Η UNESCO συνέστησε να προστεθεί ένας από τους πιο δημοφιλείς και «εύθραυστους» τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, η Βενετία στη λίστα επικινδυνότητας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί την ιταλική κυβέρνηση να «διασφαλίσει τη μέγιστη αφοσίωση» για την αντιμετώπιση «μακροχρόνιων προβλημάτων» στη Βενετία, η οποία εδώ και χρόνια παλεύει με πάρα πολλούς τουρίστες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η Βενετία είναι ένα από τα 1.157 μέρη που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τα οποία έχουν «εξαιρετική παγκόσμια αξία» λόγω των πολιτιστικών ή φυσικών προσφορών τους.
Η σύσταση να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο έγινε από την UNESCO και εμπειρογνώμονες του συμβουλευτικού σώματος στην προσωρινή ατζέντα της ενόψει της 45ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον Σεπτέμβριο.
Το σχέδιο ψηφίσματος υποστηρίζει ότι δεν έχει σημειωθεί «σημαντικό επίπεδο προόδου στην αντιμετώπιση των επίμονων και πολύπλοκων ζητημάτων που σχετίζονται ιδίως με τον μαζικό τουρισμό, τα αναπτυξιακά έργα και την κλιματική αλλαγή».
Το σχέδιο ψηφίσματος ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά προκαλούν «υποβάθμιση και ζημιά σε κτιριακές δομές και αστικές περιοχές, υποβαθμίζοντας την πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα της περιοχής και απειλούν την ακεραιότητα των πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και τοπικών χαρακτηριστικών και αξιών του».
Θέματα καιρού και τουρισμού στη Βενετία
Η Βενετία αντιμετωπίζει μια πραγματική σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η πόλη βρισκόταν στα χέρια μιας τόσο έντονης ξηρασίας που ήταν αδύνατο για γόνδολες, θαλάσσια ταξί και ασθενοφόρα να περάσουν από μερικά κανάλια. Τον Νοέμβριο του 2019, οι πλημμύρες ήταν τόσο σοβαρές που κινδύνευσαν ιστορικοί θησαυροί και κτίρια.
Ο υπερτουρισμός στη Βενετία είναι ένα διαρκές ζήτημα και η UNESCO σημείωσε ορισμένες από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμησή του, όπως η απαγόρευση εισόδου μεγάλων πλοίων στη Λεκάνη του Αγίου Μάρκου – Κανάλι Giudecca. Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι «οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης επιδείνωσης λόγω ανθρώπινης παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ανάπτυξης, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στο OUV [εξαιρετική παγκόσμια αξία]» της Βενετίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του SkyTG24 του CNN, ο δήμος της Βενετίας είπε ότι «θα διαβάσει προσεκτικά την προτεινόμενη απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Κέντρου της Unesco και θα ανταλλάξει απόψεις με την κυβέρνηση, η οποία είναι το Κράτος Μέρος με το οποίο αλληλεπιδρά η UNESCO. ”
Το CNN επικοινώνησε με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είπε ότι δεν είχε εκδώσει δήλωση σχετικά με τη σύσταση της UNESCO. Το CNN επικοινώνησε επίσης με το ιταλικό υπουργείο Τουρισμού και τον δήμο της Βενετίας, αλλά κανένα από τα δύο δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής.
Δείτε επίσης