Η Εντίθ Πιάφ είχε μία πολυτάραχη ζωή ενώ έζησε και μεγάλους έρωτες. Πριν λίγα χρόνια, αποκαλύφθηκε ο ανεκπλήρωτος έρωτάς της για τον Δημήτρη Χορν, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι ερωτικές επιστολές που του έστελνε μετά τη γνωριμία τους στην Αθήνα, τη δεκαετία του ’40.

Ωστόσο, ο σπουδαίος ηθοποιός δεν ήταν ο μοναδικός Έλληνας που “έκλεψε” την καρδιά της μεγάλης ντίβας του γαλλικού τραγουδιού. Χρόνια αργότερα το “σπουργιτάκι” γνώρισε κι ερωτεύτηκε τον κατά 20 χρόνια νεότερός της, Θεοφάνη Λαμπουκά, ο οποίος έγινε ο τρίτος και τελευταίος σύζυγός της, ο οποίος σε πολλούς παραμένει μέχρι και σήμερα, άγνωστος.

Ο Τεο Σαραπό γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1936 στο Παρίσι ως Θεοφάνης Λαμπουκάς. Στα 20 του στρατολογήθηκε στην Αλγερία για τριάντα τρεις μήνες. Στη συνέχεια σπούδασε κομμωτική και υπέβαλε αίτηση για να εργαστεί στην Elisabeth Arden στην Νέα Υόρκη. Την ημέρα που έλαβε την επιστολή αποδοχής γνώρισε την Εντίθ Πιάφ. Μετά την επιστροφή του από την Αλγερία, συγκλονισμένος από τον πόλεμο, ο Σαραπό περνούσε τα βράδια του στο St. Germain des Près.

Εκεί συνάντησε τον Κλωντ Φιγκυς, ο οποίος ήταν μέλος της μπάντας της Εντίθ Πιάφ. Ένα βράδυ που ο Τεο βρισκόταν έξω με τον Κλωντ και άλλους φίλους, έχασε το τελευταίο τρένο, οπότε ο Κλωντ τον κάλεσε να συναντήσει την Εντίθ Πιαφ. Ο νεαρός Τεό έμεινε τόσο εντυπωσιασμένος από εκείνη, που όλη τη βραδιά δεν μίλησε καθόλου.

Ο Κλωντ Φιγκυς διηγήθηκε αργότερα ότι η Εντίθ Πιαφ είπε γι’ αυτόν: «Θα ήθελα να τον προσκαλέσω ξανά, ώστε να μάθω αν είναι τόσο έξυπνος όσο είναι όμορφος γιατί δεν τον άκουσα να λέει ούτε μια λέξη όλη νύχτα». Από εκείνο το βράδυ κάλεσε πολλές φορές τον Τεο, ενώ σε μία από τις συναντήσεις τους, του ζήτησε να τον ακούσει να τραγουδά. Της άρεσε η φωνή του και τον ενθάρρυνε να δοκιμάσει στο τραγούδι.

Μάλιστα, η Πιάφ πίστευε τόσο στο ταλέντο του νεαρού κομμωτή που ηχογράφησαν και εκτέλεσαν ζωντανά πολλά τραγούδια, ενώ τον πήρε μαζί της και στην περιοδεία της. Αυτή έμελλε να ήταν μοιραία και για τους δύο, αφού κατά τη διάρκειά της, ερωτεύτηκαν. Τα 20 χρόνια που τους χώριζαν δεν στάθηκαν εμπόδιο στη σχέση τους.

Αντιθέτως, έναν χρόνο αργότερα, στις 9 Οκτωβρίου του 1962, παντρεύτηκαν. Ο γάμος τους έγινε σε ορθόδοξη εκκλησία του Παρισιού κι έξω από το Ναό, μαζεύτηκαν χιλιάδες Παριζιάνοι. Ο γάμος τους ζευγαριού αποτέλεσε το κοσμικό γεγονός της χρονιάς και καλύφθηκε από όλα τα Μέσα και τον Τύπο της εποχής.

Μετά τον γάμο της η Εντίθ Πιάφ ανέλαβε να προωθήσει την καριέρα του 26χρονου συζύγου της, επινοώντας μάλιστα το ψευδώνυμο με το οποίο έγινε γνωστός στο καλλιτεχνικό στερέωμα, το «Τεό Σαραπό», μια παράφραση της λέξης «Σ’ αγαπώ».

Όμως, η ευτυχία τους δεν κράτησε πολύ. Η σπουδαία τραγουδίστρια τα τελευταία χρόνια είχε εξαρτηθεί από το αλκοόλ, και η υγεία της επιδεινώθηκε. Στις 10 Οκτωβρίου του 1963 πέθανε από κίρρωση σε ηλικία μόλις 47 ετών. Ο Τεο μεταφέρει τη σορό της στη «δική της πόλη», το Παρίσι, στο κοιμητήριο Περ Λασέζ, δίπλα στην κόρη της Μαρσέλ.

Ο ίδιος έμεινε πίσω μόνος, κληρονομώντας και όλα τα χρέη της συζύγου του που ανέρχονταν περίπου στα 7 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα, ενώ του έγινε έξωση από το διαμέρισμά τους στη Λεωφόρο Λαν ανήμερα των Χριστουγέννων του 1963.

Με αφορμή αυτό, ο Σαραπό, ηχογράφησε το τραγούδι «La maison qui ne chante plus» («το σπίτι που δεν τραγουδά πια»), το οποίο έγινε επιτυχία. Άλλα γνωστά του τραγούδια είναι τα «Le jour viendra», «La Ronde» και «Nous n’étions pas pareils». Ο Σαραπό, όμως, υπήρξε και ηθοποιός. Η γνωστότερη ταινία ήταν το Judex (1963), σε σκηνοθεσία Ζωρζ Φρανζύ, που βρισκόταν στο στάδιο των γυρισμάτων όταν πέθανε η Πιάφ. Αργότερα πρωταγωνίστησε στις ταινίες Les aventuriers (1967) και Un condé (1970).

Ο Θεοφάνης Λαμπουκάς είχε ένα πρόωρο και τραγικό τέλος. Πέθανε στις 28 Αυγούστου του 1970 στην άκρη ενός δρόμου στη Λιμόζ, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, σε ηλικία μόλις 34 ετών. Τάφηκε δίπλα στην αγαπημένη του Εντίθ. Η επιγραφή πάνω από τον κοινό τους τάφο γράφει “Amor vinvcit omnia”, που σημαίνει «Η αγάπη τα κατακτά όλα».

Διαβάστε επίσης