Όποια και αν είναι η κουλτούρα κάποιου, με όποιο όνομα και να τον έχει γνωρίσει ή ακούσει, ένα στοιχείο είναι σίγουρο και κοινό για τον Αϊ Βασίλη, από πού προέρχεται η σύγχρονη (αν όχι αμερικανοποιημένη) εκδοχή του. Το παρακάτω τμήμα του ποιήματος Twas the Night Before Christmas του Clement Moore, είναι μέρος της απάντησης. Αλλά και πάλι… το ίδιο και ο Τόμας Ναστ (Thomas Nast), ο δημουργός του Άγιου Βασίλη, τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Twas the night before Christmas,
when all through the house
Not a creature was stirring, not even a mouse…

(Ήταν το βράδυ πριν από τα Χριστούγεννα, όταν σε όλο το σπίτι
Ούτε ένα πλάσμα δεν ανακατευόταν, ούτε ένα ποντίκι…
)

Το ποιον γνωρίζουμε ως Άγιο Βασίλη είναι μια αρκετά νέα ιδέα δεδομένου του μεγάλου εύρους της ιστορίας. Κομμάτια λαογραφίας σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές παραδόσεις του Αγίου Νικολάου συνθέτουν αυτό που ξέρουμε και σχετίζονται με τον χαρούμενο γέρο με τη μεγάλη άσπρη γενειάδα και το κόκκινο κοστούμι. Αλλά ο Thomas Nast (1840-1902), ένας σκιτσογράφος ο οποίος εργάζονταν στο Harper’s Weekly στα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα, βοήθησε σε αυτή τη διαδικασία.

Λαμβάνοντας τα λόγια του ποιήματος του Μουρ, ο Ναστ δημιούργησε μια νέα ταυτότητα για τον παλιό St. Nick. Συγκεντρώνει τις ιστορίες του ανθρώπου που φέρνει δώρα στα παιδιά στην ευρωπαϊκή λαογραφία αλλά και τις ιστορίες του Αγίου από τον 3ο αιώνα μ.Χ., μετατρέποντάς τις σε έναν χαρούμενο άντρα που φοράει κόκκινα, καβαλάει ένα έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι και φέρνει δώρα σε αγόρια και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε επίσης τη δική του ομοιότητα όταν σχεδίαζε τον Άγιο Βασίλη, αφήνοντάς μας το αποτύπωμά του στον πολιτισμό μας καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου.

Εμφύλιος πόλεμος
Τα κινούμενα σχέδια του Nast ήταν περισσότερο από ελαφρώς ευθυγραμμισμένα πολιτικά. Αν δούμε την απόδοση του Άγιου Βασίλη, οι στρατιώτες του συνδικάτου τον περιβάλλουν, καθώς φοράει αστέρια και ρίγες που καθρεφτίζουν τη σημαία πίσω του. Υπάρχει επίσης μια μαριονέτα που μοιάζει με κάποιον ηγέτη της Συνομοσπονδίας.

Η δήλωση που έκανε τα κινούμενα σχέδια του Ιανουαρίου 1863 ήταν μεγάλη. Υπαινίσσεται ότι ο Άγιος Βασίλης είναι από την Ένωση, και κάνει γιορτή της Ένωσης. Αλλά ο Nast ήταν μόνο ένα κομμάτι στη μηχανή που έφερε μια θρησκευτική γιορτή στην εμπορευματοποιημένη εκδήλωση με βάση αυτό που είναι σήμερα. Πριν από αυτό, η βιομηχανική επανάσταση βοήθησε στη δημιουργία μιας μεσαίας τάξης που είχε χρήματα να ξοδέψει για τις διακοπές.

Ο Nast χτίστηκε πάνω σε αυτό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου – μια εποχή που οι άνθρωποι έπρεπε να υπενθυμίζονται στις απλές χειρονομίες για να φέρουν την ευτυχία στη ζωή τους.

Για 20+ χρόνια, οι ζωγραφιές του Nast’s Santa εμφανίστηκαν 33 φορές. Το Smithsonian δηλώνει ότι αυτές οι απεικονίσεις ισοδυναμούσαν με (πολιτική) «προπαγάνδα – ο Nast υποστήριξε την κατάργηση, τα πολιτικά δικαιώματα και τους Ρεπουμπλικάνους».
Τα άλλα έργα του περιέχουν επίσης κρυφές ατζέντες – έτσι, παρόλο που μπορεί να μην βλέπουμε μια ώθηση για αύξηση στους στρατιωτικούς μισθούς, το Merry Old Santa Claus του Nast, μαζί με άλλα κινούμενα σχέδια, ενίσχυσαν τη σύγχρονη εικόνα του Άγιου Βασίλη και προώθησαν την ατζέντα της εποχής του πολέμου.

Ο γερμανικής καταγωγής Αμερικανός σκιτσογράφος, Τόμας Ναστ, μεγάλωσε στις γειτονιές της Νέας Υόρκης και έδειξε από νωρίς την τάση να σχεδιάζει κινούμενα σχέδια. Μέχρι τα τέλη της εφηβείας του, είχε ήδη εξασφαλίσει σταθερή δουλειά σε εξέχοντα πρακτορεία, με αποκορύφωμα τα 20+ χρόνια του στο Harper’s Weekly.
Ο Nast έδωσε σκίτσα (ο ελέφαντας και ο γάϊδαρος) που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς. Επίσης, θεωρείται ο «πατέρας του αμερικανικού καρτούν». Επιπλέον, ο Nast διορίστηκε γενικός σύμβουλος στο Εκουαδόρ. Δεν ήταν εκεί για πολύ καιρό καθώς προσβλήθηκε από κίτρινο πυρετό και πέθανε μετά από αρκετούς μήνες.

Τα κινούμενα σχέδια του Nast αποτελούν σημαντικό μέρος της αμερικανικής ιστορίας. Γιατί ακόμα κι αν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν απαραίτητα να διαβάσουν την εφημερίδα, μπορούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε μέσω των εικονογραφήσεων.

Δείτε επίσης