Αν πάθει κανείς καρδιακή ανακοπή στην Ελλάδα, έχει πιθανότητες επιβίωσης μόνο αν το ασθενοφόρο βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο και φτάσει στο περιστατικό μέσα στο πρώτο πεντάλεπτο. Στις ελληνικές παραλίες, πάλι, κάθε καλοκαίρι, είναι δεκάδες τα περιστατικά πνιγμών, αλλά και άλλων ατυχημάτων, απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή.
Και ο εθελοντισμός είναι παρών, αποδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η δράση των εθελοντών διασωστών, καθώς βρίσκονται κοντά σε περιστατικά, σώζοντας από βέβαιο θάνατο δεκάδες συνανθρώπους μας. Οι διασώστες είναι σωτήρες και ένας από αυτούς είναι και ο Θέμης Ιερισσιώτης, εθελοντής διασώστης, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Ένας “αφανής ήρωας” όπως λένε όλοι στη Χαλκιδική, αφού έχει σώσει πολύ κόσμο από βέβαιο θάνατο, είτε από πνιγμό στη θάλασσα, είτε από φωτιά ή κάποιο ατύχημα, ακόμη και από αλλεργικό σοκ. Ο Θέμης Ιερισσιώτης είναι πάντα εκεί. Ο, τι ώρα και αν τον πάρεις τηλέφωνο – ακόμη και τα άγρια μεσάνυχτα – θα τρέξει κοντά στον συνάνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια.
Αν και είναι εθελοντής, έχει ως βασική του προτεραιότητά του να είναι δίπλα στον κόσμο που βρίσκεται σε κίνδυνο και να σώζει ζωές. Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Αρνείται να πάρει χρήματα. Αντίθετα, σε όσους έχει σώσει και θέλουν να τον ευχαριστήσουν, το μόνο που ζητάει είναι να προσφέρουν στον σύλλογο Εθελοντών Διασωστών, είδη που έχουν ανάγκη (μπουκάλες οξυγόνου, πιεσόμετρα κ.α.). Μάλιστα, ακόμη κι έτσι δεν παίρνει χρήματα στα χέρια του. Εξηγεί στον κόσμο πού μπορούν να προμηθευτούν τα είδη, να τα αγοράσουν οι ίδιοι και κατόπιν να τα προσφέρουν στον Σύλλογο.
Ο Θέμης Ιερισσιώτης είναι το πιο γνωστό πρόσωπο στην Χαλκιδική. Τον γνωρίζουν όλοι. Ακόμη και οι ξένοι τουρίστες που έρχονται για διακοπές, έχουν το τηλέφωνό του. Και όλοι συμφωνούν πως είναι ένας “άγιος άνθρωπος”. Άλλωστε, όπως λέει ο ίδιος, στοίχημα του είναι “να τους γυρίζει όλους πίσω”. Και σε πολλές περιπτώσεις τα έχει καταφέρει!
Το Female-g, μίλησε μαζί του και μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία χρόνων ως εθελοντής διασώστης, ο οποίος μεταξύ άλλων, έρχεται αντιμέτωπος κάθε καλοκαίρι με δεκάδες περιστατικά πνιγμών.
Μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή που είχαμε με τον Θέμη Ιερισσιώτη κρατήσαμε τα εξής:
- «Πριν από μερικά χρόνια είχα μετρήσει 80 συμβάντα πνιγμών, άλλα με αίσιο τέλος και άλλα με τραγική κατάληξη».
- «Κάποιες φορές, αν βρισκόμαστε από τύχη κοντά στο συμβάν, καταφέρνουμε να σώσουμε τον άνθρωπο και να τον επαναφέρουμε, ή να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες ώσπου να φτάσει ασθενοφόρο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ηλικιωμένοι κυρίως, είναι πως πρέπει να συνοδεύονται όταν πηγαίνουν για κολύμπι. Να μην είναι μόνοι τους και κυρίως όχι σε απόμερες ακτές».
- «Ο πνιγμός είναι σιωπηλός. Δεν μπορείς να καλέσεις σε βοήθεια, κι αν δεν σε αντιληφθούν άμεσα, μετά είναι αργά».
- «Οι λουόμενοι να κολυμπούν παράλληλα με την ακτή και όχι σε βάθος της θάλασσας».
- «Στον γυαλό πνίγεται ο κόσμος. Ποτέ στο πέλαγος».
Ο Θέμης Ιερισσιώτης μοιράστηκε μαζί μας και περιστατικά, όπου έχει σώσει ανθρώπους.
Το πιο συγκλονιστικό, ήταν με ένα παιδάκι δύο που μετά από τσίμπημα εντόμου, έπαθε ανακοπή. Ο πατέρας του το πήγε χωρίς παλμούς καρδιάς και με ανάνηψη κατάφερε να το σώσει.
Ένας 43χρονος επίσης μετά από τσίμπημα εντόμου, έπαθε αναφυλαξία και ήταν χωρίς πίεση. Τού χορήγησε ένεση αδρεναλίνης κι επανήλθε.
Όπως μας λέει, κλείνοντας: “14 άτομα θα έφευγαν αν δεν ήμουν εκεί“.