Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate δεν έχουν τέλος. Αυτή τη φορά, ο Guardian, φιλοξενεί δηλώσεις ευρωβουλευτών, οι οποίοι σχολιάζουν την ιδιαίτερα στενή σχέση που είχε η Εύα Καϊλή με το Κατάρ και τις προσπάθειές της να επηρεάσει ψηφίσματα του Κοινοβουλίου υπέρ της χώρας του Κόλπου.
Όπως αναφέρει ο Guardian στο εκτενές ρεπορτάζ του για την άρτι αποπεμφθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ορισμένοι συνάδελφοί της, της είχαν δώσει το παρατσούκλι “εκπρόσωπος του λόμπι του Κατάρ“. Μάλιστα, ένας ευρωβουλευτής θυμάται να πίνει καφέ με την Καϊλή, όταν ζήτησε τη βοήθειά τους για να “βελτιώσει τη γλώσσα” σε ένα ψήφισμα για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι συνάδελφοί της “καίνε” την Καϊλή
Και οι αποκαλύψεις δε σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με ευρωβουλευτή, όταν θα ψήφιζαν αργότερα για να καταδικάσουν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να καλέσουν το Κατάρ να διεξάγει έρευνες, η Εύα Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το κείμενο. “Απλώς σκέφτηκα, εντάξει, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να υποστηρίξει το Κατάρ“, δήλωσε η ευρωβουλευτής. Στη συζήτηση για το ψήφισμα, εξέπληξε τους συναδέλφους της όταν δήλωσε ότι το Κατάρ “πρωτοπορεί στα εργασιακά δικαιώματα”, αγνοώντας τις αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους μεταναστών εργατών.
Από τις μαρτυρίες των ευρωβουλευτών που φιλοξενούνται στον Guardian και “καίνε” την Ελληνίδα πολιτικό, φαίνεται πως δεν είναι μία καινούρια ιστορία και στις Βρυξέλλες δεν έπεσαν από τα σύννεφα, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο. Δεν ξαφνιάστηκε ο πολιτικός κόσμος των Βρυξελλών με την εμπλοκή της Καϊλή στο Qatargate. Ο απλός κόσμος ήταν αυτός που ξαφνιάστηκε από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις.
Κι ενδεικτικό αυτού είναι οι δηλώσεις της Χάνα Νόιμαν, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, η οποία προεδρεύει της αντιπροσωπείας του κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο, στη βρετανική εφημερίδα. Η Χάνα Νόιμαν θυμάται ότι η Καϊλή είχε “μια ισχυρή θέση που συχνά ήταν η ίδια που θα είχε και ο πρεσβευτής του Κατάρ”.
Μιλώντας στον Guardian, η Νόιμαν αναφέρθηκε σε μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία το 2020, όταν η Εύα Καϊλή σε κάθε συνάντηση έθετε ένα θέμα που αφορούσε μια πριγκίπισσα του Κατάρ , ακόμη και όταν οι ευρωβουλευτές μιλούσαν με μια οργάνωση που παρέδιδε ανθρωπιστική βοήθεια σε πεινασμένους ανθρώπους στην Υεμένη. “Όταν της δινόταν ο λόγος, δεν έκανε ερωτήσεις για την Υεμένη, αλλά έθετε και πάλι το θέμα της πριγκίπισσας του Κατάρ. Και απλά σκέφτηκα ότι ήταν λίγο αφελής, ή απλά δεν είχε καταλάβει το πλαίσιο της συνάντησης”, δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.
Ένας άλλος ευρωβουλευτής, ο Έρικ Μαρκάρντ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη θέση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με τη συμφωνία για τη χορήγηση βίζας (και) στο Κατάρ, δήλωσε στο NPR ότι “ήταν πολύ προφανές ότι η Καϊλή ήταν πολύ υπέρ της χορήγησης απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζας στο Κατάρ πολύ γρήγορα και με όχι τόσους πολλούς όρους”, αλλά “δεν ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τις άλλες χώρες”.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο Guardian αναφέρεται και στον αντίκτυπο του σκανδάλου στην Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει συγκλονίσει τους Έλληνες. Επίσης, αναφέρεται και στην πολιτική άνοδο της Εύας Καϊλή, στην οποία αναφέρεται ως η “πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων”.