Ο Βαγγέλης Κωνσταντινίδης είναι ο δημιουργός μεγάλων pop και λαϊκών επιτυχιών. Ξεκίνησε να γράφει στίχους για την ελληνική δισκογραφία, έχοντας συνεργαστεί με τους πιο καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Στέφανος Κορκολής, ο Μίνωας Μάτσας, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Φοίβος, ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ο Γιώργος Σαμπάνης κ.α.
Ο Βαγγέλης Κωνσταντινίδης ανήκει στην dream team της ελληνικής δισκογραφίας και είναι αυτός που έχει συμβάλλει στην “εκτόξευση” της καριέρας γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, έχοντας χαρίσει μεγάλες επιτυχίες σε τραγουδιστές όπως η Έλενα Παπαρίζου, ο Σάκης Ρουβάς, ο Αντώνης Ρέμος, η Δέσποινα Βανδή, ο Κωνσταντίνος Αργυρός η Τάμτα, οι Μέλισσες, η Ελένη Φουρέιρα, ο Νότης Σφακιανάκης, ο Νίκος Μακρόπουλος, η Πεγκυ Ζήνα, ο Βασίλης Καρράς κ.α.
Πριν, όμως, ασχοληθεί με τη στιχουργική, διέγραφε μία λαμπερή πορεία στον απαιτητικό χώρο της διαφήμισης, όπου το δημιουργικό ταλέντο του πολύ γρήγορα τον οδήγησε στη θέση του Creative Director σε πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρείες. Ο Βαγγέλης Κωνσταντινίδης είναι αυτός που μας χάρισε και το… πιο γλυκό κομμάτι της ζωής μας, καθώς μαζί με τον Στέφανο Κορκολή έγραψαν το τραγούδι “Το πιο γλυκό κομμάτι της ζωής μου” που “έντυσε” μοναδικά με τη φωνή του ο Πάνος Μουζουράκης, για τη διαφήμιση γνωστής σοκολάτας.
Ο θαυμασμός και η επαφή του με σπουδαίους καλλιτέχνες του λόγου, όπως ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, ο Διονύσης Χαριτόπουλος, ο Ιάκωβος Καμπανέλης έκαναν έντονη την επιθυμία του να ξεφύγει από τα στενά όρια της διαφήμισης και να δοκιμάσει την πένα του και σε άλλα πράγματα.
Ο Βαγγέλης Κωνσταντινίδης είναι ένα ξεχωριστό παράδειγμα καθώς έχει καταφέρει να διακριθεί τόσο στον χώρο της διαφήμισης με πολλά βραβεία και διακρίσεις ( Ermis Awards – New York Festival, Epica κ.α.), όσο και στη δισκογραφία, όπου του έχουν απονεμηθεί πάνω από 60 χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι. “Είναι δύο κόσμοι που συνεργάζονται στενά και έχουν αρκετές ομοιότητες“, λέει στο Female-G.
Σήμερα ασχολείται με όλο το φάσμα της δισκογραφίας και παραδίδει μαθήματα στιχουργικής. Μάλιστα, σύντομα ξεκινάει το σεμινάριο LYRIC DAYS, το οποίο αφορά όλους όσους αγαπούν τη στιχουργική και μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτονται και γράφουν. Λίγο πριν ξεκινήσει το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της στιχουργικής, ο Βαγγέλης Κωνσταντινίδης μίλησε αποκλειστικά στο Female-G.
Σας γοήτευε πάντα να γράφετε και πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη στιχουργική;
Με γοήτευε πάντα να γράφω οτιδήποτε. Όποτε έπιανα στα χέρια μου χαρτί και στυλό ένιωθα να συμβαίνει μέσα μου μία έκρηξη ιδεών. Γι αυτό και μετά το Πανεπιστήμιο στο πρώτο τεστ που έκανα σε διαφημιστική εταιρεία με προσέλαβαν αμέσως στο τμήμα του δημιουργικού ως κειμενογράφο. Μετά όλα έτρεξαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Άρχισα να δημιουργώ καμπάνιες που κέρδιζαν πελάτες και βραβεία με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να μετακομίσω σε πολυεθνική διαφημιστική ως υπεύθυνος μια δημιουργικής ομάδας και λίγο αργότερα να αναλάβω επικεφαλής όλου του δημιουργικού.
Και οι στίχοι πώς προέκυψαν μετά από όλο αυτό;
Από θαυμασμό! Εκείνα τα χρόνια στο δημιουργικό των διαφημιστικών εταιρειών εργάζονταν σπουδαίοι καλλιτέχνες του λόγου συγγραφείς, ποιητές και στιχουργοί. Ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, ο Διονύσης Χαριτόπουλος, ο Ιάκωβος Καμπανέλης ήταν μερικοί απ αυτούς που έγιναν οδηγοί της επιθυμίας μου να ξεφύγω απ τα στενά όρια της διαφήμισης και να δοκιμάσω την πένα μου και σε άλλα πράγματα.
Η επαφή και η αγάπη μου για τη μουσική ήταν μεγάλη έτσι κι αλλιώς λόγω του ότι μεγάλωσα σε μουσική οικογένεια κι έτσι πολύ γρήγορα προσανατολίστηκα στη στιχουργική.
Με ιντρίγκαρε απίστευτα η ιδέα ότι το πρωί ήμουν δημιουργικός στη στρατευμένη τέχνη της διαφήμισης και το βράδυ χωνόμουν σ ένα στούντιο για να δω τους στίχους μου να παίρνουν σάρκα και οστά απ τη φωνή του τραγουδιστή.
Έχοντας διαγράψει λαμπερές πορείες και στη διαφήμιση και στη δισκογραφία, θεωρείτε πως είναι δύο κόσμοι που έχουν ομοιότητες;
Είναι δύο κόσμοι που συνεργάζονται στενά και έχουν αρκετές ομοιότητες ειδικά σήμερα που η εικόνα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας, με την έκρηξη του youtube και των social media, και το marketing των καλλιτεχνών είναι πλέον βασική προϋπόθεση επιτυχίας.
Έχουν όμως μια σημαντική διαφορά και αυτό δε θ αλλάξει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η διαφήμιση έχει σα στόχο να δημιουργήσει ανάγκη αγοράς για να προωθήσει ένα προϊόν κινητοποιώντας τα αισθήματα με τη βοήθεια των αισθήσεων ,ενώ ένα τραγούδι γίνεται επιτυχία όταν καταφέρει να διεγείρει συναισθήματα μέσω της ψυχής.
Το ιδανικό σημείο συνάντησης διαφήμισης και δισκογραφίας είναι βεβαίως όταν ένα τραγούδι που αγαπήθηκε «ντύνει» μουσικά ένα τηλεοπτικό σποτ και φορτίζει συναισθηματικά την εικόνα του προϊόντος.
Η μοναδική ίσως περίπτωση τραγουδιού που γεννήθηκε με αφορμή μία καμπάνια αλλά κατάφερε να κάνει τη δική του αυτόνομη επιτυχία είναι “Το πιο γλυκό κομμάτι της ζωής μου¨, που γράψαμε με τον Στέφανο Κορκολή για τις διαφημιστικές ανάγκες γνωστής σοκολάτας.
Από όλα τα τραγούδια που έχετε γράψει, υπάρχει κάποιο που συνδέεται με προσωπικό σας γεγονός;
Όλα τα τραγούδια μου συνδέονται με κάτι από εμένα και έχουν μια βιωματική υποσυνείδητη αναφορά. Όμως στ αλήθεια τα αμιγώς βιωματικά δεν είναι πολλά και επειδή είναι πολύ προσωπικά προτιμώ να τα αντιλαμβάνονται μόνον οι άνθρωποι που με συναναστρέφονται και με γνωρίζουν καλά.
Έτσι κι αλλιώς το πιο σημαντικό για ένα στιχουργό δεν είναι αν αυτό που έχει γράψει είναι βιωματικό η όχι αλλά να καταφέρει όσοι ακούν ένα τραγούδι να ταυτίζονται με τους στίχους του και να αισθάνονται ότι κάποιος τρύπωσε στη ζωή τους και περιέγραψε μια ιστορία τους
Σας έχει συμβεί να πρέπει να γράψετε, αλλά να μην εχετε έμπνευση και τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;
Πολύ καλά έκανες κι έβαλες τη λέξη πρέπει. Ναι όταν γράφεις επαγγελματικά για τη δισκογραφία υπάρχουν φορές που αναγκάζεσαι να λειτουργήσεις μέσα σε συγκεκριμένους χρόνους. Όμως προσωπικά δε με άγχωσε ποτέ ιδιαίτερα λόγω του ότι ήμουν εκπαιδευμένος στους πιεστικούς χρόνους που έχει η διαφήμιση..
Παρ όλα αυτά όταν καμιά φορά κάθομαι να γράψω και ξεμένω από έμπνευση, μια σύντομη βόλτα στη θάλασσα με το σκύλο μου, λίγο διάβασμα η ακόμα και μια περιήγηση στα social αρκεί για να μου δημιουργήσει μια καινούργια ιδέα.
Εσείς από τι εμπνέεστε για να γράψετε;
Ο στιχουργός οφείλει να έχει τις κεραίες του ανοιχτές ώστε να μπορεί να προσλαμβάνει ερεθίσματα από παντού. Μια συζήτηση με φίλους, μια λέξη από μια παράσταση ακόμα και η εικόνα μιας ταινίας μπορεί εύκολα να ερεθίσει τη φαντασία μου και να γίνει αφορμή για έμπνευση.
Επίσης αυτό που κινητοποιεί το μυαλό μου και συνηθίζω να το κάνω για να βρω το θέμα του επόμενου τραγουδιού είναι να υποδύομαι ρόλους μέσα από τους στίχους μου. Του θύτη, του θύματος, του ερωτευμένου, του απογοητευμένου, του αδικημένου, του νικητή, του χαμένου, του άντρα που διαλύεται, της γυναίκας που θέλει να τα χώσει. Ότι κάνει δηλαδή ένας τραγουδιστής στη σκηνή η την πίστα. Δε σημαίνει ότι επειδή τραγουδάει συγκλονιστικά ένα τραγούδι χωρισμού ότι υποφέρει προσωπικά.
