Search
Close this search box.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η μεγάλη αγκαλιά που έκλεισε μέσα της τα παιδιά με καρκίνο – Το σπουδαίο έργο της

Για τη ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει να αγωνίζεσαι“. Αυτό ήταν το motto της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και με αυτό πορεύτηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, που ίδρυσε το Ελπίδα, μέχρι και το τέλος της ζωής της.

Η γυναίκα που άνοιξε την αγκαλιά της σε όλα τα παιδιά με καρκίνο και στις οικογένειές της, που έδωσε ελπίδα που τα αγάπησε και τα πόνεσε σαν δικά της παιδιά, που έκανε τη φιλανθρωπία, θεάρεστο έργο, δεν είναι πια εδώ. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, στα 80 της χρόνια, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια παρακαταθήκη.

Η ίδια υπήρξε φάρος ανθρωπιάς και στάθηκε έμπρακτα δίπλα στα παιδιά που από πολύ νωρίς κλήθηκαν να δώσουν μεγάλες μάχες για τη ζωή τους. Το 1990, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ίδρυσε τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Στόχος της Πρέσβειρας Καλής Θέλησης της UNESCO – από το 1999 – ήταν να βοηθήσει και να στηρίξει παιδιά που έχουν χτυπηθεί από τον καρκίνο, αλλά και να σταθεί δίπλα στις οικογένειές τους.

Τα παιδιά τη φώναζαν με το μικρό της όνομα, τη ζωγράφιζαν με φτερά αγγέλου και για τις οικογένειές τους, ήταν ο δικός τους άνθρωπος. Η δική τους Μαριάννα. Το έργο της τεράστιο, δύσκολα μπορεί να αποτιμηθεί.

Το μεγάλο έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων δεδομένων, όπως παρουσιάστηκαν στις 23/2/2022 στην τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», στα 32 χρόνια της λειτουργίας του (έως το 2022), ο Σύλλογος είχε διαθέσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου στην Ελλάδα.

Με στόχο να πετύχει την πλήρη θεραπεία από τον καρκίνο σε αναλογία 4 στα 4 από τα πάσχοντα παιδιά, ενώ έως σήμερα, χάρη στην πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έχουν σωθεί περισσότερα από 1000 παιδιά με καρκίνο. Παιδιά τα οποία γνώριζε με το μικρό τους όνομα και πάντα μάθαινε νέα τους και ήταν δίπλα τους σε σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Άλλωστε, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε παντρέψει τον Παναγιώτη, το πρώτο παιδί με καρκίνο που νίκησε την καταραμένη ασθένεια.

Από την αρχή της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας έχουν πραγματοποιηθεί 168.112 ημερήσιες νοσηλείες, 37.182 νοσηλείες και συνολικά 1.340 μεταμοσχεύσεις από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

Ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ έχει φιλοξενηθεί συνολικά περισσότερες από 2.300 οικογένειες από την έναρξη της λειτουργίας του, όπου εκεί έχουν βρει ένα δεύτερο σπιτικό και αμέριστη στήριξη.

Επίσης, από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχουν εγγραφεί 123.500 εθελοντές δότες. Μέσα στο 2021 εγγράφηκαν 10.463 νέοι εθελοντές δότες. Ενώ εδώ, έχει σημασία να τονίσουμε πως στο πλευρό της είχε πολλούς ¨επώνυμους” από τον καλλιτεχνικό, αθλητικό και άλλους χώρους που στάθηκαν στο πλευρό το δικό της και των παιδιών.

Ανάμεσα στα μεγάλα έργα του Συλλόγου συμπεριλαμβάνονται η πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (1993) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ (1999) όπου φιλοξενούνται παιδιά με καρκίνο από την επαρχία και ξένες χώρες που κάνουν θεραπείες και οι γονείς τους, το Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα με το όνομα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» (2010), την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» (2014), το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα (2020) στο οποίο έχουν ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία οι 10 πρώτες προηγμένες κυτταρικές θεραπείες.

Το συγκεκριμένο Κέντρο είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στον κόσμο σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, που είναι εγκεκριμένα για την εφαρμογή προηγμένων κυτταρικών θεραπειών με γενετικά επεξεργασμένα κύτταρα, έχοντας λάβει την ευρωπαϊκή άδεια από τον ΕΟΦ. Πρόσφατα εγκρίθηκε και η πρώτη στην Ελλάδα κλινική μελέτη θεραπείας ασθενών με CAR-T λεμφοκύτταρα που παράγονται στο συγκεκριμένο Κέντρο.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα