Το στέγαστρο Καλατράβα αποτέλεσε το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην Αθήνα. Το εμβληματικό έργο του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγο Καλατράβα που κόστισε ένα σκασμό λεφτά στο ελληνικό δημόσιο και ήταν η στέγη του ΟΑΚΑ, 19 χρόνια μετά αποκαλύπτεται πως δεν έχει γίνει σχεδόν ποτέ συντήρηση του έργου ή αυτή είναι ελλιπής – δεν έχει διασαφηνιστεί τι ακριβώς ισχύει – με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας.

Το απόγευμα της Παρασκευής (29/9) έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, η απόφαση της κυβέρνησης για “λουκέτο” στο ΟΑΚΑ και το Ποδηλατοδρόμιο. Μελέτη έδειξε πως τα δύο στέγαστρα, τόσο στο κεντρικό στάδιο, όσο και στο Ποδηλατοδρόμιο έχουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας, και κρίνονται επικίνδυνα για την ασφάλεια.

“Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας”, αναφέρει μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΚΑ για το ξαφνικό “λουκέτο”.

Για το πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Παναγιώτης Καρύδης καθηγητής Αντισεισμικών κατασκευών. «Κατά την άποψή μου αναμενόμενο είναι το αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και τεκμηριωμένο. Εξωτερικά δεν το έχω διαβάσει, αλλά και εγώ από καιρό είχα μία παρόμοια άποψη διότι πρώτον δεν υπάρχει καμία συντήρηση 20 χρόνια τώρα. Οι κατασκευές αυτές έχουν μια ιδιαιτερότητα. Δεν είναι όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές. Έχουν κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που τις καθιστούν τρωτές, ευάλωτες» είπε μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Τι να πω είναι η κακιά μας μέρα; Το DNA μας; Δεν συντηρούμε τα έργα που κάνουμε. Έχουμε μία εγκατεστημένη περιουσία, μία υποδομή, ένα πλούτο της χώρας που χρειάζεται να πληρώνουμε κάποια χρήματα ετησίως. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμώ ότι θα έπρεπε να δαπανώνται περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του συγκεκριμένου έργου. Ρωτώ λοιπόν πόσα λεφτά έχουν δαπανηθεί για την κατάλληλη συντήρηση;»

Το πανάκριβο και αμφιλεγόμενο έργο που έμεινε χωρίς συντήρηση

Το οικονομικό κόστος των δύο στεγάστρων, είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση την περίοδο της κατασκευής τους. Ο ίδιος ο Καλατράβα, σε συνέντευξη Τύπου το καλοκαίρι του 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ το στέγαστρο ήταν σχεδόν έτοιμο, είχε αποφύγει να αναφερθεί στο κόστους του έργου. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, το κόστος άγγιζε τα 130 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις και δυσφορία για την χωρίς φειδωλή σπατάλη των χρημάτων.

«H Ελλάδα πλήρωσε πολλά για την ανάπλαση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά το έργο αξίζει τα χρήματα που καταβλήθηκαν», είχε υποστηρίξει τότε ο Καλατράβα.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει και δεύτερη εξέταση, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή όχι το πρόβλημα στατικότητας του στεγάστρου. Μέχρι τότε, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, το οποίο φιλοξενεί φέτος τους ευρωπαϊκούς αγώνες του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο, θα μείνει σφραγισμένο.

Διαβάστε επίσης