Search
Close this search box.

Sotheby’s: Κινέζικο μικρό μπολ πουλήθηκε σε δημοπρασία πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια!

Ένα λεπτό μικρό πορσελάνινο μπολ, διαμέτρου κάτω των 4,5 ιντσών, πωλήθηκε για περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας με πωλήσεις κινεζικής τέχνης στο Χονγκ Κονγκ.
Περιγράφεται από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s ως «εξαιρετικά σημαντική», η αντίκα προέρχεται από μια σπάνια ομάδα κεραμικών που διακοσμήθηκαν στα αυτοκρατορικά εργαστήρια του Πεκίνου τον 18ο αιώνα.
Το μπολ κατασκευάστηκε την εποχή του αυτοκράτορα Yongzheng, ο οποίος κυβέρνησε την Κίνα από το 1722 έως το 1735 (αν και το σμάλτο πιθανότατα βάφτηκε λίγο μετά το θάνατό του). Είναι μέρος μιας παράδοσης γνωστής ως “falangcai” ή “ξένα χρώματα”, ένα όνομα που δόθηκε στην πορσελάνη που προέρχεται από τους αυτοκρατορικούς κλιβάνους του Jingdezhen αλλά επισμαλτώθηκε από τεχνίτες στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.


Με 198,2 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (25,3 εκατομμύρια δολάρια) πουλήθηκε το Σάββατο, το μπολ που απεικονίζει δύο χελιδόνια, μια ανθισμένη βερικοκιά και μια ιτιά. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα απόσπασμα από ένα ποίημα που πιστεύεται ότι έχει παραγγελθεί από τον προκάτοχο της δυναστείας Μινγκ του Yongzheng, τον Αυτοκράτορα Wanli.


Στον κατάλογο της δημοπρασίας, η ειδικός σε κεραμικά Regina Krahl είπε ότι τα μοτίβα με πουλιά και λουλούδια ήταν δημοφιλή στην περίοδο Yongzheng. Περιέγραψε επίσης το μπολ ως ανάμεσα σε μια μικρή ομάδα αντικειμένων που αντιπροσωπεύουν «την κορυφή της ζωγραφικής σε πορσελάνη, μια τέχνη που δεν ξεπεράστηκε ποτέ».
«Τα κομμάτια ζωγραφισμένα με τόσο αραιά και εκλεπτυσμένα μοτίβα φύσης όπως φαίνονται εδώ, «τυλιγμένα» γύρω από το σκάφος σαν ξετυλιγμένο κύλινδρο, έγιναν στο Πεκίνο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», έγραψε, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα υπόλοιπα παραδείγματα βρίσκονται τώρα. στο Palace Museum στην Ταϊβάν.

Σπάνιο κινέζικο βάζο του 18ου αιώνα που φυλάσσεται… στην κουζίνα πωλείται έναντι 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία!
Κάποτε κτήμα ενός ζευγαριού, το αντικείμενο καταγράφηκε για πρώτη φορά σε μια συλλογή που συναρμολογήθηκε από τον έμπορο ναυτιλίας με έδρα τη Σαγκάη, καπετάνιο Charles Oswald Liddell, στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα δύο μπολ χωρίστηκαν το 1929, όταν το καθένα πουλήθηκε για 150 λίρες (που ανέρχεται σε λίγο πάνω από 7.600 £ ή 9.400 δολάρια σε σημερινά χρήματα). Το «δίδυμο» των μπολ φυλάσσεται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, είπε ο Sotheby’s.

Αυτό που πουλήθηκε το Σάββατο, εν τω μεταξύ, πέρασε από διάφορα χέρια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, με προηγούμενους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανίδας Barbara Hutton. Πιο πρόσφατα αποκτήθηκε από την επιχειρηματία και συλλέκτη Alice Cheng, η οποία το αγόρασε σε τιμή – ρεκόρ τότε, των 151,32 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (19,3 εκατομμύρια) το 2006.

Το κομμάτι ήταν μεταξύ των ξεχωριστών παρτίδων στην ανοιξιάτικη σειρά του Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ, μια διαδοχή πωλήσεων υψηλού προφίλ που σηματοδοτούν τα 50 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του οίκου δημοπρασιών στην Ασία. Άλλες δημοπρασίες αφορούσαν ρολόγια, τσάντες και κρασιά vintage, ενώ οι διάφορες κινεζικές πωλήσεις έργων τέχνης συγκέντρωσαν συνολικά 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (208,5 εκατομμύρια δολάρια).

Το σύνολο των 65 εκατομμυρίων δολαρίων ενώνει τα πιο ακριβά κινεζικά έργα τέχνης της ιστορίας
Τα ιστορικά αντικείμενα προς πώληση περιελάμβαναν αγγεία, αγάλματα και αυτοκρατορικούς θησαυρούς.
Μεταξύ των μεγαλύτερων πωλήσεων ήταν ένα γαλανόλευκο κανάτι το οποίο πωλήθηκε για 107,5 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (13,7 εκατομμύρια δολάρια). Χρονολογείται από τη Δυναστεία των Μινγκ, η αντίκα από πορσελάνη κατασκευάστηκε για προσωπική χρήση του αυτοκράτορα Yongle.


Επίσης, πίνακες και έργα καλλιγραφίας προσέλκυσαν προσφορές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Την Τετάρτη, ένας πίνακας του 1973 του κινεζικής καταγωγής ζωγράφου Zhang Daqian, «Pink Lotuses on Gold Screen», έφτασε τα 251,6 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (32 εκατομμύρια δολάρια). Αν και δεν είναι γνωστό όνομα στη Δύση, ο Zhang – ο οποίος είναι συχνά γνωστός ως ο “Πικάσο της Ανατολής” – είναι σταθερά μεταξύ των καλλιτεχνών της αγοράς τέχνης με τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Sotheby’s Asia, Nicolas Chow, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της εβδομάδας ως «εξαιρετικά», προσθέτοντας ότι η κινεζική τέχνη παραμένει «στην πρώτη γραμμή της επιχείρησής μας».

Πληροφορίες: cnn.com

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα