Χρειάστηκε να φτάσει στα 67 και να έχει διανύσει 47 χρόνια καριέρας στο μόντελινγκ για να ποζάρει η Ιμάν – επιτέλους – για πρώτη φορά στο εξώφυλλο της Vogue UK. Αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ δε λένε; Έτσι, η πάλαι ποτέ “ιέρεια” του μόντελινγκ ποζάρει στο εμβληματικό περιοδικό μόδας για το τεύχος Ιανουαρίου, καθώς ο editor-in-chief του περιοδικού, Edward Enninful, αφιέρωσε τη θεματική του στις δυναμικές γυναίκες.

Και η Ιμάν είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα δυναμικών γυναικών, αφού από τη Σομαλία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε – και λόγω της καταγωγής της – και να φτάσει στην κορυφή. Της Ιμάν τίποτα δεν χαρίστηκε. Αντίθετα, σε συνθήκες δύσκολες, πάλεψε και πήρε όσα της άξιζαν.

Η Ιμάν ποζάρει στη Vogue UK, για πρώτη φορά με δημιουργίες του οίκου Alaia, Saint Laurent, Valentino, Richard Quinn, ενώ στο εξώφυλλο φοράει τα γάντια του Sun Woo. Και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Όμως, μεγαλύτερη εντύπωση και δυνατή είναι η συνέντευξη που παραχωρεί στο περιοδικό, όπου μιλάει για όλα. Για την εμμονή της βιομηχανίας της Μόδας με την ηλικία, για τον Ντέιβιντ Μπάουι, αλλά και τον ρατσισμό που δέχτηκε για την εθνικότητά της.

“Υπήρχα και πριν τον γνωρίσω”

Για τον Ντέιβιντ Μπάουι και για το γεγονός ότι μετά τον θάνατό του, άρχισαν να την αποκαλούν η «σύζυγός του», είπε: «Παραμένει ο σύζυγός μου και εγώ η δική του. Δεν με νοιάζει να με αποκαλούν έτσι, αν και εκείνος δεν με σύστηνε ποτέ έτσι. Αλλά πάντα υπενθυμίζω στον κόσμο ότι υπήρχα και πριν τον γνωρίσω.»

Αναφέρεται, επίσης και στο πώς βιώνει το πένθος, μετά τον θάνατό του το 2016 και γιατί αναγκάστηκε με την κόρη της να μετακομίσουν. «Ζούσαμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ξαφνικά ένιωσα ότι υπήρχε ένας στόχος στο κεφάλι το δικό μου και της κόρης μου. Σε σημείο που έπρεπε να φύγουμε από το σπίτι μας στη Νέα Υόρκη, γιατί ο κόσμος ήταν συνέχεια έξω από το σπίτι μας», είπε.

“Μην μου δίνεις ελεημοσύνη επειδή αυτό από μόνο του είναι ρατσιστική πράξη”

Στη συνέντευξη δηλώνει ακόμα πως η εμμονή με την ηλικία, είναι «νοοτροπία του δυτικού κόσμου».

Μίλησε, όμως και για τον ρατσισμό που δέχτηκε, λόγω της εθνικότητάς της. «Πάντα ήταν τρία βήματα μπροστά, πέντε πίσω. Δες τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική. Βλέπουμε την άνοδο τoυ ακραίου ρατσισμού να αντηχεί σε όλες τις βιομηχανίας. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να λένε “Αρκετά αντέξαμε”. Λες και είμαστε κάποιου είδους φιλανθρωπία. Μην μου δίνεις ελεημοσύνη επειδή αυτό από μόνο του είναι ρατσιστική πράξη. Ο λόγος που συμβαίνουν πολλές ρατσιστικές πράξεις στη βιομηχανία μας είναι επειδή κανένας, μη λευκός, δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος. Αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν. Οπότε αυτή η αντίληψη ότι ζητάμε μια θέση στο τραπέζι… Έχω τελειώσει με το να ζητάω μια θέση στο τραπέζι. Ας ξηλώσουμε όλο το τραπέζι», είπε.

Διαβάστε επίσης