Σαν σήμερα πριν 69 ολόκληρα χρόνια κυκλοφόρησε το θρυλικό Playboy που έμελλε να γίνει το γνωστότερο ίσως περιοδικό στην ιστορία του παγκόσμιου τύπου. Ήταν 1η του Δεκεμβρίου του 1953, το τέλος μιας χρονιάς που ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε εξέλιξη, ο Τζον Κένεντι είχε παντρευτεί την Ζακλίν Μπουβιέ, ο Στάλιν μόλις είχε πεθάνει και η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε ανέβει στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας. Τότε, ένα μήνα πριν μπει το 1954, στα περίπτερα των Ηνωμένων Πολιτειών «κρέμεται»… η Μέριλιν Μονρόε γυμνή! Το Playboy αρχίζει τη σεξουαλική Επανάσταση και ποιος θα περίμενε τότε ότι θα γινόταν το περιοδικό που κατέκτησε τον κόσμο!

Από το πρώτο του κιόλας τεύχος – που κυκλοφόρησε σαν σήμερα, μια 1η Δεκεμβρίου πριν πολλά χρόνια- ο Χιού Χέφνερ ξεκαθάρισε τι θα ήταν το Playboy: «Δεν είμαστε οικογενειακό περιοδικό. Απολαμβάνουμε να φτιάχνουμε κοκτέιλ, να βάζουμε απαλή μουσική στο φωνόγραφο και να προσκαλούμε μια γυναικεία γνωριμία για μια ήσυχη συζήτηση γύρω από Πικάσο, Νίτσε, τζαζ, σεξ…». Αλλά ξεκαθάρισε και κάτι άλλο ο ευφυής εκδότης: «Η μεγαλύτερη εκπολιτιστική δύναμη στον κόσμο δεν είναι η θρησκεία αλλά το σεξ».

Κι επειδή ο ίδιος με τη θρησκεία δεν τα πήγαινε και πολύ καλά, είπε να εκμεταλλευτεί το σεξ, που εκεί και αν τα πήγαινε καλά, και εκπληρώνοντας ο ίδιος ένα από τα οράματά του, αποκαλύπτει: «Έχει ενδιαφέρον που ένας άντρας, εκπληρώνοντας τις προσωπικές του ερωτικές φαντασιώσεις, εκπληρώνει τις φαντασιώσεις τόσο πολλών άλλων αντρών». Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Playboy εκπλήρωσε πολλές από τις φαντασιώσεις των αντρών από την δεκαετία του ’50 μέχρι τη στιγμή που το διαδίκτυο εισέβαλε για τα καλά στη ζωή μας.

Το πρώτο τεύχος

Με εξώφυλλο την απόλυτη σταρ της εποχής, την ξανθιά σεξοβόμβα, τη Μέριλιν Μονρόε. Η πρώτη έκδοση λοιπόν του περιοδικού Playboy λοιπόν σαν σήμερα το 1953 είχε ένα εμβληματικό εξώφυλλο: Την Μέριλυν Μονρόε και στις εσωτερικές σελίδες τη σταρ, γυμνή!
Ο Χιου Χέφνερ ήταν μόλις 27 χρονών, όταν αποφάσισε να αφήσει το εμπορικό τμήμα του περιοδικού Esquire και να χτίσει τη δική του αυτοκρατορία.
Δημιούργησε το πρώτο τεύχος του Playboy εντελώς μόνος, στο τραπέζι της κουζίνας του διαμερίσματός του στο Σικάγο, έτσι τουλάχιστον λέγεται. Είχε στην τσέπη του 600 δολάρια, δανείστηκε ακόμα 1.000 δολάρια από τη μητέρα του, 1.000 από τον αδελφό του και λίγα λίγα μάζεψε 8.000 δολάρια. Τα 500 από εκείνα τα χρήματα τα έδωσε για να αγοράσει τις γυμνές φωτογραφίες της Μέριλιν.

