Search
Close this search box.

Έρνεστ Χέμινγουεϊ – Μαρλέν Ντίτριχ: Οι πλατωνικοί εραστές που δεν πλάγιασαν ποτέ μαζί

Αυτός είναι είναι ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς, μέλος της «Χαμένης Γενιάς» των Αμερικανών λογοτεχνών και θαρραλέος πολεμικός ανταποκριτής. Εκείνη, η ψυχρή, αλλά απίστευτα σαγηνευτική Γερμανίδα, ο «Μπλε Άγγελος» της μεγάλης οθόνης.

Έρνεστ Χέμινγουεϊ και Μαρλέν Ντίτριχ, κορυφαίοι και οι δύο στο είδος που εκπροσωπούσαν, για 30 ολόκληρα χρόνια έζησαν έναν παράξενο έρωτα. Έναν έρωτα πλατωνικό που γεννήθηκε σε μία κρουαζιέρα και συνέχισε να υπάρχει δι’ αλληλογραφίας. Και μπορεί οι δύο πλατωνικοί εραστές να μην πλάγιασαν ποτέ μαζί, όμως, μέσα από τις αράδες των επιστολών που αντάλλαζαν μέχρι τον θάνατο του συγγραφέα, μοιράστηκαν το άσβεστο πάθος τους.

Η μοιραία συνάντηση

Έρνεστ Χέμινγουεϊ και Μαρλέν Ντίτριχ συναντήθηκαν το 1935 πάνω σε ένα γαλλικό υπερωκεάνιο “Ile de France” το 1934 και η έλξη ήταν αμοιβαία. Εκείνη ήταν γνωστή για τις έντονες περιπέτειες που είχε και με τα δύο φύλα, ενώ εκείνος ήταν γνωστός για τις κατακτήσεις του.

.Ο Ερνεστ κάπνιζε την πίπα του στο κατάστρωμα, όταν την είδε να ξεπροβάλλει σαν.. άγγελος να κόβει βόλτες. Ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος και ανάμεσά τους γεννήθηκε μια παράξενη σχέση που κράτησε 30 χρόνια. Δεν υπήρξαν ποτέ εραστές, άλλωστε, ήταν τότε και οι δύο παντρεμένοι. Ήταν περισσότερο δύο φίλοι που φλέρταραν διαρκώς και “θύματα ενός ασυγχρόνιστου πάθους”, όπως έλεγε και ο Χέμινγουεϊ.

Σε επιστολή του, το 1955, (έξι χρόνια πριν την αυτοκτονία του) εκφράζει στο ακέραιο, με ένα σουρεαλιστικό τρόπο, το ερωτικό του πάθος προς εκείνη. «Δεν μπορώ να σου το εξηγήσω, αλλά κάθε φορά που σε αγκαλιάζω αισθάνομαι σαν να έχω επιστρέψει σπίτι μου…».

Kι εκείνη του απαντούσε: «Έχει έρθει η ώρα να σου πω ότι σε σκέφτομαι συνέχεια. Διαβάζω τα γράμματά σου και έχω φέρει τη φωτογραφία σου στην κρεβατοκάμαρά μου».

Οι ερωτικές επιστολές

Το ερωτικό πάθος δεν κρυβόταν. Ο συγγραφέας στις επιστολές του που πριν λίγα χρόνια βγήκαν σε δημοπρασία, συνήθιζε να περιγράφει τις ερωτικές του φαντασιώσεις. «Καθώς θα προσγειώνεσαι στη σκηνή μεθυσμένη και γυμνή, θα εμφανίζομαι από το βάθος με επίσημο ένδυμα και θα ανακοινώνω ότι λυπούμαστε, δεν ξέραμε ότι η κυρία τα είχε κοπανήσει (…) σ` αγαπώ πάντα», έγραφε σε μία από αυτές.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της πολύχρονης αλληλογραφίας μεταξύ του Χέμινγουεϊ και της Ντίτριχ βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Τζον Φ. Κένεντι της Βοστώνης, μερικά γράμματα τα οποία πέρασαν στα χέρια των εγγονών της έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε άλλες δημοπρασίες. Όπως εκείνο με τις έντονες ερωτικές αιχμές που γράφτηκε το 1955 και πωλήθηκε το 2014. 

Ωστόσο, η σχέση τους ποτέ δεν εξελίχθηκε σε σαρκική. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ αυτοκτόνησε στο Αϊντάχο το 1961, ακριβώς όπως είχε κάνει και ο πατέρας του πολλές δεκαετίες πριν, ενώ η Ντίτριχ πέθανε απομονωμένη στα 90 της, στο διαμέρισμά της στη λεωφόρο Montaigne στο Παρίσι το 1992.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα