Οι τρίδυμες αδελφές Αλεξανδρή, η Άννα-Μαρία, η Ειρήνη και η Βασιλική έχουν κάνει τον κόσμο της Καλλιτεχνικής Κολύμβησης να μιλάει για εκείνες. Η Άννα Μαρία και η Ειρήνη κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα στην Ιαπωνία, ενώ μία ημέρα πριν η αδελφή τους, Βασιλική πήρε το ασημένιο μετάλλιο τόσο στο ελεύθερο σόλο, όσο και στο τεχνικό.
Ενδεχομένως κάποιος ακούγοντας πως οι τρίδυμες από τον Βόλο πέτυχαν αυτές τις σπουδαίες νίκες, να έσπευσε να πανηγυρίσει για την επιτυχία της ελληνικής ομάδας. Και αν περίμενε να ακούσει και τον εθνικό ύμνο στην απονομή του χρυσού μεταλλίου, σίγουρα θα εξεπλάγη που ακούστηκε ο αυστριακός. Γιατί, βλέπετε, οι τρίδυμες αθλήτριες αγωνίζονται με τα χρώματα της Αυστρίας, μία χώρα με την οποία δεν έχουν καμία σχέση, πέρα από την αθλητική εδώ και μία δεκαετία.
Η Άννα-Μαρία, η Ειρήνη και η Βασιλική Αλεξανδρή είναι τα παιδιά εκείνα που “τρώει” η Ελλάδα. ή τα διώχνει, όπως θέλετε το λέτε. Σημασία έχει πως οι 26χρονες σήμερα αθλήτριες – που έχουν κάνει τους πάντες να μιλούν για εκείνες – το 2012 όταν τελείωσαν την Γ’ Γυμνασίου αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα μας, λόγω της αναξιοκρατίας.
Οι αδελφές έχουν παραδεχτεί οι ίδιες πως πήραν τη μεγάλη αυτή απόφαση της αθλητικής μετανάστευσης και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία, προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να εκπληρώσουν τους στόχους τους στο άθλημα. Υποστήριξαν ότι η τότε Ομοσπονδία του υγρού στίβου όπου υπάγεται η καλλιτεχνική κολύμβηση πραγματοποιούσε μεροληπτικές κλήσεις στην Εθνική ομάδα, εξωθώντας τις ίδιες στην απόφαση αυτή.
«Αυτή ήταν η μοναδική αιτία που φύγαμε», δήλωσε πιο πρόσφατα η Ειρήνη Αλεξανδρή. «Ήμασταν ήδη πέντε χρόνια πρωταθλήτριες Ελλάδας σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες και τρία χρόνια στην Εθνική, αλλά δεν υπήρχε αξιοκρατία στην Ομοσπονδία», δήλωσε η Βασιλική Αλεξανδρή τον περασμένο Δεκέμβριο. «Φύγαμε για την Αυστρία χωρίς τους γονείς μας, αλλά εκεί μας αγκάλιασαν και μας δικαίωσαν», έχει αναφέρει η “χρυσή” πλέον, Ειρήνη.
Σε άλλες δηλώσεις τους στο magnesianews.gr, έχουν δηλώσει πως «Όταν αρχίσαμε να έχουμε προβλήματα με την Εθνική Ελλάδας μας είχε πει η μητέρα μας ότι υπάρχουν διάφοροι δρόμοι. Είτε μπορούσαμε να σταματήσουμε εφόσον δεν αντέχουμε αυτήν την αντιμετώπιση και την αδικία θα πω, είτε θα συνεχίσουμε έστω και αν είναι άδικο, είτε θα κοιτάξουμε κάτι άλλο, Οπότε ήταν κοινή η απόφαση».
Τις τρίδυμες προσέγγισε η νυν προπονήτριά τους, σε ένα μεσογειακό κύπελλο, το 2011, καθώς προπονούσε αθλητές και στην Ελλάδα. Τις είδε, τους είπε ότι η Αυστρία αναζητούσε αθλητές και κάπως έτσι πάρθηκε η μεγάλη απόφαση.
Οι αθλήτριες πήραν την υπηκοότητα σχετικά γρήγορα, λόγω ειδικού νόμου για αθλητές. Έμειναν, όμως, έναν χρόνο εκτός, καθώς η ελληνική ομοσπονδία δεν τους έδινε τα δελτία. Σήμερα, είναι και μέλη του αυστριακού στρατού και εδώ και λίγες ημέρες, οι δύο παγκόσμιες πρωταθλήτριες και η τρίτη ασημένια.