Search
Close this search box.

Η H&M αποσύρει τις επιχειρήσεις της στη Μιανμάρ μετά από καταγγελίες για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Η H&M αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία της στη Μιανμάρ μετά την αύξηση των καταγγελιών για καταχρήσεις διακιωμάτων εργασίας στα εργοστάσια της στη χώρα.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανοπωλητής μόδας στον κόσμο δήλωσε στο CNN πριν λίγες μέρες ότι «παρακολούθησε πολύ στενά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μιανμάρ και βλέπουμε αυξημένες προκλήσεις για να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας σύμφωνα με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις μας».

«Μετά από προσεκτική εξέταση, πήραμε τώρα την απόφαση να καταργήσουμε σταδιακά τις δραστηριότητές μας στη Μιανμάρ», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η απόφαση του σουηδικού ομίλου θα μπορούσε να επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη Μιανμάρ, η οποία συγκλονίστηκε από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021.

Από τον Μάρτιο, η H&M προμηθεύονταν από 41 εργοστάσια με σχεδόν 42.000 εργαζόμενους στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Η αλυσίδα λέει ότι δεν κατέχει άμεσα κανένα εργοστάσιο, αλλά αναθέτει την παραγωγή σε ανεξάρτητους προμηθευτές.

Η απόσυρσή της έρχεται μετά από νέους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν από το Business and Human Rights Resource Center (BHRRC), ομάδα υπεράσπισης των εργαζομένων.
Η οργάνωση παρακολουθεί υποθέσεις καταγγελιών για παραβιάσεις της εργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον εργαζομένων στη χώρα εδώ και χρόνια. Ανέφερε ότι είχε τεκμηριώσει 212 υποτιθέμενες περιπτώσεις που επηρεάζουν τουλάχιστον 108.000 εργαζόμενους μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2023.

Από τότε που ο στρατός ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια, ο κλάδος των ενδυμάτων της Μιανμάρ «έχει δει σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας και υποαπασχόληση, παράλληλα με τον πολλαπλασιασμό της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων κατά του εργατικού δυναμικού της, κατά κύριο λόγο γυναικών», λέει το BHRRC.

Σύμφωνα με τον όμιλο, οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται «απασχολούνται σε 124 εργοστάσια που παράγουν για τουλάχιστον 47 επώνυμες παγκόσμιες μάρκες μόδας και λιανοπωλητές», συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών Zara Inditex, Marks & Spencer, Primark και H&M.

Όλες οι εταιρείες εξέδωσαν πρόσφατα ανακοινώσεις για τη Μιανμάρ, λέγοντας ότι εργάζονται για να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω ανησυχίας για τους εργαζόμενους εκεί.

Το BHRRC είπε ότι διαπίστωσε ότι η μείωση μισθών και η κλοπή μισθών ήταν μεγάλα ζητήματα και συνδέονταν με περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν. Οι αναγκαστικές και «συχνά απλήρωτες» υπερωρίες συνδέονται με το 42% των περιπτώσεων, ανέφερε.
Επιπλέον, «η βία και η παρενόχληση με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης και των διακρίσεων κατά την εγκυμοσύνη, είναι ευρέως διαδεδομένες», ανέφερε η ΜΚΟ στην έκθεσή της.

«Ο ιχνηλάτης [μας] κατέγραψε πολλές περιπτώσεις γυναικών που απειλήθηκαν και απολύθηκαν άδικα επειδή δεν εκπλήρωσαν τους στόχους παραγωγής», ανέφερε.
Σύμφωνα με το BHRRC, ο αριθμός των καταγγελιών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια ενός έτους.

«Τα πράγματα χειροτερεύουν για τους εργάτες ενδυμάτων—και γρήγορα», ανέφερε η οργάνωση.

Η H&M είπε στο CNN ότι «όλες οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην έκθεση του BHRRC παρακολουθούνται και, όπου χρειάζεται, αποκαθίστανται μέσω της τοπικής μας ομάδας επί τόπου και σε στενή συνεργασία με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς».

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 1,1% στη Στοκχόλμη την Πέμπτη μετά την είδηση ​​της απόφασής της να σταματήσει τη λειτουργία της στη Μιανμάρ.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα