Search
Close this search box.

Jane Birkin: Η αυτοκτονία της κόρης της που άλλαξε για πάντα τη ζωή της

Η Jane Birkin, η αγαπημένη ” Αγγλίδα των Γάλλων” δεν είναι πια εδώ. Η τραγουδίστρια, ηθοποιός και fashion icon έφυγε από τη ζωή στα 76 της χρόνια και η είδηση του θανάτου της έχει σκορπίσει παγκόσμια θλίψη.

Η γυναίκα – είδωλο, με την απίστευτη ομορφιά και τη βρετανική προφορά που δεν την εγκατέλειψε ποτέ και ας μεγαλούργησε στη βιομηχανία του γαλλικού θεάματος. Όμως, η Jane Birkin, η οποία μαζί με τον Γκενσμπούρ και το “Je t’aime… moi non plus”, προκάλεσαν την οργή του Βατικανού, βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της πιο διάσημης και πιο ακριβής τσάντας σε όλο τον κόσμο, της icon Birkin που φέρει το όνομά της. Και είναι θα λέγαμε ακόμα ένας λόγος για να μην ξεχαστεί ποτέ το όνομά της.

Έζησε την απόλυτη τραγωδία

Υπήρξε η μούσα του Serge Gainsbourg με τον οποίο έζησε έναν μεγάλο έρωτα. Γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της ρομαντικής κωμωδίας “Slogan” το 1969. Έμειναν μαζί 12 χρόνια και παρά τον χωρισμό τους συνέχισαν να διατηρούν καλές σχέσεις ενώ εκείνος συνέχισε να της γράφει τραγούδια. Τους έδενε άλλωστε πάντα η κόρη τους, Charlotte, η οποία ακολούθησε τα καλλιτεχνικά βήματα της διάσημης μητέρας της.

Η Jane Birkin είχε αποκτήσει άλλες δύο κόρες, τη Lou, μοντέλο και τραγουδίστρια από τη σχέση της με τον Γάλλο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Jacques Doillon. Και την Kate την οποία απέκτησε σε νεαρή ηλικία από τον γάμο της το 1965 με τον Βρετανό συνθέτη και μαέστρο John Barry.

Με την Kate αγκαλιά η Birkin έφτασε στη Γαλλία για να ξεκινήσει την καριέρα της και όλο αυτό το ταξίδι από το άγνωστο στην καταξίωση, έφερε ένα ιδιαίτερο δέσιμο μητέρας και κόρης. Γι’ αυτό και ο θάνατός της “τσάκισε” την Jane, η οποία – όπως είχε εξομολογηθεί – άλλαξε για πάντα τη ζωή της.

Ήταν το 2013, όταν Kate, η οποία εργάστηκε για πολλά χρόνια ως φωτογράφος μόδας για περιοδικά όπως η The Sunday Times και η Vogue, έδωσε τέλος στη ζωή της. Η μεγαλύτερη κόρη της Birkin από νεαρή ηλικία, πάλευε με τον εθισμό στις ουσίες και το αλκοόλ. Το πρόβλημα της αυτό την οδήγησε στο να ιδρύσει ένα ίδρυμα που θα βοηθούσε ανθρώπους με παρόμοιες τάσεις.

Η Jane Birkin με τις τρεις κόρες της

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2013, στα 46 της χρόνια, έθεσε τέλος στην ζωή της, πέφτοντας από τον 4ο όροφο του διαμερίσματος που διέμενε στο Παρίσι. Αν και η αδελφή της, υποστήριξε πως ο θάνατός της οφείλεται σε ατύχημα. Η Jane Birkin ακούγοντας τα τραγικά νέα, κατέρρευσε. Εξαφανίσθηκε από όλους και από όλα. Για έναν χρόνο δεν είχε κανείς νέα της.

Η τραγική μάνα είχε “σπάσει” τη σιωπή της μιλώντας καιρό μετά, στο περιοδικό Telerama, συγκλονίζοντας με την εξομολόγησή της. «Κλείστηκα στο σπίτι μου, κοίταζα την ταπετσαρία στον τοίχο. Τίποτα δεν μπορεί να με παρηγορήσει», είχε πει.

«Σαν μητέρα δεν έχω πια εμπιστοσύνη στη ζωή. Πριν, πίστευα ότι τίποτα δεν θα συμβεί στους δικούς μου αν ήμουν κοντά τους. Είχα την τρομερή αίσθηση ότι όλα πήγαιναν καλά».

«Αλλάζει τη ζωή. Εντελώς. Το πρώτο διάστημα δεν ήξερα πια ούτε να κάνω κάτι να φάω, δεν ήξερα να κάνω τα πράγματα που κάνουμε συνήθως με κλειστά μάτια. Σχεδόν γεννήθηκα μαζί με την Kate. Ήρθα στη Γαλλία μαζί της. Κάθε ανάμνησή μου είναι βαμμένη με το χρώμα της. Βαμμένη με όσα μου έφερε αργότερα, σαν ενήλικη: την τρομερή φαντασία της, το χιούμορ της, τη γενναιοδωρία της», ήταν κάποια από τα σπαρακτικά λόγια της.

Η ιστορία πίσω από την iconic τσάντα

Η Jane Birkin, αναμφίβολα, αποτέλεσε ένα από τα παγκόσμια sex symbols. Όμως, εκείνη πρώτα ήταν μητέρα και μετά σταρ. Και με την ιδιότητα της μητέρας σε απόγνωση, η Jane ενέπνευσε τον Dumas για τη δημιουργία της πιο iconic και ακριβής τσάντας στον κόσμο, την περίφημη Birkin που είναι συνώνυμο του στυλ και του πλούτου και τη λατρεύουν οι μεγαλύτερες σταρ.

Και πού να φαντάζονταν πως αυτή η πανάκριβη τσάντα – δεν θα τη βρείτε κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ – για την οποία η Σαμάνθα (Κιμ Κάτραλ) στο Sex and the City, βρισκόταν πέντε χρόνια στη λίστα αναμονής για την απόκτησή της, σχεδιάστηκε αρχικά για να εξυπηρετήσει στα ταξίδια τη μητέρα Jane Birkin.

Όλα ξεκίνησαν το 1984, από μια σύμπτωση, όταν ο Jean-Louis Dumas, καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Hermès, βρέθηκε να κάθεται δίπλα στο τότε it-girl, σε μια νυχτερινή πτήση από το Παρίσι στο Λονδίνο. Εκείνη κρατούσε μια ψάθινη τσάντα –τύπου καλάθι– στην οποία είχε βάλει τα προσωπικά της είδη. Όταν προσπάθησε να την τοποθετήσει στο ντουλαπάκι πάνω από το κεφάλι της, είδε όλα της τα πράγματα να πέφτουν μπροστά στον Dumas. Μεταξύ τους ήταν και μια ατζέντα Hermès.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής τη βοήθησε να μαζέψει τα υπάρχοντα της και αστειευόμενος, της είπε πως χρειαζόταν μια τσάντα με τσέπες. Η Jane τού εξήγησε πως είχε περάσει ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο, αναζητώντας μια τσάντα που θα χωρούσε ό,τι κουβαλάει κάθε μέρα μια εργαζόμενη μητέρα, αλλά είχε αποτύχει.

Δεσμεύτηκε να απαρνηθεί το ψάθινο καλάθι της για κάτι που θα είχε χώρους, θα πρόσφερε ασφάλεια και θα κάλυπτε το ζητούμενο της κομψότητας. Αυτό ήταν, ο Dumas εμπνεύστηκε από τη συζήτηση που είχαν, προκειμένου να δημιουργήσει μία μαύρη, δερμάτινη τσάντα, που θα ήταν βασισμένη σε ένα παλαιότερο σχέδιο του Οίκου, το οποίο είχε λανσάρει γύρω στο 1900.

Birkin και Dumas ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την ιδέα στο πρώτο πράγμα που βρήκαν μπροστά τους: Το χάρτινο σακουλάκι για τις ναυτίες που βρίσκεται στο πίσω μέρος των καθισμάτων του αεροπλάνου. Ο Dumas την επομένη πήγε στη δουλειά του και ενσωμάτωσε ό,τι του είπε η Birkin σε ένα σχέδιο που υπήρχε από τις αρχές του 20ού αιώνα, το Haut à Courroies. Έναν χρόνο μετά, η Birkin ήταν διαθέσιμη στο κοινό της.

Η μούσα πήρε ως δώρο μία τσάντα –αξίας τότε περίπου 2.000 δολαρίων– την οποία εξατομίκευσε με αυτοκόλλητα. Το 2011 την πούλησε σε δημοπρασία για περισσότερα από 162 χιλιάδες δολάρια, διαθέτοντας όλο το ποσό σε φιλανθρωπίες.

Η κόντρα με τον Οίκο

Το 2015, η Birkin ζήτησε από τον διάσημο οίκο να μην χρησιμοποιεί πλέον το όνομά της για την τσάντα, με αφορμή ένα βίντεο της PETA, που παρουσίαζε τις πρακτικές εξαγωγής του δέρματος των κροκοδείλων.

Από την πλευρά του οίκος είχε ανακοινώσει, ότι τα δέρματα κροκοδείλων που προμηθεύτηκε από το εκτροφείο του Τέξας, το οποίο εμφανίζεται στο βίντεο, δεν χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των τσαντών Birkin και υπογράμμισε ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του εκτροφείου αυτού.

Είχε ανακοινώσει επίσης ότι διεξαγόταν έρευνα σχετικά με τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε αυτό το και ότι επιβάλλει στους προμηθευτές του τους υψηλότερους ηθικούς κανόνες αναφορικά με την μεταχείριση των κροκοδείλων με μηνιαίους ελέγχους για να διαπιστώνει ότι αυτοί τηρούνται.

Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν και επήλθε συμφωνία μετά από ενδελεχή έρευνα και εξαγορά μετοχών της Hermès από την Μ.Κ.Ο, PETA, υπεύθυνη για την ηθική μεταχείριση των ζώων, έτσι ώστε να έχει πάντα μια θέση στο τραπέζι των αποφάσεων.

Διαβάστε επίσης

Share: