Το “Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα» και το “Μπουρλότο” είναι από τις πιο δημοφιλείς ατάκες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που ανήκουν στη Σαπφώ Νοταρά και τις λέμε μέχρι και σήμερα, προσπαθώντας -μάταια – να πιάσουμε τον τόνο της φωνή της.
Άλλωστε, η αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός αν και διέθετε μία “αγριοφωνάρα”, εκτός από το υποκριτικό της ταλέντο, ήταν και αυτή που την ξεχώριζε. Οι ρόλοι της δεν ήταν σχεδόν ποτέ πρωταγωνιστικοί, ωστόσο άφησε εποχή με τις ερμηνείες της και τις αξέχαστες ατάκες της.
Συνυφασμένη με ρόλους φωνακλούς, γκρινιάρας, αθυρόστομης αλλά και καλόψυχης υπηρέτριας ή μητέρας, με αυτή την διαπεραστικά δυνατή και βραχνή φωνή, η Σαπφώ Νοταρά υπήρξε η αγαπημένη αγριοφωνάρα του ελληνικού κινηματογράφου.
Η ηθοποιός Σαπφώ Νοταρά
Η Σαπφώ Χανδάνου – όπως ήταν το επίθετό της – γεννήθηκε το 1907 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από μικρή ηλικία μαθαίνει κλασικό χορό και ρυθμική και θα έρθει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές της. Ήταν από τις λίγες γυναίκες της εποχής της με πανεπιστημιακή μόρφωση, αφού είχε σπουδάσει στη Βιομηχανική Σχολή.
Στην Αθήνα θα περάσει από τα έδρανα της Επαγγελματικής Σχολής Θεάτρου και κατόπιν θα φοιτήσει στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Εκεί αποφασίζει ότι το επίθετό της δεν ήταν καλλιτεχνικό και υιοθετεί το καλλιτεχνικό επώνυμο Νοταρά, το οποίο εμπνεύστηκε από το δρόμο που βρισκόταν η δραματική σχολή που φοιτούσε.
Η Σαπφώ Νοταρά μοναδική στο είδος της ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και πολύ σύντομα έγινε μόνιμη συνεργάτιδα των μεγαλύτερων θιάσων της πρωτεύουσας, ανεβαίνοντας στη σκηνή με τα “ιερά τέρατα” της εποχής. Ερμήνευσε ρόλους τόσο του κλασικού ρεπερτορίου όσο και του ελληνικού θεάτρου.
Ωστόσο, το ευρύ κοινό τη γνώρισε και την αποθέωσε μέσα από τους ρόλους που ερμήνευσε στον ελληνικό κινηματογράφο. Παρά το γεγονός ότι έπαιζε πάντα δεύτερους ρόλους, αυτοί ήταν που την καθιέρωσαν σε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες κωμικούς.
Συχνά, ενσάρκωνε, και με μεγάλη επιτυχία, την αυταρχική και άσχημη γυναίκα, αν και δεν της άρεσαν καθόλου αυτοί οι ρόλοι. Αισθανόταν αδικημένη και πίστευε ότι είχε το ταλέντο να υποδυθεί κι άλλους χαρακτήρες.
Η άγνωστη πρόταση γάμου του Τσαρούχη
Μία ιστορία που είναι άγνωστη στον πολύ κόσμο, είναι αυτή με τον Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίος λέγεται ότι ήθελε τη Νοταρά για μητέρα των παιδιών του! Μάλιστα, της το είχε ζητήσει ανοιχτά κι εκείνη την είχε απορρίψει, βρίζοντάς τον καθώς πίστευε ότι της έκανε πλάκα.
Ήταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Κυριακάτικο Ξύπνημα», όταν η Σαπφώ Νοταρά γνωρίστηκε με τον Γιάννη Τσαρούχη. Μια μέρα εκείνος την πλησίασε και της εξομολογήθηκε ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της. Μάλιστα της είπε ότι οι δυο τους θα μπορούσαν να αποκτήσουν κι ένα παιδί.
Η ηθοποιός πίστεψε ότι της έκανε πλάκα με συνένοχους μάλιστα τους συναδέλφους της Δημήτρη Χορν και Έλλη Λαμπέτη. Και όχι μόνο απέρριψε τον Τσαρούχη, αλλά τον έβρισε με το χαρακτηριστικό της στιλ. «Άντε στο διάολο, Γιάννη», φέρεται να του είπε.
Όταν κάποια χρόνια μετά οι δυο τους θυμήθηκαν το περιστατικό, ο Τσαρούχης επέμεινε ότι η πρότασή του ήταν αληθινή και καθόλου φάρσα.
Ο έρωτας για έναν αντάρτη
Λέγεται πως η Σαπφώ Νοταρά υπήρξε στα νιάτα της μια πολύ όμορφη γυναίκα και περιζήτητη νύφη, αλλά η ίδια δεν είχε κατά νου τον γάμο. Ως χαρακτήρας ήταν κλειστή και πολύ σπάνια μιλούσε για την προσωπική της ζωή. Έτσι, είναι και ελάχιστες οι πληροφορίες που ξέρουμε για το κομμάτι αυτό.
Λέγεται, όμως, πως η ηθοποιός γνώρισε τον μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο ενός άνδρα, όμως, η σχέση τους έληξε άδοξα όταν εκείνος ανέβηκε αντάρτης στο βουνό. Και όταν αργότερα, εκείνος συνελήφθη Σαπφώ έχασε τα ίχνη του. Δεν τον είδε ποτέ ξανά…
Το μοναχικό τέλος
Η Σαπφώ Νοταρά -όπως δυστυχώς και άλλοι συνάδελφοί της – είχε ένα μοναχικό τέλος. Πέθανε σαν σήμερα 11 Ιουνίου του 1985, μόνη και αβοήθητη στο διαμέρισμα που διέμενε στην πλατεία Κουμουνδούρου.
Μάλιστα, λέγεται πως το ενοίκιο του σπιτιού το πλήρωνε κάποιος άγνωστος επιχειρηματίας που ήταν θαυμαστής της. Με πολλά προβλήματα υγείας, η σπουδαία ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της από τους περιοίκους δύο ημέρες μετά. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση είχε πεθάνει από ανακοπή.
Στο χέρι της κρατούσε σβησμένο ένα τσιγάρο…