Η Ελλάδα θρηνεί τον θάνατο των πέντε Ελλήνων σε φρικτό δυστύχημα στη Λιβύη, όπου ταξίδεψαν για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel. Τρεις στρατιωτικοί και δύο διερμηνείς, έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο που συνέβη στο χωριό Μαράουα, γύρω στις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής, όταν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη βγήκε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Πρόκειται για τον 28χρονο Γ.Β. με καταγωγή από την Καρδίτσα, ο οποίος ήταν στο τμήμα αλεξιπτωτιστών, την 40χρονη Ε.Α., νοσηλεύτρια της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία είχε καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης και ζούσε στην Αθήνα, τη 46χρονη Γ.Μ., αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού, και τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας, Κανάκη Μανδαλιού, Άντζελα και Φίλιπ, που μετείχαν στην αποστολή στη Λιβύη ως διερμηνείς.

Η τραγική οικογενειακή ιστορία της άτυχης νοσηλεύτριας

Κατά πληροφορίες, η Πλωτάρχης Γλυκερία Μεμεκίδου εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στην Ογκολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ενώ η σμηναγός Εύη Ανδρεαδάκη ήταν νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η είδηση του θανάτου της Εύης Ανδρεαδάκη έχει προκαλέσει σοκ στο Ηράκλειο της Κρήτης, τόπο καταγωγής της. Σύμφωνα με το creta24.gr, η άτυχη νοσηλεύτρια, η οποία έμενε στην Αθήνα, είχε χάσει τον αδελφό της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ενώ η οικογένειά της, είχε ζήσει και μία άλλη τραγωδία, όταν ο θείος της, Βασίλης Ανδρεαδάκης που ήταν πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε χάσει τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος στις 23 Μαΐου 1980 καθώς πραγματοποιούσε πτήση πάνω από την Λαμία και το σκάφος του παρουσίασε βλάβη.

Όπως έγινε γνωστό μετά το δυστύχημα, ενώ ο πύργος ελέγχου του έλεγε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος εκείνος βλέποντας πως αν το έκανε αυτό, το αεροσκάφος θα έπεφτε μέσα στην πόλη της Λαμίας, αρνήθηκε και το οδήγησε έξω από την πόλη, βρίσκοντας τραγικό θάνατο κατά την πτώση του.

«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ … Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, με γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον «ευκλεή θάνατο» που επιλέγει…» έγραφε, εξηγώντας τον λόγο που θέλησε και η ίδια να καταταγεί στην Π.Α.

Η άτυχη 40χρονη στρατιωτικός είχε αρραβωνιαστεί τον περασμένο Γενάρη κι ετοιμαζόταν για τον θρησκευτικό της γάμο.

Σκοτώθηκε λίγες μέρες μετά τον γάμο της

Ανάμεσα στα θύματα είναι και τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιού. Σύμφωνα με πληροφορίες η κόρη του, Άντζελα το προηγούμενο Σάββατο είχε παντρευτεί. Και οκτώ μέρες μετά έμελλε να χάσει τη ζωή της.

“Μπαμπά, φτάσαμε, καλά είμαστε”

Ο 27χρονος Γιώργος Βούλγαρης, υπαξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων με καταγωγή από το Μουζάκι της Καρδίτσας, που χτυπήθηκε και αυτό από την κακοκαιρία Daniel, έμελλε να χάσει τη ζωή του στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη για την ίδια κακοκαιρία που έπληξε την ιδιαίτερη πατρίδα του.

«Μου έστειλε ένα μήνυμα ”μπαμπά, φτάσαμε, καλά είμαστε”», ανέφερε συγκλονισμένος ο πατέρας του για το τελευταίο μήνυμα που πήρε από τον γιο του.

«Ήταν στο τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Στον στρατό είχε 8 χρόνια. Στη Λιβύη δεν ξέρω, πρέπει να ήταν η πρώτη φορά, αλλού πήγε. Έφτασε Αίγυπτο, Ουκρανία, πήγε σε πολλά κράτη» συμπλήρωσε ο πατέρας του άτυχου νεαρού στο Mega.

Ο άτυχος Γιώργος ήταν παντρεμένος.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων που επέβαιναν στο μοιραίο λεωφορείο και κατάφεραν να σωθούν. Οι πρώτες στιγμές μετά τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση με το τζιπ ήταν εφιαλτικές. Οι πέντε Έλληνες, οι οποίοι κάθονταν μπροστά, απανθρακώθηκαν αμέσως. Ο οδηγός του λεωφορείου και ο Συνταγματάρχης, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, εκτινάχθηκαν από το παρμπρίζ και τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων έσπασαν τα τζάμια και κατάφεραν να βγουν, απεγκλωβίζοντας στη συνέχεια τους τραυματίες.

Οι 13 πολυτραυματίες και πολυκαταγματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας μας, ενώ ένας τραυματίας έχει μείνει στη Βεγγάζη, καθώς φέρει πολλαπλά κατάγματα και δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιστρέψει ακόμη στην Ελλάδα.

Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο νοσηλεύονται οι 10 τραυματίες της ελληνικής αποστολής, εκ των οποίων οι τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ αυτών, ο Συνταγματάρχης, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το παρμπρίζ και φέρει πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό να είναι αυτό στη μέση του. Οι άλλοι δύο, ένας Λοχαγός και ένας στρατιωτικός γιατρός έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα. Και οι τρεις υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς.

Οι άλλοι τρεις τραυματίες, δύο στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και άλλος ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από 17 στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων νοσηλεύτριες, νοσηλευτές των ειδικών δυνάμεων, στρατιωτικοί γιατροί και οι δύο διερμηνείς, ενώ μετέφεραν τρεις τόνους ειδών πρώτης ανάγκης και φάρμακα.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται, ενώ οι εικόνες που έρχονται από το σημείο, προκαλούν πολλά ερωτήματα, ακόμη και αν πράγματι πρόκειται για τροχαίο. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά, όπως και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις για τις ακριβείς συνθήκες που έγινε το δυστύχημα.

Διαβάστε επίσης