Τεχνών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μάλτας, Όουεν Μπονίτσι, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούν ακόμα και άτομα 16 ετών να θέτουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Όουεν Μπονίτσι, η Μάλτα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα επιτρέπει στα 16χρονα και 17χρονα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης να υπηρετούν ως δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, κάτι που μέχρι τώρα ίσχυε για όσους είναι από 18 ετών και πάνω.

Σύμφωνα με τον Μαλτέζο υπουργό, αυτό το σχέδιο της τοπικής κυβέρνησης «αντανακλά την εμπιστοσύνη που έχουμε στους νέους ανθρώπους», ενώ σημείωσε πως στο τέλος εναπόκειται στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποιους θα εκλέγουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Χαμός στα social media με το σχέδιο της κυβέρνησης

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε κυρίως χιουμοριστικά σχόλια στα social media, ενώ όπως έδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Times of Malta», το 97% των ερωτηθέντων δεν συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Όπως σημειώνεται σε ένα από τα σχόλια που «υποδέχθηκαν» το σχέδιο της κυβέρνησης της Μάλτας, «έτσι ένας 16χρονος δήμαρχος θα μπορεί να τελέσει γάμο, αλλά θα χρειάζεται την άδεια των γονιών του για να παντρευτεί ο ίδιος».

Σύμφωνα με ένα άλλο σχόλιο που διακωμωδεί το εν λόγω σχέδιο «το δημοτικό συμβούλιο θα καθυστερήσει να συνεδριάσει γιατί ο δήμαρχος περιμένει τη μαμά του να τον πάει στο γραφείο του με το αυτοκίνητό της»

Σημειώνεται πως με βάση τον νόμο που ισχύει στη Μάλτα, ένα άτομο πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών για να παντρευτεί ή για να βγάλει άδεια οδήγησης, αλλά για όσους είναι 16 ή 17 ετών απαιτείται η άδεια των γονιών ή δικαστική απόφαση για να γίνει γάμος.

Από την πλευρά του ο Όουεν Μπονίτσι σημείωσε πως και ο ίδιος ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία όταν ήταν 20 ετών, με τον κόσμο τότε να το θεωρεί περίεργο.

Όπως επισήμανε, «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να έχει δοθεί στους νέους το δικαίωμα όχι μόνο να ψηφίζουν στα 16 αλλά και να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τώρα τους δίνουμε το δικαίωμα να εκλέγονται και δήμαρχοι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης