Το Μπαλί σχεδιάζει να επιβάλλει τουριστικό φόρο. Η ινδονησιακή παραδεισένια επαρχία του Μπαλί, το λεγόμενο «Νησί των Θεών», έχει βαρεθεί να μαστίζεται από «ενοχλητικούς» ξένους τουρίστες. Θέλει τουρίστες φυσικά καθώς ενισχύουν την οικονομία της χώρας, απλώς δεν θέλει η φήμη της που έχει προσελκύσει τόσους πολλούς τουρίστες με τα χρόνια, να καταστρέφεται από τους «ενοχλητικούς».
Από μια Γερμανίδα που ξεγυμνώνεται σε έναν ναό στην πόλη Ubud μέχρι έναν Αμερικανό που καταστρέφει ένα μπαλινέζικο αστυνομικό αυτοκίνητο , το πρόβλημα των απείθαρχων επισκεπτών έχει γίνει τόσο σοβαρό τόσο που ο κυβερνήτης της επαρχίας Wayan Koster διέταξε τον περασμένο μήνα να δημιουργηθεί μια λίστα με όλα όσα προφανή “πρέπει και δεν πρέπει” στα τουριστικά διαβατήρια . Η τοπική κυβέρνηση έχει απελάσει τουλάχιστον 136 αλλοδαπούς μέχρι στιγμής φέτος, έως τις 9 Ιουνίου , για διάφορες πράξεις ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Αλλά η καταστολή της κακής συμπεριφοράς δεν αρκεί. Πριν λίγες μέρες ο κυβερνήτης της επαρχίας είπε στους μπαλινέζους νομοθέτες ότι όλοι οι διεθνείς τουρίστες θα επιβαρυνθούν με φόρο —περίπου 10 δολάρια ανά άτομο— από τον επόμενο χρόνο, με τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση του πολιτισμού και του περιβάλλοντος της επαρχίας.
Ο τουρισμός του Μπαλί έχει ανακάμψει από την πανδημία, με 439.475 τουρίστες που καταγράφηκαν τον Μάιο—σχεδόν τετραπλάσιο από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά για ταξίδια στο εξωτερικό το 2022. Αλλά με την επαναλειτουργία ήρθε ένα ανανεωμένο κύμα κοινωνικών ταμπού που διαπράχθηκαν από τους επισκέπτες, που κυμαίνονται από καυγάδες με τις τοπικές αρχές μέχρι σεξουαλικές πράξεις σε δημόσιους χώρους. Πολλοί αλλοδαποί έχουν επίσης αγνοήσει συστηματικά τους τοπικούς νόμους οδικής κυκλοφορίας, οι οποίοι ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει τον Μάρτιο την απαγόρευση των τουριστών να οδηγούν μοτοσικλέτες .
Οι απογοητεύσεις σιγοβράζουν λόγω της γενικής έλλειψης σεβασμού που δείχνουν οι ξένοι προς τους ντόπιους και τα έθιμά τους. Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα 17 τουριστών σε ένα σπίτι κατέθεσε καταγγελία εναντίον των γειτόνων τους επειδή λαλούσαν οι κόκορες! Σε απάντηση, ο Κόστερ είπε : «Δεν χρειάζεται να έρθουν στο Μπαλί. Δεν έχουμε καμία δουλειά με τέτοιους ανθρώπους».
Η επιβολή φόρου στους ξένους επισκέπτες του Μπαλί αυξήθηκε για πρώτη φορά το 2019 , εν μέσω ζημιών που προκάλεσε ο υπερτουρισμός πριν από το χτύπημα της πανδημίας COVID-19. Και υπάρχει προηγούμενο και αλλού: στην αρχή του έτους, η Μαλαισία ζήτησε από τα ξενοδοχεία να επαναλάβουν τη χρέωση 10 ringgit (2 $) ανά διανυκτέρευση τουριστικού φόρου και πέρυσι το Μπουτάν επέβαλε τέλος 200 $ τη νύχτα για τη διαμονή των επισκεπτών στη χώρα — με αξιωματούχους να υπερασπίζονται τον φόρο για το άγχος που έχει βάλει ο τουρισμός στις υποδομές της χώρας.
Ο επικείμενος τουριστικός φόρος του Μπαλί, ο οποίος θα χρεωθεί ηλεκτρονικά, έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένες επιχειρήσεις που ανησυχούν ότι μπορεί να αποτρέψει τους ξένους, αλλά ο Κόστερ το απέρριψε, λέγοντας ότι η σχετικά μικρή χρέωση δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τα στοιχεία του τουρισμού της επαρχίας. «Θα το χρησιμοποιήσουμε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και θα δημιουργήσουμε υποδομές καλύτερης ποιότητας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο , «έτσι το ταξίδι στο Μπαλί θα είναι πιο άνετο και ασφαλές».
Δείτε επίσης