Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, -παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα- και όπως είναι επόμενο το σκάνδαλο των κλοπών που έγινε γνωστό από την περασμένη εβδομάδα, οδήγησε σε παραιτήσεις και έχει απασχολήσει όλα τα διεθνή μέσα.
Στον απόηχο του σκανδάλου με τους κλεμμένους θησαυρούς στο Βρετανικό Μουσείο, ο διευθυντής του Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ παρατήθηκε ενώ ακολούθησε η αποχώρηση και του αναπληρωτή διευθυντή.
Την παραίτησή του υπέβαλε και ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Jonathan Williams, στον απόηχο του σκανδάλου κλοπής θησαυρών τεράστιας αξίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του μουσείου, ο Jonathan Williams “συμφώνησε να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα συνήθη καθήκοντά του”.
Αυτό θα συμβεί “μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη εξέταση των κλοπών στο μουσείο”.
Η εν λόγω απόφαση ήρθε μόλις μερικές ώρες μετά την παραίτηση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.
Σε δήλωσή του, ο Hartwig Fischer είπε ότι ήταν προφανές πως το μουσείο “δεν αντέδρασε τόσο ολοκληρωμένα όσο θα έπρεπε” όταν ενημερώθηκε για τις κλοπές το 2021.
Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».
“Περίπου 2.000” αντικείμενα έχουν κλαπεί
Περίπου 2.000 αντικείμενα, ανάμεσά τους χρυσά κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο στη διάρκεια ετών, όμως οι έρευνες για τον εντοπισμό τους έχουν ήδη ξεκινήσει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.
Το Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Λονδίνου, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μέλος του προσωπικού απολύθηκε αφού έγινε γνωστό ότι αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα εκλάπησαν από χώρο αποθήκευσης.
Ο διευθυντής του μουσείου, ο 60χρονος Χάρτβιχ Φίσερ που ανέλαβε τη θέση το 2016, υπέβαλε χθες Παρασκευή την παραίτησή του αφού παραδέχθηκε ότι υπήρξε αμέλεια σε ό,τι αφορά την έρευνα για την κλοπή των αντικειμένων αυτών.
Ο Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ότι δεν έχουν καταγραφεί σωστά όλες οι συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, κάτι που, όπως εξήγησε, συμβαίνει σε μεγάλα μουσεία που έχουν συγκεντρώσει τις συλλογές τους σε διάστημα εκατοντάδων ετών.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για περίπου 2.000 αντικείμενα», σημείωσε ο Όσμπορν, «αλλά πρέπει να πω πως αυτός είναι ένας προκαταρκτικός αριθμός και συνεχίζουμε την έρευνα».
«Ήδη έχουμε ανακτήσει κάποια από τα κλεμμένα αντικείμενα», υπογράμμισε, χωρίς να εξηγήσει ποια είναι αυτά ή πώς ανακτήθηκαν.
Ο Όσμπορν τόνισε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως το Βρετανικό Μουσείο συγκάλυψε σκοπίμως τις κλοπές, αφού οι αρμόδιοι απέρριψαν το 2021 προειδοποίηση ότι γίνονταν κλοπές.
«Πιστεύουμε ότι ήμασταν θύματα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε», παραδέχθηκε.
«Υπήρχε την εποχή εκείνη μια πεποίθηση μεταξύ των στελεχών του μουσείου, στο υψηλότερο επίπεδο, που αρνούνταν να πιστέψουν ότι κάποιος από μέσα έκλεβε αντικείμενα, να πιστέψουν ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού το έκανε αυτό; Ναι, είναι πολύ πιθανό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.
Εκτίμησε επίσης ότι οι κλοπές αυτές «σίγουρα έβλαψαν» τη φήμη του μουσείου. «Για τον λόγο αυτό ζητώ συγνώμη εκ μέρους του μουσείου», πρόσθεσε.
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανέκρινε αλλά δεν συνέλαβε άνδρα, η ταυτότητα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφορικά με τις κλοπές αυτές.
Δείτε επίσης