Η Ειρήνη Παππά, με φυσιογνωμία αρχαίας Ελληνίδας, δυναμική προσωπικότητα, μοναδικό ταλέντο, βαθιά εκφραστική φωνή και εξαιρετικές ικανότητες στην υποκριτική τέχνη, δεν άργησε να ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας της, να κατακτήσει το κοινό, να γίνει διάσημη ηθοποιός και μοναδική πρέσβειρα της Ελλάδας.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Ειρήνη Λελέκου και γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας από γονείς δασκάλους, που επέδρασαν στη φιλομάθειά της. Γνωρίζοντας από μικρή την τάση της για τις τέχνες, ξεκίνησε στα 15 της σαν ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Εθνικού Θεάτρου, με το οποίο συνεργάστηκε σε πολλές παραστάσεις και διακρίθηκε σε αρχαία δράματα. Έτσι, δεν άργησε να κατακτήσει το κοινό, τους κριτικούς και τους κινηματογραφικούς παραγωγούς.
Το 1948 έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της ως πρωταγωνίστρια, με την ταινία της Φίνος Φιλμ «Χαμένοι Άγγελοι» του Νίκου Τσιφόρου, για να συνεργαστεί ξανά με τον Φίνο το 1951 στην «Νεκρή Πολιτεία» του Φρίξου Ηλιάδη, πρώτη ελληνική ταινία που συμμετέχει στο Φεστιβάλ των Καννών.
Μια φωτογραφία της από το κινηματογραφικό της ντεμπούτο είδαμε στο προφίλ του Άρη Λουπάση στο Instagram. Η ταινία «Χαμένοι Άγγελοι» σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με πρώτη εισπρακτική θέση ανάμεσα σε 8 ελληνικές παραγωγές, ενώ ήταν η πρώτη απόπειρα μεταφοράς του αμερικάνικου υπόκοσμου με ελληνικά δεδομένα.
Στη λεζάντας της φωτογραφίας της ο δημοσιογράφος σημειώνει: «Η Ειρήνη Παππά στην πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση το 1948 σε ηλικία 22 ετών στην ταινία της Φίνος Φίλμ “Χαμένοι άγγελοι” όπου αποτυπώνεται μοναδικά η εκπληκτική της ομορφιά.
Γεννημένη στο Χιλιομόδι Κορινθίας με γονείς δασκάλους, θα εκφράσει από την παιδική της ηλικία την μεγάλη αγάπη για τα βιβλία και την μελέτη των μεγάλων Αρχαίων Ελλήνων. Σε ηλικία δώδεκα ετών θα εγκατασταθεί με την οικογένεια στο Κολωνάκι όπου θα ζήσει τα εφηβικά της χρόνια, με τους μονολόγους μιας νεαρής ηθοποιού που μένει δίπλα στο σπίτι της να είναι η αφορμή για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το θέατρο. Εισάγεται στην δραματική σχολή του Εθνικού με δασκάλους σημαντικά ονόματα της εποχής και το 1947 ένα χρόνο πριν την αποφοίτησή της, θα παντρευτεί τον σκηνοθέτη Άλκη Παππά με τον οποίο θα χωρίσει τέσσερα χρόνια αργότερα και θα κρατήσει το επώνυμο του σε όλη την πορεία της ζωής της.
Το 1948 ο θαυμασμός στο πρόσωπο της από τον Θεατράνθρωπο-φαινόμενο Αλέκο Σακελλάριο ο οποίος την προσφωνεί “Καρυάτιδα”, θα την οδηγήσει στα γραφεία του Φίνου με τον ίδιο να αναφέρει: “Εσύ κορίτσι μου κατέβηκες από την Ακρόπολη και κουβαλάς την διαχρονική ομορφιά της Ελλάδας μαζί σου”. Ο πρώτος της ρόλος στην μεγάλη οθόνη συνοδεύεται από μεγάλη επιτυχία με την ταινία να βγαίνει πρώτη σε εισπράξεις και την ίδια χρονιά ο Σακελλάριος της προτείνει τον πρώτο της θεατρικό ρόλο στην θρυλική Επιθεώρηση “Άνθρωποι Άνθρωποι” στο θέατρο “Μετροπόλιταν”. Εκεί δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως Μακρής, Φωτόπουλος, Ηλιόπουλος, μια ηθοποιός κλασικής παιδείας που δεν θα διστάσει να κάνει το ξεκίνημα της στο μουσικό θέατρο καθώς θεωρεί τους ανθρώπους της Επιθεώρησης γνήσιους και αυθεντικούς και όχι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “ψέυτικους”. Το 1951 η συμμετοχή της στην ταινία “Νεκρή Πολιτεία” η οποία θα προβληθεί και στο Φεστιβάλ Καννών την επόμενη χρονιά, θα είναι η αρχή μιας σπουδαίας καριέρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διεθνείς διακρίσεις και βραβεία και συνεργασίες σε Ευρώπη και Αμερική με τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η σπάνια αρχαιοελληνική της ομορφιά παραμένει μοναδική και αξεπέραστη».