Γιατί δεν μας αρέσει η κριτική; Και γιατί να μας αρέσει άλλωστε;
Αν η αρνητική κριτική γίνεται τόσο άγαρμπα και με αγένεια που μοιάζει με επίθεση, πώς γίνεται να μας αρέσει;
Παρ’ όλα αυτά η κριτική είναι χρήσιμη για εμάς, ακόμα κι όταν δεν μας αρέσει, γιατί μας φωτίζει πλευρές του εαυτού μας που δεν αναγνωρίζουμε μόνοι μας.
Ποιός θα παραδεχόταν εύκολα ότι είναι ξεροκέφαλος; Ο ορισμός του ξεροκέφαλου είναι ότι είναι “αγύριστο κεφάλι”, άρα δεν ακούει και δεν δέχεται άλλη άποψη. Πώς λοιπόν θα δέχεται την κριτική;
Πότε έχετε δει κάποιος να παραδέχεται ότι είναι ζηλιάρης και ότι είναι αυτό είναι ελάττωμα; Οι περισσότεροι ζηλιάρηδες ρίχνουν την ευθύνη για τη ζήλια τους στο σύντροφό τους, που τάχα αυτός φταίει που τούς την προκαλεί.
Ωστόσο και η ζήλια είναι ελάττωμα και το να είσαι ισχυρογνώμων στο βαθμό που εθελοτυφλείς στην αλήθεια. Και η κριτική των άλλων, ειδικά η αρνητική κριτική, είναι ο μόνος τρόπος να δεχτείς την αλήθεια που σε αφορά και μπορεί να σε σώσει.
Αλλά αν δεν αντέχεις καν να την ακούσεις, τότε επιλέγεις να εθελοτυφλείς, προκειμένου να μην πληγωθείς; Αυτή είναι όμως η λύση;
Η λύση είναι να μάθουμε να ασκούμε εποικοδομητική κριτική, που έχει στόχο να βοηθήσει τους άλλους να αναπτυχθούν και να αναπτυχθεί και η σχέση μας μαζί τους. Και φυσικά να μάθουμε να δεχόμαστε θετικά την κριτική, σαν δώρο και όχι σαν επίθεση.
Στο βίντεο εξηγώ γιατί δεν μας αρέσει η κριτική και πώς θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε αυτό.
Γράψτε μου στα σχόλια κάτω από το βίντεο, εσείς πώς νιώθετε όταν δέχεστε αρνητική κριτική;
Εύη Ξυραφά, Life Skills Specialist
Assertiveness Coach & Communication Expert
Δημιουργός του Believe in You και του flowmagazine.gr
Instagram: https://www.instagram.com/evixyrafa/
Tik Tok: https://www.tiktok.com/@evixyrafa?lang=en
Photo cover:pixabay.com/geralt
Διαβάστε επίσης: