Σχεδόν 60 χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του Τζον Φίντζεραλντ Κένεντι που είχε “παγώσει” όλο τον κόσμο. Ήταν 22 Νοεμβρίου του 1963, όταν ο Πρόεδρος της Αμερικής έπεφτε νεκρός, χτυπημένος από τη σφαίρα του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, στον κοσμοπλημμυρισμένο δρόμο του Ντάλας. Ακόμα και σήμερα η δολοφονία του παραμένει ένα άλυτο μυστήριο ενώ έχουν ειπωθεί ουκ ολίγες θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες καλά κρατούν μέχρι και τώρα.

Μέχρι που πριν λίγες ημέρες, τα Αμερικανικά Εθνικά Αρχεία έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερα από 13.000 μυστικά έγγραφα που αφορούν την έρευνα για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, εμπόδισε τη δημοσιοποίηση άλλων εγγράφων.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία, πλέον το 97% των περίπου 5 εκατομμυρίων σελίδων της υπόθεσης είναι προσβάσιμα σε όλους. Ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι «περιορισμένος» αριθμός εγγράφων δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, ένα μέτρο «απαραίτητο» προκειμένου «να μην υποστούν πλήγμα η στρατιωτική άμυνα, οι υπηρεσίες Πληροφοριών, οι δυνάμεις της τάξης ή η εξωτερική πολιτική».

Σύμφωνα με την εφημερίδα « USA Today», αυτές οι νέες πληροφορίες θα επιτρέψουν να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τη δολοφονία του JFK, που περιβάλλεται για δεκαετίες από πολυάριθμες θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα POLITICO, μεταξύ των νέων εγγράφων είναι κυρίως ένας φάκελος 80 τόμων από τη CIA που περιγράφει την προσωπικότητα του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, του ανθρώπου που δολοφόνησε τον Κένεντι. Περιέχει υλικό που συγκεντρώθηκε για αυτόν πριν και μετά την επίθεση. Ένα μέρος είναι επίσης αφιερωμένο σε ένα από τα ταξίδια του στην Πόλη του Μεξικού και ένα άλλο επικεντρώνεται στην πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ενός βετεράνου της CIA που συμμετείχε στην έρευνα.

Εάν λοιπόν όλες αυτές οι αποκαλύψεις αποτελούν το 97% των διαθέσιμων εγγράφων, πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι όλα τα αρχεία πρέπει να δημοσιευτούν, συμπεριλαμβανομένου του υπόλοιπου 3%. Όταν ρωτήθηκε από το «USA Today», η CIA απάντησε ότι «οι λίγες πληροφορίες που απομένουν στα αρχεία της CIA αποτελούνται από πηγές πληροφοριών και μεθόδους «που επί του παρόντος θα προκαλούσαν αναγνωρίσιμη βλάβη σε επιχειρήσεις πληροφοριών» εάν δημοσιευόντουσαν». 

«Η CIA πιστεύει ότι όλες οι πληροφορίες της που είναι γνωστό ότι σχετίζονται άμεσα με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963 έχουν ήδη δημοσιευτεί», πρόσθεσε η αμερικανική οργάνωση. Και ενώ οι δεσμοί της Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ με τη CIA συνεχίζουν να τροφοδοτούν φήμες και θεωρίες, η ίδια επιβεβαίωσε ότι «ποτέ δεν προσέλαβε τον δολοφόνο», αναφέρει το Paris Match.

Θεωρίες συνωμοσίας

Σύμφωνα με ιστορικούς που ασχολήθηκαν με τη δολοφονία του Κένεντι, δεν είναι πολύ πιθανό τα έγγραφα που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα να περιέχουν εκρηκτικές αποκαλύψεις ή να μπορούν να βάλουν τέλος στις θεωρίες συνωμοσίες που έχουν κυκλοφορήσει.

Η δολοφονία του ιδιαίτερα δημοφιλούς Αμερικανού προέδρου, αποτέλεσε αφορμή για πολλές εικασίες και θεωρίες, οι οποίες τροφοδότησαν εκατοντάδες βιβλία και ταινίες για το θέμα. Οι υπέρμαχοι των θεωριών συνωμοσίας απορρίπτουν τα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας, της «επιτροπής Ουόρεν», η οποία έκρινε το 1964 ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, πρώην πεζοναύτης που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, δολοφόνησε τον Κένεντι και έδρασε μόνος του.

Ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι. Κάποιοι πιστεύουν ότι τον Όσβαλντ χρησιμοποίησε η Κούβα ή η ΕΣΣΔ. Άλλοι εκτιμούν ότι την εντολή για τη δολοφονία Κένεντι έδωσε η κουβανική αντιπολίτευση στον Φιντέλ Κάστρο, με τη στήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του FBI ή αντιπάλων του JFK στις ΗΠΑ.

«Λίγο τρελός και απρόβλεπτος»

Μεγάλος αριθμός εγγράφων από αυτά που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφορούν τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και κυρίως τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τους ανθρώπους που συνάντησε τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια πριν τη δολοφονία.

Ένα από τα έγγραφα αφορά την ανάκριση πρώην πράκτορα της KGB, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η σοβιετική μυστική υπηρεσία είχε στρατολογήσει τον Όσβαλντ στη διάρκεια της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, αλλά τον θεωρούσε «λίγο τρελό και απρόβλεπτο».

Ο πράκτορας ανέφερε ότι η KGB δεν ήταν σε επαφή με τον Όσβαλντ μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ και ότι η σοβιετική υπηρεσία «ποτέ δεν του ανέθεσε να σκοτώσει τον πρόεδρο Κένεντι».

Άλλο έγγραφο, με ημερομηνία το 1991, αναφέρεται σε άλλη πηγή από την KGB η οποία είχε δηλώσει ότι ο Όσβαλντ «δεν ήταν καμία στιγμή ένας πράκτορας τον οποίο έλεγχε η KGB», αν και οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες «τον παρακολουθούσαν στενά και συνεχώς στη διάρκεια της παραμονής του στην ΕΣΣΔ».

Διαβάστε επίσης