Search
Close this search box.

Κρίστοφερ Λι: Άγνωστες αλήθειες για τον “Δράκουλα” που αγάπησαν όλοι

Ο “Δράκουλας” του Κρίστοφερ Λι ήταν για τα θρίλερ, ο, τι ο Τζέιμς Μποντ για τις ταινίες δράσης. Είναι ο “βασιλιάς” όλων, ο “άρχοντας του κακού”, αλλά και ο τρομακτικός ήρωας των παιδικών μας χρόνων.

Χωρίς αμφιβολία, ο “Δράκουλας” του Κρίστοφερ Λι ήταν ο αγαπημένος όλων και ο λόγος που το κοινό καθηλωνόταν στην οθόνη για να παρακολουθήσει τις νέες του περιπέτειες. Και μπορεί ο ρόλος να ήταν “σκοτεινός”, όμως, ο Βρετανός ηθοποιός με την ευγένεια και το στυλ του… λόρδου που ήταν έμφυτα, έδωσε στον “Βρικόλακά” του προσωπικότητα.

Ο σπουδαίος ηθοποιός έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, στις 7 Ιουνίου του 2015 και λίγες ημέρες μετά τα 93α του γενέθλια. Και μαζί του έκλεισε κι ένα σημαντικό κινηματογραφικό κεφάλαιο, που δεν περιλάμβανε μόνο τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινίες τρόμου, αλλά και σε άλλες μεγάλες επιτυχίες, που αποδείκνυαν το ανυπέρβλητο ταλέντο του.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ας γνωρίσουμε κάποιες αλήθειες που δεν ξέραμε για τον Κρίστοφερ Λι.

Το 2007 μπήκε στο βιβλίο Γκίνες για το «μεγαλύτερο ρεκόρ οθόνης», έχοντας εμφανιστεί σε 244 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες μέχρι εκείνη τη στιγμή της καριέρας του. Στη συνέχεια γύρισε άλλες 14 ταινίες, με μια 15η, με τίτλο Angels in Notting Hill, να κυκλοφορεί μετά τον θάνατό του, το 2015.

Κατέχει επίσης το ρεκόρ του ψηλότερου πρωταγωνιστή -είχε ύψος 1,80 μ. – αλλά και το ρεκόρ του πρωταγωνιστή στις «περισσότερες σκηνές με ξιφομαχία» σε 17 ταινίες, συνολικά.

Από την πλευρά της Ιταλίδας μητέρας του που ήταν Κοντέσα, ο Κρίστοφερ Λι είχε μακρινή συγγένια με τον αυτοκράτορα Καρλομάγνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στα 17 του χρόνια ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης του Γερμανού δολοφόνου Όιγκεν Βάιντμαν στο Παρίσι, με γκιλοτίνα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε στη Βασιλική Αεροπορία, αλλά δεν του επετράπη να πετάξει λόγω προβλήματος στο οπτικό του νεύρο. Έτσι, έγινε αξιωματικός πληροφοριών για την Περιπολία Μεγάλης Ερήμου, πρόδρομο της SAS, των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας. Πολέμησε τους Ναζί στη Βόρεια Αφρική, ενώ βοήθησε στην ανακατάληψη της Σικελίας και προσβλήθηκε από ελονοσία έξι φορές μέσα σε έναν χρόνο.

Για την περίοδο εκείνη, ο σπουδαίος ηθοποιός συνήθιζε να λέει: «Έχω δει πολλούς άνδρες να πεθαίνουν μπροστά μου – τόσους πολλούς μάλιστα που έχω σχεδόν σκληρύνει σε αυτό το θέαμα. Έχοντας δει τα χειρότερα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο, τα αποτελέσματα των βασανιστηρίων, τους ακρωτηριασμούς και βλέποντας κάποιον να γίνεται κομμάτια από μια βόμβα, αναπτύσσεις ένα είδος κελύφους. Αλλά έπρεπε να το κάνω. Διαφορετικά δεν θα είχαμε κερδίσει ποτέ».

