Search
Close this search box.

Το Παρίσι του Αλμπέρ Καμύ – Ακολουθώντας τα άγνωστα βήματα του μεγάλου φιλόσοφου στην Πόλη του Φωτός

Ήταν το 1940, όταν η κυβέρνηση της Αλγερίας θα απαγορεύσει την κυκλοφορία της εφημερίδας Front populaire (Λαϊκό μέτωπο), του Πασκάλ Πιά εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε η έρευνα που είχε κάνει με τίτλο Μιζέρια της Καμπυλίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση φροντίζει να μην ξαναβρεί δουλειά ο Αλμπέρ Καμύ.

Εκείνος, τότε, αποφασίζει να πάρει το δρόμο της εξορίας, φτάνοντας στο 1940 στο Παρίσι. Αν και τον πρώτο καιρό δυσκολεύτηκε πολύ να εγκλιματιστεί στο νέο μέρος, η γαλλική πρωτεύουσα τελικά αποδείχτηκε το ‘λιμάνι’ του Αλμπέρ Καμύ, καθώς εκεί πέρασε τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του και της ζωής του. Και η Γαλλία έγινε η δεύτερη πατρίδα του.

Ακόμα κι αν το Παρίσι έχει αλλάξει πολύ από τον 20ό αιώνα, είναι ακόμα δυνατό και σήμερα να ακολουθήσει κανείς νοητά τα βήματα ενός από τους πιο δημοφιλείς φιλόσοφους του 20ου αιώνα, και από τους ιδρυτές του παραλογισμού, αλλά και σημαντικότερους συγγραφείς στην ιστορία της γαλλικής λογοτεχνίας.

https://www.youtube.com/watch?v=M5QD-32MCv4&t=1s

Ένας… Ξένος στο Παρίσι

Αφού εγκατέλειψε την Αλγερία κι έφτασε στη γαλλική πρωτεύουσα, γρήγορα προσλήφθηκε ως γραμματέας σύνταξης στην εφημερίδα Paris-Soir. Μετακόμισε στο Hôtel du Poirier, 16 rue Ravignan, στη Μονμάρτη, όπου εκεί έγραψε το πιο διάσημο μυθιστόρημά του: Ο Ξένος . Ωστόσο, ο συγγραφέας αισθάνεται χαμένος σε μια πόλη που δεν θυμίζει σε τίποτα την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Στη μοναξιά του δωματίου του ξενοδοχείου, η απελπισία του θα είναι η κύρια τροφή της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και τα προσχέδιά του μαρτυρούν αυτή την ιδιαίτερη σχέση με το Παρίσι: « Τι σημαίνει αυτό το ξαφνικό ξύπνημα – σε αυτό το σκοτεινό δωμάτιο – με τους ήχους ενός ξαφνικά ξένη πόλη; Και όλα μου είναι ξένα(…)». Το πιο διάσημο μυθιστόρημα του Καμύ είναι επηρεασμένο από τη δική του εμπειρία και πώς ένιωθε την περίοδο εκείνη στο Παρίσι.

Κ Καμύ θα υποφέρει όλη του τη ζωή από φυματίωση. Τον ελεύθερο χρόνο του κάνει βόλτες στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια μιας γειτονιάς που είναι δημοφιλής στους καλλιτέχνες.

Η επαφή του με τον λογοτεχνικό κύκλο του Παρισίου

Αφού φύγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Μονμάρτρη, ο Καμύ θα εγκατασταθεί στο περίφημο Hotel Madison , στο Saint-Germain des Près, ακριβώς απέναντι από την εκκλησία. Η ζωή του θα κυμανθεί ανάμεσα στα γραφεία του Gallimard , στην οδό Gaston-Gallimard 5 (πρώην Sébastien Bottin στον 7ο), και στις παριζιάνικες διευθύνσεις του λογοτεχνικού κύκλου της εποχής. Έρχεται σε επαφή με τον πνευματικό κόσμο της εποχής, όμως, η πιο σημαντική γνωριμία που κάνει, είναι εκείνη με τον Ζαν – Πολ Σαρτρ, με τον οποίο σύντομα θα γίνουν στενοί φίλοι. Ιστορικές θα μείνουν οι συναντήσεις των δύο ανδρών στο περίφημο Café de Flore ή στο Lipp brasserie.

Ο Καμύ και το Παριζιάνικο θέατρο

Στην Πόλη του Φωτός, ο Καμύ θα επανασυνδεθεί με το θέατρο, το μεγάλο πάθος της ζωής του, με το οποίο διατήρησε μια σχέση με με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια: « Το θέατρο είναι το μοναστήρι μου », συνήθιζε να λέει.

Η ζωή του σπουδαίου φιλόσοφου στο Παρίσι θα πάρει νέα τροπή και θα συχνάζει σε πολλά παριζιάνικα θέατρα. Έτσι, το έργο του Οι Δίκαιοι θα παιχτεί το 1949 στο θέατρο Hébertot, ενώ οι διασκευές του Ρέκβιεμ για μια καλόγρια από τον Γουίλιαμ Φόκνερ και Το κατεχόμενο από τον Ντοστογιέφσκι θα παιχτούν αντίστοιχα στο θέατρο Ματουρίν το 1956 και στο θέατρο Αντουάν.

Ο τραγικός θάνατος του Καμύ

Ο Αλμπέρ Καμύ πήρε μέρος στη γαλλική Αντίσταση. Μετά το τέλος του πολέμου το 1945 προσλαμβάνεται σε μια εφημερίδα της αντίστασης, της Combat όπου γίνεται αρχισυντάκτης. Το 1957 τιμήθηκε με Νόμπελ για το έργο του.

Ο Αλμπέρ Καμύ πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 4 Ιανουαρίου 1960 καθώς επέστρεφε στο Παρίσι από την Προβηγκία. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ο φίλος του και εκδότης Μισέλ Γκαλιμάρ, ο οποίος ήταν ο οδηγός, η σύζυγός και η κόρη του. Ο δρόμος είχε πάγο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να βγει εκτός πορείας και να προσκρούσει σε πλάτανο.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν επί ώρες να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες. Ο Αλμπέρ Καμύ πέθανε ακαριαία, ενώ λίγες ημέρες αργότερα υπέκυψε στα βαριά τραύματά του ο Γκαλιμάρ. Οι αστυνομικοί βρήκαν στις τσέπες του συγγραφέα 144 σελίδες από το χειρόγραφο μυθιστορήματος με τίτλο «Ο Πρώτος Άνθρωπος», το οποίο έγραφε εκείνη την περίοδο και δεν πρόλαβε ποτέ να ολοκληρώσει.

Με πληροφορίες από pariszigzag.fr

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα