Search
Close this search box.

Κατερίνα Γιατζόγλου: Κοινωνική αναρρίχηση α λα Μακιαβέλι

Το παρακάτω editorial για την κοινωνική και πολιτική αναρρίχηση γράφτηκε από την Κατερίνα Γιατζόγλου, πριν από 15 χρόνια. Και είναι πιο επίκαιρο και σημερινό από ποτέ!

“Αν ζούσε σήμερα ο Μακιαβέλι, θα μας πρότεινε 6 τρόπους-μέσα για να πετύχουμε την κοινωνική αναρρίχηση, τη σημερινή ντεκαντάντσια της αξιοκρατίας και την ισοπέδωση των σχέσεων του ανθρώπινου είδους.

  1. Το χρήμα – μέσα από “έξυπνη” μη κοπιαστική εργασία, τύχη και σχέσεις.
  2. Το σεξ και ο γάμος, η πιο εύκολη, προσφιλής μέθοδος. Είναι μόδα να βγάζουν οι γονείς στο “σφυρί” τα παιδιά τους, μέσα από τηλεπαιχνίδια και καλλιστεία ομορφιάς ή να τα προτρέπουν σε κατά συνθήκη γάμους.
  3. Η εκπαίδευση – όχι πάντα, αλλά σε συνδυασμό με καλές δημόσιες σχέσεις κι “έξυπνες” χρησιμοθηρικές σπουδές. Βλέπουμε ανθρώπους που άλλα ήθελαν και άλλα σπούδασαν και αυτό φαίνεται στη συνεχή διαμαρτυρία όλων εναντίον όλων, για έλλειμα επαγγελματισμού. Όταν οι περισσότεροι φοιτούν σε κλάδους, όχι από αγάπη στο επάγγελμα, αλλά στο χρήμα, δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά.
  4. Η πολιτική – καριέρα σε κόμματα εξουσίας. Στη δημοκρατία, τουλάχιστον σε τριτοκοσμικές χώρες και σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η καριέρα περνάει άμεσα ή έμμεσα μέσα από κόμματα.
  5. Η είσοδος σε λέσχη συμφερόντων. Όταν είσαι μέλος σε μια μασονική στοά ή σε έναν top ιστιοπλοϊκό όμιλο π.χ., είναι πιο εύκολο να προσληφθείς ή να σε προτιμήσουν, γιατί “είσαι ο δικός τους άνθρωπος”. Μπορεί τέτοιου είδους λέσχες να έχουν γίνει πλέον του συρμού, εξακολουθούν όμως να αποτελούν μέσο αλληλοϋποστήριξης.
  6. Η απάτη ή η διαχείριση εντυπώσεων. Αν πάτε βράδυ σε καλά εστιατόρια η bars ξενοδοχείων της Αθήνας, θα δείτε παράξενους καλοντυμένους τύπους “να κάνουν πιάτσα”, ψαρεύοντας και πουλώντας δήθεν σημαντικές πληροφορίες σε όσους “τα έχουν”. Ο κοινωνιολόγος Goffman τούς ονόμασε impression managers. Επί της ουσίας είναι απατεώνες που “πουλάνε φύκια και μεταξωτές κορδέλες” σε αφελείς κληρονόμους πλούσιων οικογενειών, που έχουν χρήμα, αλλά λίγο μυαλό, ή σε ευκολόπιστους επιχειρηματίες. Οι μετρ του είδους μετανάστευσαν από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, πουλώντας διάφορα “deals”, βασιζόμενοι στο μύθο των μυστικών πληροφοριών κι έγιναν παράδειγμα για μίμηση.

Μετά από 500 χρόνια, ο Μακιαβέλι, ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι επίκαιρός.

Υ.Γ. Μέρος του κειμένου είναι απόσπασμα από το βιβλίο του. Αλ. Πιστοφίδη, “Αλήθειες και Ψέματων των Ηγετών”.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα