Στοργικός πατέρας, αγαπητός παπάς του χωριού, ένας απλός λαϊκός άνθρωπος. Ο Παντελής Ζερβός όποιο ρόλο και αν υποδυόταν, είχε τη μαγική ικανότητα να τον κάνει δικό του και αγαπητό στο κοινό. Γιατί, ο αγαπημένος ηθοποιό, ο οποίος έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, δεν υποκρινόταν στη μεγάλη οθόνη. Ήταν πάντα ο εαυτός του. Και σε κάθε ρόλο έβαζε στοιχεία του δικού του χαρακτήρα και της καθημερινότητάς του.
Άλλωστε, ο ίδιος ήταν ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος, καλοσυνάτος, ευγενικός, μία φιγούρα που εξέπεμπε τιμιότητα, αλλά και πόνο. Ειδικά, το τελευταίο ήταν ένα συναίσθημα που τον συντρόφευσε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τότε που στα 4 του χρόνια έχασε τη μητέρα του και στα 9 του έφυγε από τη ζωή και ο πατέρας του. Όμως, η ορφάνια από παιδί δεν ήταν για εκείνον η μεγάλη τραγική ιστορία της ζωής του. Χρόνια μετά έζησε την απόλυτη τραγωδία. Έζησε τον πόνο που γονιός δεν εύχεται για κανέναν: έχασε την 12χρονη κόρη του στον μεγάλο σεισμό της Σαντορίνης, ενώ παραμένει μυστήριο η αποκάλυψη αργότερα πως την είχαν θάψει ζωντανή.
Η ορφάνια και τα χρόνια στο ορφανοτροφείο
Ο Παντελής Ζερβός γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1908 στην Περαχώρα Κορινθίας. Στα τέσσερά του χάνει τη μητέρα του και πριν κλείσει τα οχτώ χρόνια ζωής θα χάσει και τον πατέρα του, τον παπά-Δημήτρη του χωριού. Ορφανός πια, οι συγγενείς του κρίνουν πως θα πρέπει να μπει εσώκλειστος στο Τζάνειο Ορφανοτροφείο. Μένει εκεί για τα επόμενα χρόνια, όμως ο μικρός Παντελής δεν αντέχει άλλο και αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια του.
Κάνει πάμπολλες δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει, έχοντας πάντα στο νου του ότι πρέπει να τελειώσει το σχολείο, Όπως και έκανε τελικά, δουλεύοντας το πρωί σε καφενείο στον Πειραιά, φοιτώντας σε νυχτερινό σχολείο και πουλώντας το βράδυ αναψυκτικά στους περαστικούς Πειραιώτες.
Ολοκληρώνοντας τη βασική εκπαίδευση στο Σχολαρχείο, κατατάχθηκε στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό και έφτασε μάλιστα στον βαθμό του αρχινοσοκόμου. Ήταν, όμως και καλλίφωνος ενώ είχε ήδη κολλήσει το μικρόβιο της υποκριτικής. Έτσι, αποφάσισε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό νέων ταλέντων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου και επιλέχθηκε για την εξαιρετική του φωνή! Αν και η καθοριστική στιγμή θα ερχόταν λίγο αργότερα, όταν τυχαία ο Κάρολος Κουν άκουσε απέξω από τη Σχολή το βροντερό γέλιο του Ζερβού που του τράβηξε την προσοχή. Ο Ζερβός εγκατέλειψε τη λυρική σκηνή για να γίνει ηθοποιός πρόζας, σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και όταν αποφοίτησε, ο θεατρικός κόσμος του ανήκε… Αργότερα, κατέκτησε και τον κινηματογράφο, όπου αναδείχθηκε και ως ένας από τους κορυφαίους και σημαντικότερους “δευτερο-ρολίστες”.
Έμαθε για τον θάνατο της κόρης του λίγο πριν ανέβει στην Επίδαυρο
Χρόνια αργότερα, ο αγαπητός ηθοποιός έμελλε να βιώσει την απόλυτη τραγωδία. Ο Παντελής ζερβός με τη σύζυγό του απέκτησαν τρεις; κόρες. Η οικογένεια ζούσε στο Παλαιό Φάληρο και τα καλοκαίρια, η μητέρα και τα κορίτσια πήγαιναν στη Σαντορίνη, απ’ όπου καταγόταν η σύζυγος του ηθοποιού και παραθέριζαν.
Εκεί, τις βρήκε το καλοκαίρι του 1956, ο Εγκέλαδος της 9ης Ιουλίου που ισοπέδωσε το νησί. Η μητέρα και οι δύο κόρες της κατάφεραν να σωθούν, όμως, η 12χρονη Ευδοξία, θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια.
Τα τραγικά μαντάτα βρήκαν τον σπουδαίο ηθοποιό στην Επίδαυρο. Πέντε λεπτά πριν βγει στη σκηνή του ιερού θέατρου για την παράσταση Λυσιστράτη, ο ανιψιός του τον ενημερώνει πως πέθανε η Ευδοξούλα του. Ο Παντελής Ζερβός μάζεψε τα συντρίμμια του.
΄Άφησε πίσω στα παρασκήνια τον πατέρα Παντελή και στη σκηνή ανέβηκε ο ηθοποιός Ζερβός. Εκείνο, το τραγικό βράδυ έδωσε τον καλύτερό του εαυτό στην κωμωδία του Αριστοφάνη. Το κατάμεστο θέατρο σείστηκε από τα γέλια και στο τέλος υποκλίθηκαν όλοι στην ερμηνεία του. Το χειροκρότημα ζεστό και παρατεταμένο. 8 φορές λέγεται πως ο κόσμος ζήτησε από τον Ζερβό να βγει στη σκηνή και να τον αποθεώσουν.
Εκείνο το βράδυ ο ηθοποιός Ζερβός γνώρισε μια μεγάλη και σημαντική στιγμή της καριέρας του. Όμως, ο πατέρας Ζερβός ζούσε την απόλυτη τραγωδία. Όταν αποσύρθηκε επιτέλους στα παρασκήνια, λιποθύμησε από τον καημό του.
Το θρίλερ με τη νεκρή κόρη του
Όμως, το δράμα έμελλε να έχει συνέχεια. Τρία χρόνια αργότερα, κατά την εκταφή, διαπιστώθηκε πως το κοριτσάκι μάλλον είχε ενταφιαστεί ζωντανό, καθώς η σορός της είχε αλλάξει θέση μέσα στο φέρετρο. Ο Ζερβός το πληροφορήθηκε, αλλά αποφάσισε να το κρατήσει μυστικό από τη γυναίκα και τις άλλες κόρες του. Το εξομολογήθηκε μόνο όταν έφτασε στα τελευταία του.
«Εκείνες τις τραγικές μέρες στη Σαντορίνη όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε, τον έθαβαν αμέσως για λόγους υγείας, καθώς τα μέσα ήταν ανύπαρκτα», είχε πει σε πολύ μεταγενέστερη συνέντευξή του. Ωστόσο, η ιστορία αυτή, αν δηλαδή η μικρή Ευδοξούλα θάφτηκε νεκρή, παραμένει μυστήριο. Πριν καιρό, η μία κόρη του ηθοποιού σε τηλεοπτική της συνέντευξη εξήγησε πως στη Σαντορίνη τους νεκρούς τούς κατεβάζουν στον τάφο μετά με ένα σεντόνι και ίσως κατεβάζοντας την αδελφή της να την έβαλαν ανάποδα. Όπως εξομολογήθηκε, η ιστορία αυτή τη σόκαρε, όπως και ο τρόπος που διέρρευσε αργότερα.
Ο Παντελής Ζερβός άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Ιανουαρίου 1982 στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, προδομένος από την καρδιά του. Ήταν 73 ετών…
Φωτογραφίες: Finosfilm.gr