Search
Close this search box.

Το μυστήριο με τους πίνακες του Πιέρ Σουλάζ που στάζουν

Ο ζωγράφος που έδωσε υπόσταση στο μαύρο, ο Πιέρ Σουλάζ (Pierre Soulages) πρωτεργάτης της ελεύθερης ζωγραφικής, επίσης γνωστός ως “ο ζωγράφος του μαύρου”, λόγω του ενδιαφέροντός του για το χρώμα «τόσο ως χρώμα όσο και ως μη χρώμα. Όταν το φως αντανακλάται στο μαύρο, το μεταμορφώνει και το μεταμορφώνει. Ανοίγει ένα νοητικό πεδίο από μόνο του», είχε πει.

Τώρα, εκτός από το έργο του αυτό καθ’αυτό, τους ερευνητές απασχολεί ένα μυστήριο… το χρώμα που γίνεται ξανά υγρό… Αυτό είναι το περίεργο φαινόμενο, ανεξήγητο ακόμα, που επηρεάζει αρκετούς πίνακες του Πιέρ Σουλάζ που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Μια ομάδα ερευνητών του CNRS ασχολήθηκε με το θέμα.

Οι πίνακες του Σουλάζ, ρέουν, λιώνουν. Το φαινόμενο επηρεάζει τους καμβάδες του τέλους της δεκαετίας του 1950, εμπνευσμένους από την αμερικανική ζωγραφική, την πιο όμορφη, διακριτικά χρωματισμένη και όχι τις μαύρες και επαναλαμβανόμενες μονοχρωμίες των τελευταίων σαράντα ετών, κυρίως βαμμένες σε ακρυλικό. Στην πραγματικότητα, αυτή η ξαφνική φαντασίωση του υλικού, πρωτόγνωρη στην ιστορία της τέχνης, επηρεάζει και πίνακες άλλων ζωγράφων που ζωγράφισαν την ίδια εποχή. Αυτά των Αμερικανών Willem de Kooning και Joan Mitchell, του Ολλανδού Karel Appel, του Καναδού Jean Paul Riopelle, του Γάλλου Georges Mathieu ή και του André Marfaing. Όλοι έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι έχουν ζήσει στο Παρίσι την ίδια περίοδο, ότι έχουν προμηθευτεί ίδια υλικά από ίδιους εμπόρους και ότι έχουν δει τα έργα τους να εκτίθενται αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν.

Για να διαλευκανθεί αυτό το μυστήριο, εξετάστηκε ένας πίνακας του Σουλάζ που φυλάσσεται στο Musée des Abattoirs στην Τουλούζη.
Ένα βίντεο αφηγείται λεπτομερώς τα τεχνικά μέσα που εφαρμόστηκαν (ιδιαίτερα την απεικόνιση φωταύγειας) για την κατανόηση των αντιαισθητικών σταγόνων. Η συντηρήτρια, Pauline Hélou-de la Grandière, σημειώνει ότι στον ίδιο καμβά, η μπογιά ραγίζει κατά τόπους, κάτι που είναι απολύτως συνεπές με τη γήρανση της (οξειδώνεται) και σε άλλα σημεία γίνεται απαλό και όχι μόνο ρέει, αλλά στάζει. Αλλά αυτό που στάζει δεν είναι το ίδιο το χρώμα, είναι το συνδετικό του υλικό: το λάδι. Διαχωρίζεται από τις χρωστικές, σαν να βλέπουμε μια αντιστροφή της διαδικασίας που συνίστατο στο να αναμιγνύει ο ζωγράφος το συνδετικό με τις χρωστικές. Το χρώμα δεν στεγνώνει, παλινδρομεί. Μένει να γνωρίζουμε την αιτία, και κυρίως να κατανοήσουμε τον περίεργο συγχρονισμό, αυτή την ενότητα τόπου και χρόνου.

https://www.youtube.com/watch?v=dFKBll5nmB8

Κανείς δεν ξέρει. Ορισμένες υποθέσεις διατυπώνονται προσεκτικά. Ένας από αυτά, έχει κατηγορηθεί και ο σκληρός χειμώνας του 1959-1960 στο Παρίσι (–11,3° καταγράφηκε) που θα είχε οδηγήσει σε αύξηση της θέρμανσης στα εργαστήρια, θα είχε υποβάλει τους πίνακες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε θειούχα ρύπανση και θα διέκοψε την ξήρανση τους. Τότε, όμως, γιατί το ίδιο φαινόμενο δεν επηρέασε τους πίνακες που ζωγραφίστηκαν τον χειμώνα του 1956 (– 14° στο Παρίσι στις 2 Φεβρουαρίου) ή εκείνον του 1917-1918, όταν η θερμοκρασία, στη γαλλική πρωτεύουσα, έπεσε στους – 13,8°; Μια άλλη υπόθεση θέτει υπό αμφισβήτηση το γεγονός ότι οι πίνακες εκτέθηκαν λίγο μετά την ολοκλήρωσή τους, ότι έπρεπε να ταξιδέψουν και τους πέρασαν ένα δεύτερο χέρι βερνίκι πριν από την έκθεσή τους. Η έρευνα συνεχίζεται, περιμένοντας να λυθεί ο γρίφος…

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα