Search
Close this search box.

Η σοκαριστική αληθινή ιστορία της μητέρας που αυτοκτόνησε, όταν κατηγορήθηκε άδικα για σύνδρομο Μινχάουζεν

.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Take Care of Maya» προσπαθεί να ρίξει φως σε μια σοκαριστική αληθινή ιστορία, με πρωταγωνιστές την οικογένεια Kowalski και τη μητέρα που αυτοκτόνησε, όταν κατηγορήθηκε ότι κακοποιεί την κόρη της.

Όλα ξεκίνησαν, όταν η 9χρονη τότε κόρη της οικογένειας, Maya εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο στο Σεντ Πίτερσμπουργκ της Φλόριντα, το 2015 με έντονους κοιλιακούς πόνους και σοβαρή κρίση άσθματος. Μετά από μήνες προσπάθειας να καταλάβουν τι προκαλούσε τα συμπτώματά της, οι γονείς της, Jack και Beata Kowalski, πήγαν την κόρη τους στον Anthony Kirkpatrick, έναν αναισθησιολόγο, ο οποίος υποστήριξε πως η Maya είχε το σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου (CRPS) και πρότεινε θεραπεία  έγχυσης κεταμίνης σε υψηλή δόση. Mετά τη θεραπεία που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό, ο γιατρός είπε πως η μικρή θα συνέχιζε να λαμβάνει δόσεις για τη διαχείριση της κατάστασής της.

Όμως τον Οκτώβριο του 2016, η υγεία της 10χρονης υποτροπίασε, με την οικογένειά της να την πηγαίνει εσπευσμένα στο νοσοκομείο Johns Hopkins All Children’s Hospital στο St. Petersburg της Φλόριντα με έντονους πόνους στην κοιλιά. Ωστόσο, σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε ο Jack Kowalski εναντίον του νοσοκομείου, όταν η οικογένεια ενημέρωσε τους γιατρούς ότι το CRPS της Maya είχε αντιμετωπιστεί επιτυχώς με κεταμίνη και ζήτησε από την ιατρική ομάδα να αυξήσει τις δόσεις του φαρμάκου, οι γιατροί αρχικά αγνόησαν το αίτημά τους.

@Netflix

«Φαινόταν σαν να μην ήθελαν να ακούσουν αυτό που προσπαθούσαμε να τους πούμε», δήλωσε ο Jack Kowalski στη «Herald-Tribune» το 2019.

Η μητέρα κατηγορήθηκε για σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου

Η ιατρική ομάδα στη συνέχεια κατήγγειλε τη μητέρα της Maya, Beata, για κακοποίηση παιδιού, λόγω της επιμονής της να λάβει η κόρη της περισσότερη κεταμίνη για να ανακουφιστεί από τον πόνο, όπως ανέφερε η «Herald-Tribune». Η καταγγελία απορρίφθηκε γρήγορα, αφού οι υπάλληλοι της παιδικής πρόνοιας επιβεβαίωσαν τη διάγνωση CRPS της Maya Kowalski.

Αλλά τότε η Sally Smith, μια γιατρός με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην παιδιατρική κακοποίηση παιδιών, η οποία ήταν επίσης η ιατρική διευθύντρια της ομάδας προστασίας παιδιών, άρχισε να ερευνά το ιστορικό υγείας της Maya Kowalski. Αφού εξέτασε τα ιατρικά αρχεία και μίλησε με τον Kirkpatrick, η Smith διέγνωσε την Beata με σύνδρομο Munchausen by proxy (Σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου), μια ψυχική ασθένεια κατά την οποία ο κύριος φροντιστής ενός παιδιού χρησιμοποιεί την ασθένεια του παιδιού για να κερδίσει την προσοχή για τον εαυτό του.

Το νοσοκομείο Johns Hopkins All Children’s Hospital αρνήθηκε να δώσει εξιτήριο στη Maya Kowalski και η πολιτεία της Φλόριντα ανέλαβε την προσωρινή επιμέλεια.

Η διαπίστωση της Smith ότι η Beata κακοποιούσε την κόρη της και τα γεγονότα που ακολούθησαν άλλαξαν τη ζωή της οικογένειας Kowalski για πάντα και συνέβαλαν στην αποκάλυψη ανησυχητικών ελλείψεων στα δικαστικά συστήματα και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

@Netflix

Η μητέρα αυτοκτόνησε μετά τις κατηγορίες

Στη μικρή επιτρεπόταν μόνο εποπτευόμενη τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς της. Τον Ιούνιο του 2023, ο σύζυγος της Beata δήλωσε στο αμερικανικό People ότι η κατάσταση της συζύγου του είχε αρχίσει να «επιδεινώνεται» λόγω της περιορισμένης επαφής με την κόρη τους.

Η Beata δεν άντεξε το βάρος όλων αυτών των κατηγοριών και τον Ιανουάριο του 2017, αυτοκτόνησε σε ηλικία 43 ετών. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, μήνες πριν από τον θάνατό της η Beata ανέφερε ότι ένιωθε «κατάθλιψη, κόπωση και μια συντριπτική αίσθηση απελπισίας».

«Ξέρω ότι είναι επειδή την απέρριψε» ακούγεται να λέει ο Jack Kowalski στο ντοκιμαντέρ. «Αυτό τη σκότωσε. Σε όλη τη διαδρομή προς το σπίτι, μόνο γι’ αυτό μιλούσε. Δεν ξέρω πώς θα το πω στη Maya αργότερα, γιατί δεν μπορώ να πάω εκεί και να της το πω και μετά να φύγω. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς τι πέρασε από το μυαλό της Beata. Μου λείπει πολύ. Αλλά έχω θυμό. Είναι τόσο δύσκολο να προσπαθείς να παίξεις και τους δύο ρόλους. Όσο κι αν προσπαθείς, δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τη μητέρα τους. Κάτι καλό πρέπει να βγει από όλο αυτό τον πόνο», προσθέτει ο πατέρας.

Η Beata, λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή της, είχε γράψει σε ένα email που ανακαλύφθηκε μετά το θάνατό της: «Σε παρακαλώ, φρόντισε τη Μάγια και πες της πόσο πολύ την αγαπώ κάθε μέρα. Παρακαλώ πείτε στον Kyle επίσης ότι τον αγαπώ πολύ, και ελπίζω να μεγαλώσει και να γίνει ένας δυνατός καλός άνθρωπος, να έχει ένα υπέροχο μέλλον και να μείνει κοντά στον Θεό… Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο τον πόνο να είμαι μακριά από τη Maya και να μου φέρονται σαν εγκληματία. Δεν μπορώ να βλέπω την κόρη μου να υποφέρει με πόνους και να χειροτερεύει συνεχώς».

Σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την αυτοκτονία της μητέρας, η Tashawna Duncan, μια ανεξάρτητη ψυχολόγος διορισμένη από το δικαστήριο, κατέθεσε την αξιολόγησή της, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχαν «στοιχεία» που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι η Beata είχε χρησιμοποιήσει την κατάσταση υγείας της κόρης της.

Ο Dr. Marc Feldman, ειδικός στο σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου, δήλωσε στη «Herald-Tribune» ότι αν η μητέρα είχε την πάθηση, θα περίμενε ότι θα παρουσίαζε «ενδείξεις βελτίωσης νωρίτερα» από τους τρεισήμισι μήνες που ήταν στο νοσοκομείο, αλλά συνέχισε να χειροτερεύει.

Η ζωή της Maya σήμερα

Η επιμέλεια της Maya δόθηκε στον πατέρα της πέντε ημέρες μετά το θάνατο της μητέρας της, σύμφωνα με το People. Τελικά, ανάρρωσε από την έξαρση του CRPS, αλλά μια δικαστική απόφαση εμπόδισε τους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν κεταμίνη για τη θεραπεία της. Η οικογένειά της δήλωσε στο People ότι χρησιμοποίησε εναλλακτικές μεθόδους, όπως η υδροθεραπεία, και η ανάρρωσή της ήταν «πιο αργή και πιο επώδυνη από ό,τι έπρεπε να είναι».

@Netflix

Η 17χρονη σήμερα ζει με τον πατέρα και τον αδελφό της στη Φλόριντα και μπορεί να έχει βελτιωθεί αρκετά η κατάσταση της υγείας της, όμως, υπάρχουν πολλές νύχτες που μένεια ξύπνια, λόγω του πόνου. Η Maya γυμνάζεται καθημερινά προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί τον πόνο της ενώ έχει καταλάβει την πρώτη θέση σε ένα τουρνουά καλλιτεχνικού πατινάζ, ανέφερε το The Cut.

Η οικογένεια έχει καταθέσει μήνυση κατά του νοσοκομείου, ζητώντας δικαιοσύνη για ό,τι συνέβη στην Beata και πως οι ισχυρισμοί για παιδική κακοποίηση οδήγησαν στο θάνατο της. Η δίκη τους έχει οριστεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2023. 

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα