Search
Close this search box.
@el.wikipedia.

Η διάδοχος του Αϊνστάιν είναι Ελληνίδα – Η θαυμαστή πορεία της Μαρίας Σπυροπούλου

Είναι Ελληνίδα, κορυφαία επιστήμονας και σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο των New York Times είναι μια από «τους διαδόχους του Άλμπερτ Αϊνστάιν». Σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο NBC, είναι μια από τις καλύτερες φυσικούς στον πλανήτη!

Ο λόγος για τη Μαρία Σπυροπούλου, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατόπιν έφυγε για την Αμερική, όπου έκανε τη διδακτορική της διατριβή στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μέχρι το 2000. Ενώ κορυφαία στιγμή στην επαγγελματική της σταδιοδρομία, είναι η ένταξή της στην ομάδα CERN!

Η Μαρία Σπυροπούλου είναι πειραματική φυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του πειράματος Συμπαγές Μιονικό Σωληνοειδές στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων όπου το 2012 ανακαλύφθηκε το μποζόνιο του Χιγκς.

Η ένταξη στην ομάδα του CERN

Το 2004, μετακόμισε στο CERN ως ερευνητής για το πείραμα Συμπαγές Μιονικό Σωληνοειδές πείραμα. Για τα έτη 2005 έως το 2008, υπηρέτησε στο παραπάνω πείραμα, αναζητώντας για υπερσυμμετρία και άλλα φαινόμενα πέρα από το καθιερωμένο πρότυπο. Ήταν φυσικός-ερευνητής στο CERN έως το 2012.

Μαζί με τον φοιτητή της Κρις Ρόγκαν και τους συνεργάτες Μαουρίτσιο Πιερίνι και Τζόζεφ Λύκεν, εφηύραν νέες κινηματικές μεταβλητές με στόχο την ανακάλυψη και τον χαρακτηρισμό νέας φυσικής στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN.

Η Σπυροπούλου είναι ο συγγραφέας του “Πού είναι ο Αϊνστάιν;”, το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου “Ο Αϊνστάιν: Δοκίμια από Είκοσι-τέσσερις κορυφαίους στοχαστές περί του ανθρώπου, του έργου και της κληρονομιάς του”.

Το 2014 εξελέγη στο διευθυντικό συμβούλιο του φόρουμ Διεθνούς φυσικής της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής. Και η επαγγελματική καταξίωση της “Ελληνίδας Αϊνστάιν” δε σταματά εδώ. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυσικής του Φέρμιλαμπ και από τις αρχές του 2016 είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυσικής Υψηλής Ενέργειας στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.

Πηγή: el.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα