Η ανακοίνωση του ονόματος της Ναργκίς Μοχαμαντί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Η νέα Νομπελίστρια Ειρήνης δεν είναι απλά μία ακτιβίστρια από το Ιράν, αλλά μία γυναίκα, η οποία μάχεται για την καταπολέμηση της καταπίεσης των γυναικών, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας στη χώρα της, πληρώνοντας τους αγώνες της με την ίδια της την ελευθερία.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί είναι έγκλειστη στις φυλακές του Ιράν, μετά τη σύλληψή της για συμμετοχή ως επικεφαλής στις αιματηρές διαδηλώσεις στη χώρα, για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί. Αυτή, βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που το καθεστώς την συλλαμβάνει. Συνολικά, την έχει συλλάβει 13 φορές και την έχει καταδικάσει πέντε φορές συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκιση και 154 μαστιγώματα.

«Αυτό το βραβείο είναι πρώτα και κύρια μια αναγνώριση του πολύ σημαντικού έργου ενός ολόκληρου κινήματος στο Ιράν με την αδιαμφισβήτητη ηγέτιδά του, τη Ναργκίς Μοχαμαντί», δήλωσε η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ. «Ο αντίκτυπος του βραβείου δεν είναι για να αποφασίσει η επιτροπή Νόμπελ. Ελπίζουμε ότι είναι μια ενθάρρυνση να συνεχίσουμε το έργο σε όποια μορφή αυτό το κίνημα θεωρεί ότι ταιριάζει», πρόσθεσε κατά την ανακοίνωση του ονόματος της γενναίας αυτής Ιρανής ακτιβίστριας.

Για τη βράβευσή της μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ιρανική κρατική τηλεόραση και άλλα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ. Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και η δεύτερη Ιρανή, μετά την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Shirin Ebadi που κέρδισε το βραβείο το 2003.

Περήφανος ο γιος της

Ο γιος της Ναργκίς δηλώνει «πολύ περήφανος» για τη μητέρα του, την οποία έχει να δει εδώ και 8 χρόνια. Όπως είπε, η τιμητική αυτή διάκριση είναι «ένα βραβείο για τον ιρανικό λαό».

Ο σύζυγός της, Ταγί Ραχμανί δήλωσε ότι η βράβευση με το Νόμπελ είναι «ακόμη πιο σημαντική καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία στοχοθετεί τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσπαθεί να τους κάνει να σιωπήσουν».

«Είναι πολύ σημαντικό επίσης το βραβείο αυτό να στραφεί προς το εσωτερικό του Ιράν, να πάει συμβολικά στους πολιτικούς κρατούμενους που αποτελούν το φυτώριο της αντίστασης» πρόσθεσε ο Ραχμανί.

Εξήγησε ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τη γυναίκα του, που κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης και ότι δεν ήξερε αν η ίδια έχει πληροφορηθεί τη βράβευσή της.

Ο Ραχμανί κατέφυγε στη Γαλλία το 2012, με τα δύο τους παιδιά, τον Άλι και την Κιάνα. Μίλησε για τον πόνο του χωρισμού από τη γυναίκα του. «Όλες οι οικογένειες στον κόσμο θα ήθελαν να είναι μαζί. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε το ισχυρό τίμημα ώστε μια μέρα το όνειρο της ελευθερίας να γίνει πραγματικότητα».

Διαβάστε επίσης