Τι μπορεί να ενώνει, άραγε, τον Μπομπ Ντίλαν με τον Tζορτζ Μπέρναρντ Σω; Ποιο είναι το κοινό σημείο του Αμερικανού τραγουδοποιού με τον Ιρλανδό θεατρικό συγγραφέα που τους κάνει την ίδια στιγμή μοναδικούς σε όλο τον κόσμο;

Είναι οι μοναδικοί άντρες που μέχρι σήμερα κατάφεραν να βραβευτούν τόσο με Νόμπελ Λογοτεχνίας, όσο και με Όσκαρ. Ένα ρεκόρ το οποίο κατείχε για πάρα πολλά χρόνια ο Σω, αλλά το κατέρριψε το 2016 ο Μπομπ Ντίλαν.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Tζορτζ Μπέρναρντ Σω το 1925, με την επιτροπή να αναφέρει για το συνολικό του έργο ότι «χαρακτηρίστηκε τόσο από τον ιδεαλισμό όσο και από την ανθρωπιά του, ενώ η διεγερτική του σάτιρα συχνά παντρεύεται αρμονικά με μια μοναδική ποιητική ομορφιά».

Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας αν και παρέλαβε το βραβείο, δεν δέχτηκε το χρηματικό ποσό, το οποίο πρότεινε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της μετάφρασης των έργων του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα August Strindberg στα Αγγλικά.

Μετά από 13 χρόνια και συγκεκριμένα το 1938, κέρδισε το Όσκαρ για το καλύτερα προσαρμοσμένο σενάριο για το δικό του έργο «Pygmalion» του 1913, που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τους Λέσλι Χόουαρντς και Γουέντι Χίλλερ.

Το συγκεκριμένο ρεκόρ ταυτόχρονης κατάκτησης Νόμπελ Λογοτεχνίας και Όσκαρ, το κατείχε ο Σω μέχρι τη στιγμή που ήρθε ανέλπιστα ήρθε να τον “συντροφεύσει” σε αυτό ο Ντίλαν. Η αρχή έγινε το 2001, όταν κέρδισε το Όσκαρ για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι, «Things have Changed» στην ταινία «The Wonder Boys».

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Ντίλαν

Κι έπειτα, τον Οκτώβριο του 2016 ολοκληρώθηκε, όταν ανακοινώθηκε πως το Νόμπελ Λογοτεχνίας δόθηκε στον Μπομπ Ντίλαν, πυροδοτώντας αμέτρητες αντιδράσεις, άλλες θετικές και άλλες αρνητικές, καθώς πολλοί αναρωτήθηκαν εάν η μουσική θεωρείται λογοτεχνία.

Ο Μπομπ Ντίλαν δεν εμφανίστηκε στην τελετή απονομής, και όσοι εξ’ αρχής δεν είχαν δει με καλό μάτι την επιλογή του, τον αποκαλούσαν υπερόπτη και φαντασμένο, με τα αρνητικά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο να είναι πολλά.

Ο θρύλος της παγκόσμιας μουσικής σκηνής είχε στη διάθεσή του έξι μήνες μετά την τελετή απονομής του Νόμπελ, για να παραδώσει την ομιλία του στην Ακαδημία. Τελικά, τήρησε την προθεσμία και παρέλαβε το βραβείο σε μία κεκλεισμένων των θυρών τελετή. Η, δε, ομιλία του ξεπερνούσε τις 4.000 λέξεις και είχε διάρκεια 28 λεπτά.

Σε αυτήν, ο Ντίλαν είχε συμπεριλάβει αποσπάσματα από μεγάλα λογοτεχνικά έργα (Moby Dick, Οδύσσεια, Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο), προσπαθώντας να εξηγήσει στο κοινό τη σχέση της μουσικής και των στίχων με τη λογοτεχνία και αν αυτή υπάρχει.

“Όταν κέρδισα το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αναρωτήθηκα πώς ακριβώς τα τραγούδια μου συνδέονται με τη λογοτεχνία. Ήθελα να το σκεφτώ καλά και να βρω τη σύνδεση και αυτό θα προσπαθήσω να διατυπώσω. Το πιο πιθανό είναι να γίνει στο περίπου, αλλά ελπίζω αυτό που θα πω να αξίζει τον κόπο και να είναι χρήσιμο” είπε ξεκινώντας την ομιλία του. Μία ομιλία που θεωρήθηκε εξαιρετική και….Μπομπ Ντίλαν.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του Μπομπ Ντίλαν

Διαβάστε επίσης