«Θα είναι τόσο βαρετά να είσαι 70 ετών. Έχω ζήσει μία γεμάτη ζωή και αν αύριο πέθαινα, δεν θα έδινα δεκάρα», είχε πει ο Φρέντι Μέρκιουρι το 1987. Σήμερα, αν ζούσε θα γιόρταζε τα 77α γενέθλιά του, με τον μοναδικό τρόπο που μόνο αυτός γνώριζε.
Άλλωστε, ο θρύλος της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ήταν γνωστό, ότι έκανε τα μεγαλύτερα και καλύτερα πάρτι. Μάλιστα, το 1985 έκανε ένα τεράστιο πάρτι για τα 39α γενέθλιά του, σε ένα από τα αγαπημένα του κλαμπ στο Μόναχο που κράτησε μέχρι την άλλη μέρα…
Η άγνωστη ζωή στη Ζανζιβάρη
Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου το 1946, στη Ζανζιβάρη, που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας. Οι γονείς του, Μπόμι και Τζερ Μπουλσάρα, και η μικρότερη αδερφή του Κασμίρα, ήταν Παρσί με καταγωγή από την Ινδία. Ως Παρσί, η οικογένεια ασπαζόταν την θρησκεία του ζωροαστρισμού. Η οικογένεια είχε μεταναστεύσει στη Ζανζιβάρη για να μπορέσει να συνεχίσει ο πατέρας του την εργασία του ως ταμίας στο βρετανικό αποικιακό γραφείο.
Σε ηλικία οκτώ ετών στάλθηκε σε ιδιωτικό οικοτροφείο στην Ινδία. Τρεις χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι του στη Ζανζιβάρη, ο νεαρός Farrokh (όπως ήταν το όνομά του) άρχισε να ανακαλύπτει την αγάπη του και το ταλέντο στη μουσική, ενώ έμαθε να παίζει πιάνο. Στα 15 του, επέστρεψε στη Ζανζιβάρη, αλλά η ζωή επρόκειτο να αλλάξει δραματικά για τον Φρεντ και την οικογένειά του…
Τα άγνωστα φοιτητικά του χρόνια
Η επανάσταση του 1964 στη χώρα, ανάγκασε την οικογένεια να μεταναστεύσει στη Βρετανία. Εκεί, σε μια συνοικία του δυτικού Λονδίνου θα ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή. Σε ηλικία 22 ετών, ο Φρέντι γράφτηκε στο Ealing College of Art για να σπουδάσει μόδα, πριν μεταβεί στη γραφιστική.
Λόγω των οικονομικών δυσκολιών, εργαζόταν ως μοντέλο τα απογεύματα για μία σχολή ζωγραφικής. «Μας έδιναν μία πετσέτα για να προστατεύσουμε τα επίμαχά μας. Όμως συχνά θυμάμαι όλες αυτές τις μεγάλες κυρίες που ζωγράφιζαν εικόνες του ημίγυμνου Φρέντι Μέρκιουρι», θυμάται ένας «συνάδελφός» του, που πόζαραν μαζί.
Στη σχολή, ο Μέρκιουρι έκανε την πρώτη του σοβαρή σχέση με την Rose Pearson, η οποία τον θυμάται ως ντροπαλό. Αλλά μέχρι τότε έπαιζε επίσης σε ένα συγκρότημα και η Rose θυμάται ότι στη σκηνή, μεταμορφώνονταν εντελώς από δειλός μαθητής στον χαρισματικό frontman που θα γινόταν.
Εξάλλου, φίλοι του από το κολέγιο θυμούνται τον Φρέντι να παίζει και να τραγουδά ασταμάτητα την εισαγωγή της μεγαλύτερης επιτυχίας των Queen στο πιάνο του σχολείου. «Το αποκαλούσε το “τραγούδι του καουμπόι”. Τελικά, του πήρε πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει την πιο διάσημη «ραψωδία» της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.
Η γυναίκα που αγάπησε βαθιά
Η μοναδική γυναίκα που αγάπησε βαθιά, ήταν η Μαίρη Όστιν. Οι δυο τους υπήρξαν ζευγάρι για πολλά χρόνια, και μάλιστα για εκείνη ο Φρέντι Μέρκιουρι έγραψε το τραγούδι Love of My Life. Αρραβωνιάστηκαν το 1973, ωστόσο η σχέση τους έληξε όταν ο τραγουδιστής παραδέχτηκε την αμφιφυλοφιλία του.
Ωστόσο, οι δυο τους παρέμειναν στενοί φίλοι, ήταν σαν μια οικογένεια, μέχρι το τέλος της ζωής του. Και δεν αποτέλεσε έκπληξη πως ο Φρέντι την έχρισε κύρια κληρονόμο της περιουσίας του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Μέρκιουρι ζούσε στη Νέα Υόρκη και στο Μόναχο, όπου ηχογράφησε διάφορα άλμπουμ έχοντας σχετικά ήσυχη προσωπική ζωή. Στα μέσα της δεκαετίας μετακόμισε στο Κένσινγκτον του Λονδίνου. Σύντροφός του από το 1985 μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν ο Τζιμ Χάτον, τον οποίο γνώρισε σε ένα κλαμπ.
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί για εκείνον, είναι πως αποκαλούσε τον εαυτό του «Μελίνα». Γενικά, του άρεσε να δίνει θηλυκά ονόματα στους άνδρες φίλους του. Για παράδειγμα, τον Μπράιαν Μέι τον αποκαλούσε «Μάγκι», τον Ρότζερ Τέιλορ, «Λιζ» τον Έλτον Τζον «Σάρον» και «Φίλις» τον Ροντ Στιούαρτ.
Εννοείται πως δεν του είχε γλιτώσει ούτε η Μαίρη Όστιν, την οποία αποκαλούσε «Στιβ», προς… τιμή του Six Million Dollar Man, Στιβ Όστιν.
Το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από το «The show must go on»
Ο Φρέντι Μέρκιουρι έφυγε από τη ζωή στις 24 Νοεμβρίου του 1991 σε ηλικία μόλις 45 ετών. Στις 23 Νοεμβρίου 1991 ο τραγουδιστής έκανε ανακοίνωση στον τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι έπασχε από AIDS. Την επόμενη ημέρα πέθανε στο σπίτι του.
Πριν το φευγιό του, όμως, φρόντισε να μας αφήσει κληρονομιά, ακόμη ένα μουσικό έπος, το «The show must go on». Όταν οι Queen κυκλοφόρησαν τον τελευταίο δίσκο, “Innuendo” το 1991, ο Μέρκιουρι ήταν ήδη πολύ καταβεβλημένος από την ασθένεια. Και κανείς δεν πίστευε ότι θα καταφέρει να ερμηνεύσει αυτό το άκρως απαιτητικό τραγούδι, στην επώδυνη κατάσταση που βρισκόταν.
Μάλιστα, ο Μπράιαν Μέι είχε εκφράσει αμφιβολίες αν θα μπορούσε να το ερμηνεύσει. Όμως ο Φρέντι, πίνοντας λίγη βότκα, μπήκε στο στούντιο και έδωσε την ψυχή του!