Search
Close this search box.

Το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ ακύρωσε εκδήλωση με τον Christie’s μετά την πώληση από τον Οίκο των «ντροπιαστικών» κοσμημάτων των Ναζί

Το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ ακύρωσε μια προγραμματισμένη εκδήλωση με τον Christie’s μετά τη δημοπρασία που έκανε ο Οίκος πουλώντας τα «ντροπιαστικά» κοσμήματα των Ναζί.
Ο οίκος δημοπρασιών πούλησε κοσμήματα ενός Αυστριακού δισεκατομμυριούχου, ο οποίος έκανε την περιουσία του στις πλάτες των Εβραίων που διέφυγαν από τους Ναζί, για εκατομμύρια δολάρια.

Το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ ακύρωσε ένα συνέδριο που επρόκειτο να φιλοξενήσει με τον οίκο Christie’s – αφού ο οίκος δημοπρασιών πούλησε κοσμήματα που ανήκαν σε έναν Αυστριακό δισεκατομμυριούχο με δεσμούς με το ναζιστικό καθεστώς για εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος της ισραηλινής ομάδας πολιτικών δικαιωμάτων Shurat HaDin, δικηγόρος Nitsana Darshan-Leitner, ο οποίος είχε ζητήσει πρώτα από το μουσείο να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο συνέδριο, επαίνεσε την απόφαση.

«Είμαστε ευγνώμονες για την απόφαση που απέτρεψε έναν ιστορικό παραλογισμό», είπε σε δήλωσή της. «Ενώ ο οίκος Christie’s εργάζεται για να αυτοπαρουσιαστεί ως «Ιππότης της Δικαιοσύνης» φιλοξενώντας συνέδρια για την αποκατάσταση κλεμμένης εβραϊκής περιουσίας, συνεργάζεται με οι μεγαλύτερους ληστές της περιουσίας του έθνους μας. Θα ήταν εξωφρενικό για έναν δημόσιο φορέα στο Ισραήλ να δώσει μια πλατφόρμα σε ένα ινστιτούτο που προσπαθεί να κάνει περιουσία από την περιουσία των Εβραίων που δολοφονήθηκαν ή επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Χαιρετίζουμε την απόφαση του μουσείου να λάβει υπόψη τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι είναι ακόμα μαζί μας, και τους γλίτωσε από αυτή τη μεγάλη αμηχανία».

Τα κοσμήματα που δημοπρατήθηκαν τον Μάιο ανήκαν στη Heidi Horten, η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 81 ετών, και ήταν παντρεμένη με τον Helmut Horten, ο οποίος έκανε μεγάλο μέρος της περιουσίας του αγοράζοντας καταστήματα από Εβραίους που πουλούσαν τις επιχειρήσεις τους υπό πίεση σε εξευτιλιστικές τιμές στη ναζιστική Γερμανία.

Τα αντικείμενα που ξεχώρισαν ήταν ένα δαχτυλίδι από χρυσό 17,4 καρατίων, το οποίο εκτιμήθηκε αρχικά για 720.000 δολάρια και τελικά πουλήθηκε για 2 εκατομμύρια δολάρια, και ένα δαχτυλίδι Bulgari με ένα ροζ διαμάντι 6,99 καρατίων, που πωλήθηκε για 10,1 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η αμφιλεγόμενη πώληση του Christie’s στο Λονδίνο κέρδισε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια, ένα διεθνές ρεκόρ για δημοπρασίες κοσμημάτων παγκοσμίως, εκ των οποίων ο οίκος δημοπρασιών έλαβε επίσης υψηλή προμήθεια. Οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος μίλησαν επίσης κατά των ενεργειών του οίκου δημοπρασιών, λέγοντας ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κέρδη της παρά για ηθικές ενέργειες για τους Εβραίους που αδικήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.

Το μουσείο ανέφερε σε δήλωση την Κυριακή ότι ακυρώνει την εκδήλωση λόγω της αντίδρασης των κριτικών.
«Το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ είναι προσεκτικό στην κριτική και δεσμεύεται από το κοινό αίσθημα και αποφάσισε να μην φιλοξενήσει το συνέδριο «Αναστοχαζόμενος στην αποκατάσταση» με τον οίκο Christie’s», ανέφερε η δήλωση.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα