Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα γρίπης στα παιδιά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τις απουσίες των μαθητών στα σχολεία.
Η αυξητική τάση αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που καταδεικνύουν σημαντική διασπορά των ιών της εποχικής γρίπης. Πολλοί είναι οι γονείς που σπεύδουν σε γιατρούς με τα παιδιά τους που εμφανίζουν συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό ή πονοκέφαλο ή μυαλγίες ή πονόλαιμο με βήχα, ή συνδυαστικά μεταξύ τους.
Ήδη, ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου 10ημέρου του Δεκεμβρίου, πάρα πολλοί μαθητές έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό απουσιών και οι γονείς αναρωτιούνται τι ισχύει και, κυρίως, τι θα ισχύσει σε περίπτωση που τα παιδιά τους ξεπεράσουν το όριο των απουσιών.
Διευθυντής σχολείου της Αττικής ξεκαθαρίζει ότι «σχετικά με τη δικαιολόγηση απουσιών των παιδιών λόγω ίωσης και γρίπης, δεν υφίσταται δυνατότητα δικαιολόγησης με χαρτί γιατρού, παρά μόνο στην περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο και μόνο για τις ημέρες που θα παραμείνουν σε αυτό, με βεβαίωση του νοσοκομείου».
Τονίζει πάντως ότι «το σύνολο των ωριαίων απουσιών που μπορούν να κάνουν οι μαθητές/τριες είναι 117 για όλο το σχολικό έτος», ενώ συνιστά στους γονείς «να ζητούν και να διατηρούν χαρτί γιατρού για τη δικαιολόγηση των απουσιών, καθώς κατά το παρελθόν έχει συμβεί το υπουργείο Παιδείας να επιτρέπει τη διαγραφή -μη προσμέτρηση απουσιών αναδρομικά- εκ των υστέρων».
Η τελευταία φορά που το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για τις απουσίες ήταν τον Ιανουάριο του 2020, καθώς τόσο φέτος όσο και το 2021 η γρίπη είχε «εξαφανιστεί», λόγω της έντονης παρουσίας του κορωνοϊού και των μέτρων που λαμβάνονταν.
Η τότε υφυπουργός Παιδείας -και νυν υφυπουργός Τουρισμού- Σοφία Ζαχαράκη είχε υπογράψει εγκύκλιο για τις απουσίες, στην οποία αναφερόταν ότι μπορούν να «σβήνονται» έως 5 ημέρες απουσιών λόγω ασθενείας.
Για την έξαρση της γρίπης μίλησε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, κάνοντας γνωστό πως 1 στα 10 παιδιά που φτάνουν στα ιατρεία για να εξεταστούν, θέλει νοσηλεία. «Η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά, τα νοσοκομεία και τα ιατρεία ασφυκτιούν», είπε.
Η σύστασή του είναι οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τη νοσηρότητα και τη σοβαρότητα της νόσου. Ο κ. Μαζάνης δήλωσε πως η χρήση μάσκας, αν και δεν είναι υποχρεωτική, μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της νοσηρότητας.