Ποιο σημείο της δημιουργικής διαδικασίας ενός τραγουδιού σάς ενθουσιάζει περισσότερο;
Το στούντιο! Επειδή συνήθως είναι η πρώτη στιγμή που συναντιούνται όλοι οι συντελεστές μαζί, συνθέτης στιχουργός, τραγουδιστής και παραγωγός υπάρχει πάντοτε μια εξαιρετικά ισχυρή δόνηση.
Επίσης εκεί αντιλαμβανόμαστε τις περισσότερες φορές αν αυτό που έχουμε γράψει έχει τη δυναμική να περάσει στον κόσμο κι όταν συμβαίνει αυτό ο χώρος γεμίζει μ ένα συναρπαστικό συναίσθημα.
Η ηχογράφηση της φωνής είναι κατ εμέ σαν τη Γέννηση του παιδιού. Κάτι σαν το πρώτο κλάμα. Η Σύλληψη έχει να κάνει με την πρωταρχικής ιδέα του στίχου και της μουσικής και Εγκυμοσύνη είναι όλη η διαδικασία αλλαγών μέχρι το τραγούδι να πάρει την τελική μορφή του.
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τη στιχουργική;
Αν κάποιος θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω στη στιχουργική θα τον συμβούλευα αυτό που κάνω απ το ξεκίνημά μου μέχρι σήμερα. Να γράφει με την καρδιά και να διαγράφει με το μυαλό. Εννοώ πρώτα να εκφράζεται αυθόρμητα στο χαρτί και μετά να κάνει το τεχνικό φινίρισμα σβήνοντας και αλλάζοντας λέξεις μέχρι οι στίχοι να γίνουν άρτιοι.
Και βέβαια αχώριστοι σύντροφοί του επίδοξου στιχουργού πρέπει να είναι πρώτα η υπομονή για τη στιγμή που οι στίχοι του, αν γράφει καλά, θα πέσουν στα σωστά χέρια και μετά η επιμονή για να μη τα παρατήσει στις πρώτες δυσκολίες. Όλοι ξέρουμε στο χώρο της τέχνης ότι η χαρά μιας επιτυχίας μπορεί να διαγράψει εκατό απογοητεύσεις.
Τι χρειάζεται για να γράψει κάποιος στίχους, εκτός από το ταλέντο;
Σίγουρα η βάση είναι το ταλέντο δηλαδή το έμφυτο χάρισμα που έχεις κάποιος να γράφει καλά.
Όμως ποτέ και σε κανέναν τομέα δεν ήταν αρκετό μόνο το ταλέντο. Πρέπει να συνδυάζεται με την κατάλληλη δουλειά και την εσωτερική ανησυχία για εξέλιξη. Να γράφεις συνεχώς, να αλλάζεις λέξεις, να δοκιμάζεις άλλη σειρά, να σβήνεις κουπλέ, να πετάς ρεφραίν…με λίγα λόγια να φλέγεσαι από μια ανικανοποίητη δημιουργικότητα.
Και βέβαια το βασικότερο όλων είναι η τεχνική που πρέπει να μάθει και να βελτιώνει μέσα από αδιάκοπη μελέτη και πρακτική.
Η τεχνική ομορφαίνει την τέχνη και στη στιχουργική αυτό ισχύει στο έπακρο. Εξάλλου είναι μια βασική προϋπόθεση για να οδηγήσει τον συνθέτη στον κατάλληλο μουσικό δρόμο.
Αυτή την περίοδο ετοιμάζετε κι ένα σεμινάριο στιχουργικής. Πείτε μας λίγα λόγια…
Είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό μου αρκετό καιρό, όμως η καραντίνα πήγε τα σχέδια λίγο πίσω επειδή δεν ήθελα για κανένα λόγο να γίνει διαδικτυακά. Η ενέργεια και η διάδραση του Δια ζώσης κατά την άποψή μου έχουν μεγάλη αξία ειδικά σε ένα σεμινάριο όπου θα μιλήσουμε για τη μαγεία των λέξεων, τη δύναμη της ιδέας και τη δημιουργία συναισθημάτων.
Το σεμινάριο ονομάζεται LYRIC DAYS, έχει διάρκεια 15 ωρών που μεταφράζεται σε ένα 3ωρο κάθε εβδομάδα από 2 Μαΐου μέχρι 1 Ιουνίου ,αφορά όλους όσους αγαπούν τη στιχουργική και μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτονται και γράφουν.
Το LYRIC DAYS είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της στιχουργικής και στη διαδρομή του θα μοιραστούμε γνώση και εμπειρία, θα μιλήσουμε για τη μουσική βιομηχανία και θα γράψουμε τραγούδια.
Πώς μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για το σεμινάριο να δηλώσει συμμετοχή;
Πολύ απλά. Αρκεί να μπει στο site lyricdays.gr, να συμπληρώσει τα στοιχεία του στη φόρμα ενδιαφέροντος και να πατήσει αποστολή.