Η ιστορία του Τζέισον Άρντεϊ που έγινε ο νεότερος μαύρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πως η δύναμη της θέλησης μπορεί να ξεπεράσει και τα πιο δύσκολα εμπόδια στη ζωή.
Ο Τζέισον Άρντεϊ διδάσκει Κοινωνιολογία στο Κέιμπριτζ. Και το εκπληκτικό στη δική του συναρπαστική ιστορία ζωής, είναι πως έμαθε να μιλάει στα 11 του χρόνια και να διαβάζει στα 18, επειδή διαγνώστηκε με αυτισμό.
Ως παιδί, περνούσε τον περισσότερο χρόνο του με τη μητέρα του και κάνοντας λογοθεραπεία. Όταν διαγνώστηκε με αυτισμό, η κατάσταση άλλαξε. «Είναι σαν να λύθηκε ένα μπλοκάρισμα», λέει. Έμαθε να μιλάει στα 11 και να διαβάζει στα 18. Από αναλφάβητος κατάφερε να κάνει σε διδακτορικό στην κοινωνιολογία μέσα σε μόλις δώδεκα χρόνια.
Τίποτα δεν του χαρίστηκε, αντίθετα κόπιασε πολύ. 18 με 20 ώρες την ημέρα διάβαζε και αρχικά ήθελε να γίνει καθηγητής φυσικής αγωγής αλλά δεν θα τα κατάφερνε ποτέ μόνος του.
«Οι καθηγητές μου μάλλον έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Ένας από αυτούς με βοήθησε παραβιάζοντας τους κανόνες. Τα μαθήματά μου διαρκούσαν από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, αλλά ο Σάντρο καθόταν μετά μαζί μου και κάναμε φωνητική, ανάγνωση και γραφή μέχρι τις 11 το βράδυ», εξομολογείται.
Ο Σάντρο Σάντρι ήταν καθηγητής του στο κολέγιο. Ένας Βρετανός με βραζιλιάνικες ρίζες που πέρασε αμέτρητες ώρες μαζί του για 20 χρόνια. Ο δάσκαλός του πίστευε πως το ταλέντο έχει όρια αλλά η δύναμη της θέλησης είναι απεριόριστη. Μπορούσε να συγκεντρωθεί, είχε αντοχή, είχε εμμονή με τα θέματα. Ο Τζέισον χαμογελάει και λέει: «Ναι, αυτιστικά χαρακτηριστικά».
Το γεγονός ότι κάποιος που δεν ήξερε καν να διαβάζει μέχρι τα 18 του χρόνια και κατάφερε να διδάσκει στο Κέιμπριτζ είναι θαύμα. Μάλιστα, πολλοί γονείς αυτιστικών παιδιών τού γράφουν ζητώντας συμβουλές.
Πηγή: Deutsche Welle