Η 14η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Είναι του Αγίου Βαλεντίνου και όλα ντύνονται στο φλογερό κόκκινο για να τιμήσουν την αγάπη και τον έρωτα. Και είναι όλα τόσο ιδανικά και ωραιοποιημένα τη συγκεκριμένη μέρα που θαρρείς πως τίποτε δεν είναι ικανό να την αγγίξει, να χαλάσει το γιορτινό κλίμα.
Κι, όμως, η 14η Φεβρουαρίου έμελλε να αποτελεί και την επέτειο μιας μαύρης σελίδας της Αμερικής. Την επέτειο ενός μακελειού που σοκάρει μέχρι και σήμερα, ενώ είναι γνωστή ως… “Η Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου”. Είναι η τραγική μέρα που βάφτηκε με αίμα και όχι με το κόκκινο της αγάπης.
Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Φεβρουαρίου του 1926. Στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης και συγκεκριμένα στο Σικάγο δύο μεγάλες συμμορίες είχαν μοιράσει την πόλη σε δύο πλευρές: το βόρειο και το νότιο κομμάτι, αντίστοιχα. Από τη μία πλευρά βρισκόταν ο θρυλικός Αλ Καπόνε και από την άλλη, o Μπακς Μόραν. Η κόντρα μεταξύ των δύο μαφιόζων ήταν τεράστια.
Η μεγάλη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου
Η ποτοαπαγόρευση τη δεκαετία του ’20 είχε κάνει το αλκοόλ να έχει μεγαλύτερη αξία και από τον χρυσό. Τα έσοδα από την παράνομη διακίνηση αλκοόλ στο Σικάγο και τις τριγύρω πόλεις ήταν τεράστια. Και η μάχη ανάμεσα στις δύο φατρίες για το ποια θα έχει το πάνω χέρι, ήταν μεγάλη. Κι εννοείται βίαιη, με τα όπλα να έχουν τον πρώτο λόγο.
Πρώτος ο Μόραν άνοιξε το πυρ εναντίον της συμμορίας του θρυλικού Αλ Καπόνε, σκοτώνοντας κάποιους άντρες του, ανάμεσά τους και ο κολλητός και δεξί του χέρι, Τόνι Λομπάρντο. Ο φερμένος από την Ιταλία αδίστακτος μαφιόζος διψούσε για εκδίκηση, θέλοντας να καταφέρει στον αντίπαλό του μεγαλύτερο πλήγμα από το δικό του. Το σχέδιο, λοιπόν, είχε ως εξής: το πρωτοπαλίκαρο του Αλ Καπόνε, Jack McGurn, υποδυόμενος έναν παράνομο έμπορο αλκοολούχων ποτών, θα έκλεινε ένα ραντεβού με ανθρώπους του Μόραν, δήθεν για να τους πουλήσει ένα φορτίο με ακριβό ουίσκι.
Εκείνος τσίμπησε στο δόλωμα. Η συνάντηση κλείστηκε για τις 10:30 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου 1929 σε μια αποθήκη στο βόρειο Σικάγο. Γύρω από αυτήν υπήρχαν ακροβολισμένοι δεκάδες άντρες του Αλ Καπόνε που περίμεναν τον Μόραν και τα πρωτοπαλίκαρά του μέχρι να μπουν στην αποθήκη.
Μόλις, λοιπόν, επτά άτομα μπήκαν στον χώρο, οι άντρες του Καπόνε τους προπηλάκισαν, τους ζήτησαν να στηθούν στον τοίχο και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Οι περίοικοι άκουσαν τους πυροβολισμούς και κάλεσαν την αστυνομία. Όταν έφτασαν αντίκρισαν το τρομακτικό θέαμα. 7 άντρες νεκροί στο πάτωμα. Το μακελειό ήταν τόσο άγριο που λέγεται πως “λύγισαν” ακόμη και οι πιο σκληροτράχηλοι γκάνγκστερ του Σικάγο.
Ο αντίπαλος του Καπόνε ξέφυγε από την ενέδρα
Ωστόσο, πως αποδείχθηκε αργότερα, ο μεγάλος αντίπαλος του Καπόνε, ο Γκρεγκ Μόραν γλύτωσε από τη σφαγή καθαρά από τύχη, καθώς έφτασε καθυστερημένα στην αποθήκη. Όταν αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί, έφυγε προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη από τους αστυνομικούς της πόλης. Το θέμα πήρε γρήγορα διαστάσεις, ενώ ξέσπασε μεγάλη λαϊκή κατακραυγή με τους κατοίκους της πόλης να απαιτούν να μπει ένα τέλος στη δράση των συμμοριών.
Η αστυνομία είχε υποπτευθεί ποιοι κρύβονταν πίσω από τη δολοφονική επίθεση, ωστόσο, είχαν τα χέρια τους δεμένα, καθώς τόσο ο Αλ Καπόνε, όσο και το πρωτοπαλίκαρό του, ο Jack McGurn, είχαν ισχυρό άλλοθι. Ο πρώτος ήταν σε διακοπές στη Φλόριντα και ο δεύτερος μαζί με τη σύντροφό του. Η υπόθεση, όμως, γρήγορα πέρασε στο FBI.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Αλ Καπόνε συνελήφθη για φοροδιαφυγή και οδηγήθηκε στη φυλακή. Την ίδια μοίρα είχε και ο μεγάλος αντίπαλός του, ο οποίος αναγκάστηκε να κλέβει τράπεζες για να βγάζει τα προς το ζην. Ο τόπος του εγκλήματος, σήμερα, αποτελεί τουριστική ατραξιόν, ενώ η Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου αποτέλεσε έμπνευση για αρκετές ταινίες και τραγούδια.
Κεντρική φωτό: σκηνή από την ταινία St Valentines Day Massacre (1967)