Στον τραγικό θάνατο ενός 11χρονου παιδιού οδήγησε η έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου στις Σέρρες.
Από την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σχολείου Σερρών εκσφενδονίστηκε μια βαριά σιδερένια πόρτα σε απόσταση 40 μέτρων και σκότωσε έναν μαθητή της ΣΤ’ δημοτικού, ενώ τραυμάτισε άλλους δύο μαθητές, ηλικίας 6 και 10 χρόνων.
Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μαθητών που ακολουθούν το πρόγραμμα του ολοήμερου, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών να δίνει εντολή για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και στη συνέχεια να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάδης επιρρίπτει ευθύνες στον διευθυντή του 9ου δημοτικού σχολείου αλλά και στον ανάδοχο του έργου για το τραγικό συμβάν, που προκάλεσε τον θάνατο του 11χρονου και τον τραυματισμό άλλων δύο μαθητών.
«Είναι μία κακή ημέρα για τις Σέρρες, που θρηνούν και πενθούν. Είμαστε πραγματικά όλοι συντετριμμένοι», δήλωσε στο MEGA o δήμαρχος Σερρών. Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο εργολάβος δεν είχε καμία άδεια για να κάνει εργασίες στο σχολείο την ώρα που λειτουργούσε και υπήρχαν μαθητές εντός του κτιρίου.
«Ο εργολάβος που έχει αναλάβει αυτό το έργο έχει κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις. Η βασική συμβατική υποχρέωση που περιγράφεται στη σύμβασή του είναι ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα που το σχολείο λειτουργεί, παρά μόνο εάν έχει έγγραφη συγκατάθεση από τον διευθυντή του σχολείου ή από τον δήμο. Τέτοια συγκατάθεση από τον δήμο δεν υπήρξε ποτέ. Εδώ τίθεται ένα θέμα: ποιος του άνοιξε; Γιατί τα σχολεία είναι κλειδωμένα. Είμαι εξοργισμένος για εκείνους που του άνοιξαν να μπει στο σχολείο», δήλωσε.
Από την άλλη, ο διευθυντής του σχολείου ισχυρίζεται πως είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στους φορείς για να μη γίνονται εργασίες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Τον ισχυρισμό αυτό διαψεύδει ο δήμαρχος Σερρών, ρίχνοντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στη διεύθυνση του σχολείου.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν έχει κανένα έγγραφο στη διάθεσή του: «Δεν έχουμε κανένα έγγραφο από το σχολείο. Είναι ψευδές εντελώς, ψάξαμε όλη την αλληλογραφία χθες. Δεν μας ενημέρωσε κανείς χθες ότι θα πάει να κάνει εργασίες την ώρα που λειτουργεί το σχολείο. Την ώρα του συμβάντος δεν ήταν ούτε ο διευθυντής ούτε ο εργολάβος εκεί. Μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων, μετά το συμβάν, ότι το πρωί ο εργολάβος βρισκόταν στο σχολείο την ώρα που λειτουργούσε. Αυτό είναι εξοργιστικό».
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σερρών, ο δήμος στρέφεται κατά του αρμόδιου εργολάβου και του διευθυντή του σχολείου.
Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών, έδωσε μια αρχική εκτίμηση για την πιθανή αιτία που προκάλεσε την έκρηξη. «Πιστεύω ότι για κάποιο λόγο όταν πήγαν να κάνουν τις διάφορες ρυθμίσεις οι τεχνικοί του συγκεκριμένου έργου, έκλεισαν τις βάνες από κλειστό κύκλωμα νερού του λέβητα και όταν μπήκε σε λειτουργία ο καυστήρας δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει το νερό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θερμοκρασίες και η πίεση. Έτσι δημιουργήθηκε μία εκρηκτική κατάσταση και χωρίς να υπάρχει η κυκλοφορία του νερού για να εκτονωθεί η πίεση, έγινε η έκρηξη», είπε.
Ο Σάββας Μπερμπερίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε στο MEGA πως για το εν λόγω έργο έγινε ανάθεση από τον δήμο και πως οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι υπεύθυνοι για τέτοια έργα.
«Μίλησα ελάχιστα με τον διευθυντή του σχολείου την ώρα που αποχωρούσε για να δώσει κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό που μου είπε είναι ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του να γίνονται εργασίες μέσα στο χώρο του σχολείου την ώρα των μαθημάτων. Υπάρχουν καταγγελίες από τον πρόεδρο των τεχνικών συντηρητών καυστήρων στο νομό Σερρών, ο οποίος λέει ότι κλείστηκαν κάποιες βάνες χωρίς να απενεργοποιηθεί ο λέβητας. Εμείς σαν εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά που γίνονται σε επίπεδο τεχνικών έργων», ανέφερε.