Με την αυγή της νέας χιλιετίας, ο Λι θα επιστρέψει δριμύτερος στη μεγάλη οθόνη, με ρόλους, όπως ο μάγος Σάρουμαν στις τριλογίες του Πίτερ Τζάκσον « Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Χόμπιτ» και ο κόμης Ντόκου στις συνέχειες του «Πολέμου των Άστρων» (Επεισόδιο 2: Η Επίθεση των Κλώνων, Επεισόδιο 3: Η εκδίκηση του Σιθ, «Ο Πόλεμος των Κλώνων»).

Ήταν ξαδέλφια με τον δημιουργό και συγγραφέα του Τζέιμς Μποντ, Ίαν Φλέμινγκ, ο οποίος του πρότεινε το ρόλο του Φρανσίσκο Σκαραμάνγκα στον «Άνθρωπο με το Χρυσό Πιστόλι». Κάπως έτσι, ξεκίνησε μια δεύτερη, παράλληλη καριέρα ως ηθοποιός.

Κουρασμένος από το να παίζει τον Δράκουλα και νιώθοντας ότι οι ταινίες είχαν γίνει κατώτερες των περιστάσεων, ο Κρίστοφερ Λι προσπάθησε να εγκαταλείψει τον ρόλο αλλά τα στελέχη του στούντιο τον έπεισαν να επιστρέψει, τονίζοντας πόσοι άνθρωποι θα έμεναν χωρίς δουλειά αν σταματούσε να κάνει επιτυχίες. Έτσι, συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στον «Δράκουλα: Ο άρχων του Σκότους» το 1966, αλλά επειδή θεώρησε πως το σενάριο ήταν τόσο απαίσιο αρνήθηκε επίμονα να πει οποιονδήποτε διάλογο. Η εταιρία παραγωγής αποφάσισε ότι ήταν πολύ πιο σημαντικό να έχει πρωταγωνιστή τον… μουγκό Λι παρά κάποιον άλλον, και έτσι έβαλε τον Δράκουλα να σφυρίζει και να φωνάζει σε όλη τη διάρκεια της ταινίας.

Τη δεκαετία του ’50, ήταν αρραβωνιασμένος με την Henriette von Rosen, κόρη του κόμη Fritz von Rosen. Ο κόμης δεν συμπαθούσε τον ηθοποιό και για να επιτρέψει τον γάμο, θα έπρεπε ο Λι να πάρει την ευλογία του βασιλιά της Σουηδίας. Όπως και έγινε

Το 1975, προωθούσε μια ταινία στο Κλίβελαντ, ενώ ο Μοχάμεντ Άλι βρισκόταν, επίσης, στην πόλη διαφημίζοντας τον επερχόμενο αγώνα Thrilla in Manila εναντίον του Τζο Φρέιζερ. Ο Άλι, ο οποίος ήταν μεγάλος θαυμαστής του Λι, κανόνισε μια συνάντηση με τον ηθοποιό και συνομίλησαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου για αρκετή ώρα. Μετά από έναν μεταγενέστερο νικηφόρο αγώνα του, ο πυγμάχος είπε σε έναν δημοσιογράφο: «Θέλω απλώς να πω ότι κέρδισα αυτόν τον αγώνα για τον Κρίστοφερ Λι, ο οποίος είναι εκεί έξω και με παρακολουθεί τώρα». Και πράγματι ο Λι παρακολουθούσε -από την έπαυλη του Playboy, σύμφωνα με το mentalfloss.com.

Ήταν πάντα μεγάλος οπαδός της metal μουσικής, αλλά κυκλοφόρησε το πρώτο του πλήρες heavy metal άλμπουμ το 2010 σε ηλικία 88 ετών! Με τίτλο Charlemagne: By the Sword and the Cross, το οποίο κέρδισε το βραβείο «Spirit of Metal» από την τελετή Metal Hammer Golden Gods του 2010. Το 2012 έφτιαξε ένα χριστουγεννιάτικο metal άλμπουμ. Ήταν ο γηραιότερος metal ερμηνευτής και ο γηραιότερος μουσικός που βρέθηκε ποτέ στα μουσικά charts του Billboard.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα