Η ιστορία του Χάρι Πότερ, του μικρού αγοριού που ανακαλύπτει πως έχει μαγικές ικανότητες, ξεκινώντας το ταξίδι του στη μαγεία στο σχολείο του Χόγκουαρντς κατέκτησε τις καρδιές εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Αλλά και μεγάλων που έψαχναν να βάλουν λίγη μαγεία στη ζωή τους. Και τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του success story,πώς δηλαδή ένα βιβλίο μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη και σημειώνει κι εκεί θριαμβευτική πορεία.
Η ιστορία του μικρού μάγου, μέχρι και σήμερα συναρπάζει το κοινό, όμως, εξίσου συναρπαστική είναι και η αληθινή ιστορία της γυναίκας που κρύβεται πίσω από τον Χάρι Πότερ. Και δεν είναι άλλη, από την ίδια τη συγγραφέα, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα τα τελευταία κυρίως δύο χρόνια, η οποία με διάφορες τρανσφοβικές της απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει δημιουργήσει ένα κίνημα εναντίον της που προστάζει την… ακύρωσή της.
Και μπορεί τελευταία, η Ρόουλινγκ να έχει αποκτήσει πολλούς εχθρούς, έχει, όμως και πάρα πολλούς υποστηρικτές που δεν παύουν στο πρόσωπό της να βλέπουν το τέλειο παράδειγμα του να μην τα παρατάς στη ζωή. Και πως ακόμη και αν αισθάνεσαι πως έχεις πιάσει πάτο και δεν βρίσκεις νόημα σε τίποτα γύρω σου, υπάρχει εκεί έξω μια ευκαιρία που σε περιμένει να την αρπάξεις. Όσα εμπόδια και αν συναντήσεις στο δρόμο σου. Όπως και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία μέχρι να γίνει η πιο πλούσια Βρετανίδα, έζησε δύσκολα και φτωχικά χρόνια, με πολύ πόνο που την οδήγησαν ακόμη και στις σκέψεις να βάλει τέρμα στη ζωή της.
Η αρρώστια της μητέρας της
Όταν έκλεισε τα 15 της χρόνια, η μητέρα της διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αφού τελείωσε το σχολείο σπούδασε γαλλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Εξετερ. Μετά την αποφοίτησή της, η Ρόουλινγκ εργάστηκε στην Διεθνή Αμνηστία όπου ανέλαβε τη μετάφραση επίσημων εγγράφων. Αν και θεωρούσε τη δουλειά εκείνη ιδιαίτερα σημαντική, αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς πως δεν της ταίριαζε.
Από παιδί αγαπούσε τη λογοτεχνία και όνειρό της ήταν να γράψει κάποτε το δικό της βιβλίο. Την ιδέα του Χάρι Πότερ τη συνέλαβε στο βαγόνι ενός τρένου που καθυστερούσε να ξεκινήσει το δρομολόγιό του, το 1990 στο Λονδίνο. Λέγεται μάλιστα πως σημείωσε τις πρώτες της σκέψεις σε μια χαρτοπετσέτα. Οι ιδέες έπεφταν βροχή και η συγγραφέας τις σημείωνε σε post-it και σημειωματάρια. Ωστόσο, το πρώτο της βιβλίο Χάρι Πότερ κυκλοφόρησε αρκετά χρόνια αργότερα.
Την Πρωτοχρονιά του 1991, ο θάνατος της μητέρας της αποτελεί την πιο τραυματική εμπειρία της ζωής της. «Με κάλεσε ο μπαμπάς στις 7 το πρωί της επομένης και ήξερα τι είχε συμβεί πριν μιλήσει… Δεν περνά μέρα που να μην την σκέφτομαι. Θα είχα τόσα πολλά να της πω» έχει αναφέρει σε συνέντευξή της. Η μητέρα της πέθανε δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση και πριν ακόμη η κόρη της γίνει διάσημη συγγραφέας.
Ο αποτυχημένος γάμος και η οικονομική ανέχεια
Τα επόμενα χρόνια βρίσκουν Ρόουλινγκ στην Πορτογαλία όπου διδάσκει αγγλικά σε φοιτητές. Εκεί, γνωρίζει κι ερωτεύεται τον δημοσιογράφο Χόρχε Αράντες με τον οποίο αποκτά ένα παιδί, την Τζέσικα, τον Ιούλιο του 1993. Στο μεταξύ, η ιστορία του Χάρι Πότερ δε φεύγει λεπτό από το μυαλό της. Στο Πόρτο καταγράφει τις περιπέτειες ενός παιδιού που ανακαλύπτει πως είναι μάγος και πηγαίνει σε ένα σχολείο μαγείας.
Στο μεταξύ, ο γάμος της δεν είναι ευτυχισμένος, ο σύζυγός της την κακοποιεί και πολύ γρήγορα χωρίζουν. Και η συγγραφέας βρίσκεται μόνη της με ένα μωρό παιδί στην αγκαλιά. Επιστρέφει στην πατρίδα της, αλλά μόνο εύκολα δεν θα περάσει. Αναγκάστηκε να μείνει σε μια μικρή γκαρσονιέρα μαζί με την κόρη της και να γράφει το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» στα καφέ του Εδιμβούργου. Όμως, η Ρόουλινγκ δεν είχε μόνιμη δουλειά και έτσι αρκέστηκε σε όσα μπορούσε να έχει με το επίδομα ανεργίας του βρετανικού κράτους.
Για δύο χρόνια ζούσε με το επίδομα ανεργίας. Η περίοδος εκείνη ήταν πολύ δύσκολη, με την ίδια να αποκαλύπτει πως βίωνε βαριάς μορφής κατάθλιψη για την οποία ζήτησε βοήθεια από ειδικούς. Η διαγνωσμένη της κατάθλιψη υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους «Παράφρονες» τα τρομακτικά μυθικά πλάσματα στον κόσμο του Χάρι Πότερ.
Η συγγραφέας απευθύνθηκε σε ειδικούς ξανά, όταν έγινε διάσημη, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την απότομη αναγνωρισιμότητα. «Έπρεπε να επαναλάβω τις συνεδρίες, όταν η ζωή μου άλλαξε τόσο ξαφνικά -και βοήθησε πραγματικά» έχει εξομολογηθεί.
Ο Χάρι Πότερ και η ανέλπιστη επιτυχία
Πέντε χρόνια μετά τη φαεινή σύλληψη στο βαγόνι τρένου στο Λονδίνο, η Ρόουλινγκ καταφέρνει να ολοκληρώσει το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ. Ωστόσο, τα εμπόδια δεν είχαν τελειωμό. Στη ζωή τίποτα δεν της χαρίστηκε, τελικά.
Παρουσιάζει το βιβλίο σε δώδεκα εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι και το απορρίπτουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Μέχρι που μια μικρή εταιρία δέχεται τελικά να εκδώσει το βιβλίο, δίνοντας στην συγγραφέα μια προκαταβολή 2,500 λιρών. Μάλιστα, ο εκδότης εκτιμούσε τότε πως δύσκολα τα μικρά αγόρια θα διάβαζαν ένα βιβλίο για μάγους γραμμένο από μια γυναίκα.
Την προέτρεψε, λοιπόν, να προσθέσει το μεσαίο γράμμα στο όνομά της, ένα φανταστικό μεσαίο όνομα που θα άφηνε την αίσθηση πως ο συγγραφέας ήταν άνδρας. Έτσι, ενώ το Τζέι είναι το αρχικό και το πραγματικό της όνομα, το Κέι αναφέρεται στο όνομα Καθλίν που προστέθηκε μόνο για λόγους… μαρκίζας. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ το επέλεξε από το πατρικό της γιαγιάς της.
Τελικά το βιβλίο πήρε τον δρόμο του για τα βιβλιοπωλεία και ως τον Μάρτιο του 1999 είχε γίνει τεράστια εκδοτική επιτυχία. Μόνο στη Βρετανία πουλούσε σύντομα 300.000 αντίτυπα, ενώ η Ρόουλινγκ κέρδιζε την μία λογοτεχνική διάκριση πίσω από την άλλη.
Ακολούθησαν άλλα έξι βιβλία, τα οποία όλα μαζί ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο πωλήσεις. Οι ταινίες γνώρισαν εξίσου θριαμβευτική επιτυχία και η συγγραφέας που για δύο χρόνια ζούσε με το επίδομα ανεργίας μαζί με την κόρη της και σκέφτηκε ακόμη και την αυτοκτονία, πάνω στην απελπισία της, βλέπει τον τραπεζικό της λογαριασμό όλο και να αυξάνεται. Και η ιστορία της ζωής της να ξεπερνάει σε… μαγεία ακόμη και εκείνη του Χάρι Πότερ.