Μπορεί, τελικά, η μόδα να αλλάξει τον κόσμο; Ανατρέχοντας δεκαετίες πίσω, αυτό που παρατηρούμε είναι πως πίσω από κάθε κοινωνική αλλαγή και εξέλιξη, η μόδα υπήρξε ο κινητήριος μοχλός που έδωσε την απαραίτητα ώθηση στον κόσμο να κάνει απελευθερωθεί και να εκφραστεί και μέσω του ντυσίματος, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κίνημα των Χίπις.
Πρωτύτερα, όμως, υπήρξε μία σχεδιάστρια, η οποία έφερε πραγματικά επανάσταση στη μόδα, τη δεκαετία του ’60. Ήταν η Μέρι Κουάντ, η θρυλική σχεδιάστρια που δημιούργησε το μίνι κι έφυγε από τη ζωή τη Μ. Πέμπτη στα 93 της χρόνια. Η βρετανίδα σχεδιάστρια, είναι η απόδειξη πως ναι η μόδα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, ο κόσμος έβραζε και το κλίμα ήταν το πλέον πρόσφορο για την έκρηξη που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, σε κοινωνικό επίπεδο. μετατρέποντας τα 60s σε μία από τις πιο έντονες δεκαετίες στην ιστορία. Τότε ήταν, λοιπόν, που η Μέρι Κουάντ καθιέρωσε τη μίνι φούστα —έντυσε τα ευτυχισμένα «swinging» 60s και χειραφέτησε τη γυναίκα σε βαθμό ασύλληπτο, για τα δεδομένα της εποχής.
Η Μέρι Κουάντ υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο των «swinging sixties», ήταν μία από τις γνωστότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα και εξαιρετικά καινοτόμα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της οικογενείας της.
Η θρυλική σχεδιάστρια, που μισούσε η Κόκο Σανέλ – όπως είχε εκμυστηρευτεί η ίδια – καθιέρωσε τα μίνι φορέματα και τις μίνι φούστες, σε απλές γραμμές και ζωηρά χρώματα. Όμως, οι γυναίκες τής οφείλουν επίσης το σορτς, τα hot-pants, τα πλαστικά αδιάβροχα, την αδιάβροχη μάσκαρα, τις κασετίνες του μακιγιάζ. Επίσης, είναι εκείνη που έφερε τα ρούχα της λιανικό εμπόριο, κάνοντάς τα προσιτά στον απλό κόσμο, με αποτέλεσμα τις καινοτόμε δημιουργίες της να μπορούν να τις φορούν και τα κορίτσια της διπλανής πόρτας. Τα κορίτσια εκείνα που τολμούσαν να σπάσουν τα όρια του καθωσπρεπισμού, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στη νέα επανάσταση της μόδας.
Με αφορμή τον θάνατο της θρυλικής σχεδιάστριας, ας δούμε παρακάτω 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για εκείνη:
Σπούδασε τέχνη στο Λονδίνο
Έχοντας γονείς δάσκαλους, στράφηκε αρχικά στην τέχνη ενώ παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Goldsmiths College, ένα από τα διάσημα πανεπιστήμια της αγγλικής πρωτεύουσας.
Άνοιξε το δικό της κατάστημα λιανικής
Το Bazaar, που άνοιξε το 1955 στην King’s Road του Λονδίνου, γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέχρι να γίνει ένα καλλιτεχνικό σημείο συνάντησης όπου αναμειγνύονταν διάφορες τέχνες, από τη μουσική μέχρι το σχέδιο. Η Μέρι Κουάντ περιέγραφε το κατάστημά της ως «ένα είδος μόνιμου κοκτέιλ πάρτι». Είχε και αρκετούς διάσημους πελάτες, ανάμεσά τους οι Beatles, η Brigitte Bardot , οι Rolling Stones και ακόμη και η Audrey Hepburn.
Η ριζοσπαστική σχεδιάατρια
Η μόδα της θεωρείται ριζοσπαστική, έως και εξωφρενική, για την εποχή. Άρχισε να δημιουργεί τη σειρά ρούχων της ως πρόκληση για την κλασική μόδα της δεκαετίας του 1950. «Ήθελα αυτά τα ρούχα να είναι ένα πραγματικό διάλειμμα από τα ρούχα των μητέρων μας», εξηγεί στην αυτοβιογραφία της Quant by Quant . Και ήταν εκείνη η στιγμή που αποφασίζει να κοντύνει το μήκος της φούστας της.
Δημιούργησε και τη δική της μάρκα μακιγιάζ
Η Κουάντ δεν περιορίστηκε μόνο στο σχεδιασμό ρούχων. Όπως και στη μόδα, έτσι και στον χώρο ομορφιάς, δυσανασχετούσε με την έλλειψη εφευρετικότητας στα καλλυντικά. Το κραγιόν δεν μπορούσε να το σκεφτεί αλλιώς παρά σε κόκκινο ή ροζ, αντλώντας έμπνευση από τις δικές της εμπειρίες, από τις τέχνες και τη ζωγραφική.
Σχεδίαζε για τα κορίτσια της διπλανής πόρτας
Η Μέρι Κουάντ όταν σχεδίαζε δεν είχε στο μυαλό της τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας, αλλά τα κορίτσια της διπλανής πόρτας. Εκείνα που στην καθημερινότητά τους θα τρέξουν για να προλάβουν το λεωφορείο, για τις εργαζόμενες γυναίκες που όλο και περισσότερες έμπαιναν στον χώρο εργασίας, για τα κορίτσια που θα βγουν το βράδυ στο κλαμπ να χορέψουν και να διασκεδάσουν. Η Κουάντ σχεδίαζε για τις γυναίκες που ήθελαν στην καθημερινότητά τους να έχουν την ελευθερία των κινήσεών τους! Πέρα από την προσωπική τους ελευθερία που ήταν πάντοτε το ζητούμενο.
Είχε απίστευτό χιούμορ
Ήταν ένας άνθρωπος με χιούμορ που δεν δίσταζε να το χρησιμοποιεί ακόμη και στις δημιουργίες της. Για παράδειγμα, το 1962 φαντάστηκε ένα ριγέ φόρεμα από βαμβακερό twill εμπνευσμένο από τα κοστούμια των τραπεζιτών . Μια δημιουργία που σε κάνει να χαμογελάς σε μια εποχή που οι Αγγλίδες δεν επιτρέπεται ακόμη να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό χωρίς τη συναίνεση του άνδρα…
Η μίνι φούστα πήρε το όνομά της από το Mini Cooper
Πράγματι, έδωσε το όνομα από το αγαπημένο της αυτοκίνητο. Για την ιστορία, η Μέρι Κουάντ σχεδίασε ακόμη και το εσωτερικό ενός νέου Mini για ειδική έκδοση το 1988 και τα καθίσματα και το τιμόνι έφεραν την υπογραφή της.
Επέλεξε η ίδια το λογότυπό της εταιρεία της
Καθώς η δεκαετία του 1960 είδε την άνοδο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ, η Μέρι Κουάντ είχε πλήρη επίγνωση της σημασίας της ύπαρξης μιας ξεκάθαρης οπτικής ταυτότητας για την προώθηση του εαυτού της και την πώληση των προϊόντων της. Οπότε, τι καλύτερο από ένα λουλούδι;
Φημίζεται για τα unisex και τα ανδρόγυνα κομμάτια της
Στη θρυλική σχεδιάστρια οφείλουμε επίσης τα αδιάβροχα και τα σορτς που κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Όμως, της οφείλουμε και το ανδρόγυνο look με παντελόνια και δερμάτινα μπουφάν που κυκλοφόρησαν το 1973.
Η ύψιστη τιμή από τη βασίλισσα Ελισάβετ
Η σχεδιάστρια είχε προαχθεί σε Αξιωματικό του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ένας τίτλος που έλαβε το 1966, για υπηρεσίες που προσέφερε στη βιομηχανία της μόδας.