Η σχεδιάστρια από την Ολλανδία θεωρείται μία από τις πιο πρωτοποριακές παρουσίες στην υψηλή ραπτική.
Η ταλαντούχα σχεδιάστρια Iris Van Herpen εντυπωσιάζει κάθε φορά με τις πρωτοποριακές της δημιουργίες.
Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι ήταν η εκπαίδευσή της ως μπαλαρίνα που την οδήγησε στο να καταλήξει να χρησιμοποιεί πρωτοπόρες νέες τεχνολογίες και υλικά που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην υψηλή ραπτική.
Η προσέγγισή της στη μόδα είναι αυτή του πειραματισμού με υλικά όπως σιλικόνη, μεταλλική κορδέλα, σίδερο και γυαλί, ενώ συνδυάζει τις παραδοσιακές μεθόδους με σύγχρονες ψηφιακές τεχνικές, όπως το 3D printing και το κόψιμο των υλικών με λέιζερ.
Έργα της Van Herpen φιλοξενούνται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στο Μουσείο Victoria & Albert, στο Cooper-Hewitt στη Νέα Υόρκη και στο Palais de Tokyo στο Παρίσι.
«Χρησιμοποιώ ασυνήθιστα υλικά στη δουλειά μου, μερικά απ’ αυτά δεν έχουν ακόμα όνομα» έχει δηλώσει σε συνέντευξή της.
Ξεκίνησε την προσωπική της σειρά το 2007 και είναι μέλος της Fédération française de la couture του Παρισιού. Η Van Herpen παρουσιάζει τις συλλογές της στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού από τον Ιανουάριο του 2011. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της έχει χαρακτηριστεί ως φανταστική ραπτική. Είναι πρωτοπόρος στη χρήση της 3D εκτύπωσης ως τεχνική κατασκευής ενδυμάτων.
«Προέρχομαι από τον χορό, έτσι, μέσα στη δουλειά μου, επικεντρώνομαι πολύ στην αναζήτηση νέων μορφών κίνησης, νέων μορφών θηλυκότητας», λέει στη συνέντευξή της στο Dezeen. Επικεντρωνόμαστε στο σώμα αλλά προσπαθούμε να εξερευνήσουμε και τον χώρο γύρω από το σώμα». Η ίδια περιγράφει τις δημιουργίες της ως «οπτικές ψευδαισθήσεις», που είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να υπερτονίζουν ή να βελτιώνουν τη φυσική κίνηση του σώματος. «Νομίζω ότι η κίνηση και η μεταμόρφωση και ο χορός έχουν να κάνουν πολύ συχνά με την οπτική ψευδαίσθηση και αυτό είναι που με γοητεύει στην ανάπτυξη των υλικών», λέει.
Η Iris van Herpen ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές μόδας που χρησιμοποίησαν τρισδιάτατη εκτύπωση στις συλλογές τους και, όπως λέει, ήταν ένα αρχιτεκτονικό γραφείο του Άμστερνταμ που της σύστησε αυτήν την τεχνολογία.