Το πρώτο τεύχος του Playboy δεν είχε ημερομηνία, γιατί ο Χέφνερ δεν ήταν σίγουρος αν θα μπορούσε να τυπώσει και δεύτερο! Το πρώτο αυτό τεύχος πούλησε περίπου 51.000 αντίτυπα και το δεύτερο πήγε ακόμη καλύτερα. Και ο θρύλος μόλις είχε αρχίσει…

20 πράγματα που δεν ξέρατε για το διάσημο «ανδρικό» περιοδικό που κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο.

  1. Η Gloria Steinem πήγε μυστικά ως κουνελάκι του Playboy για ρεπορτάζ και να γράψει ένα δημοσιογραφικό κείμενο με τίτλο “A Bunny’s Tale” πριν από 50 χρόνια. Όπως εξηγεί ο The Guardian, το ενδεικτικό κομμάτι «παίρνει τη μορφή ημερολογίου και κινείται από την αρχική απόφαση της Στάινεμ να υιοθετήσει το ψευδώνυμο της Μαρί Κάθριν Ος μέχρι την τελευταία της μέρα στη δουλειά, όταν κρυφακούει ένα άλλο κουνελάκι να λέει για έναν πελάτη, « Είναι πραγματικός κύριος. Σου συμπεριφέρεται ακριβώς το ίδιο είτε έχεις κοιμηθεί μαζί του είτε όχι».
    Εκείνη την εποχή, η Steinem πίστευε ότι το Playboy και ο Hefner καθόριζαν τη σεξουαλικότητα μέσα από το ανδρικό βλέμμα. Έτσι, από πολλές απόψεις, η σεξουαλική τους επανάσταση ήταν μια επανάσταση μόνο για τους άνδρες, όχι για τις γυναίκες τις οποίες αντικειμενοποίησαν.

2.Ο συγγραφέας του Where the Sidewalk Ends, Shel Silverstein, ήταν τακτικός σκιτσογράφος του Playboy μεταξύ 1957 και 1968. Μέρος της δουλειάς του ήταν να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να στέλνει αποστολές πίσω με τη μορφή εικονογραφήσεων. Περιέγραψε μέρη όπως το Νησί της Φωτιάς, το Τόκιο και άλλα – τα οποία τώρα συγκεντρώνονται σε ένα βιβλίο με πρόλογο από τον Χέφνερ.

3.Η μακροχρόνια συντάκτρια μυθοπλασίας του περιοδικού ήταν μια γυναίκα με το όνομα Άλις Τέρνερ, για την οποία ο Χέφνερ είπε: «Χωρίς εσένα, δεν θα είχα παρά ένα λογοτεχνικό περιοδικό». Σε συνέντευξή της στο Missouri Review το 1984, είπε: «Σκεφτείτε τι πληρώνει το Playboy σε σύγκριση, ας πούμε, με το Harper’s, και πείτε μου ποιος εργαζόμενος συγγραφέας που πραγματικά συντηρεί τον εαυτό του θα πειραχτεί για μερικά γυμνά;»

Μιλώντας για συγγραφείς…
4.Η Μάργκαρετ Άτγουντ δημοσίευσε το διήγημά της «The Bog Man» στο Playboy το 1991. Πρόκειται για μια γυναίκα με το όνομα Τζούλι που ανακαλύπτει το σώμα ενός άνδρα ηλικίας 2.000 ετών…
Επίσης, από την ίδρυσή του, το Playboy έχει δημοσιεύσει πρωτότυπα έργα των Vladimir Nabokov, James Baldwin, Shirley Jackson, Nadine Gordimer, Doris Lessing, John Updike, John Cheever, PG Wodehouse, Arthur C. Clarke, John Irving, Roald Dahl, Frank Herbert, Stephen King, Norman Mailer, Joyce Carol Oates, Philip K. Dick, Ray Bradbury, Annie Proulx και πολλών άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.

5.Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο έδωσαν συνέντευξη στο Playboy το 1980. Ο Λένον είπε για τη σχέση του με την Όνο: «Γιατί δεν μας πιστεύουν οι άνθρωποι όταν λέμε ότι είμαστε απλά ερωτευμένοι;» Συνέχισε λέγοντας και αυτό για την σχέση του με την Όνο:

«Είμαστε και οι δύο ευαίσθητοι άνθρωποι και πληγωθήκαμε πολύ από αυτό. Δηλαδή, δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Όταν είσαι ερωτευμένος, όταν κάποιος λέει κάτι σαν, «Πώς μπορείς να είσαι με αυτή τη γυναίκα;» λες, «Τι εννοείς; Είμαι με αυτή τη θεά της αγάπης, την εκπλήρωση ολόκληρης της ζωής μου. Γιατί το λες αυτό; Γιατί θέλεις να της πετάξεις έναν βράχο ή να με τιμωρήσεις που είμαι ερωτευμένος μαζί της;» Η αγάπη μας, μας βοήθησε να το επιβιώσουμε, αλλά μερικές φορές αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Υπήρχαν μερικές φορές που παραλίγο να υποχωρήσουμε, αλλά καταφέραμε να επιβιώσουμε και εδώ είμαστε».

  1. Το 1988 το Playboy ήταν το πρώτο μεγάλο εθνικό περιοδικό που δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ιστορία, με τίτλο “Late Night”:

«Στα λόγια του συζύγου μου, Ρούντι, είμαι μια γυναίκα της οποίας το πρόσωπο και οι συμπεριφορές είναι γνωστές σε κάτι περισσότερο από το ήμισυ του μετρήσιμου πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών, το όνομα της οποίας είναι στα χείλη, στα εξώφυλλα και στις οθόνες. Του οποίου η καρδιά της καρδιάς είναι αόρατη στον κόσμο και απρόσιτα κρυμμένη. Αυτό που σκέφτηκε ο Ρούντι θα μπορούσε να με σώσει από όλη αυτή την εμφάνιση που υπονοείται».

  1. Το περιοδικό έχει φιλοξενήσει και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις με ιστορικές προσωπικότητες όπως του Φιντέλ Κάστρο, του Μάλκολμ Χ, του Τζον Λένον, της Άιν Ραντ, της πριγκίπισσα Γκρέις (Κέλι) του Μονακό, του Τζίμι Κάρτερ , του Ντόναλντ Τραμπ, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Συγκεκριμένα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Τζούνιορ έδωσε συνέντευξη στο Playboy το 1965. Είπε: «Ένας ισχυρός άνδρας πρέπει να είναι μαχητικός όσο και μετριοπαθής. Πρέπει να είναι ρεαλιστής αλλά και ιδεαλιστής. Αν θέλω να αξίζω την εμπιστοσύνη που μου επένδυσε κάποιο μέλος της φυλής μου, πρέπει να είμαι και τα δύο».

Επίσης, φέρεται να είπε: «Δεν μπορεί κανείς να βρίσκεται στη θέση μου, να τον αναζητούν κάποιοι για καθοδήγηση, χωρίς να του υπενθυμίζεται συνεχώς το φοβερό της ευθύνης του. Ζω με μια βαθιά ανησυχία: Παίρνω τις σωστές αποφάσεις;»

  1. Η Lauren Hutton ξεκίνησε στο Playboy.Εργάστηκε σε ένα κλαμπ του Playboy για τρεις μήνες πριν τα παρατήσει, λέγοντας ότι «ήταν μια καλή εμπειρία γιατί μου έμαθε να είμαι δυνατή».

9.Η Deborah Harry, γνωστή και ως Blondie, ήταν επίσης κουνελάκι του Playboy. Από το 1968 έως το 1973, εργάστηκε στο κλαμπ Playboy. Αυτό ήταν πριν βάψει τα καστανά της μαλλιά στο κλασικό της ξανθό. Το 1973, γνώρισε τον κιθαρίστα (και μελλοντικό σύντροφό της) Chris Stein.

10.Η Marilyn Monroe ήταν στο πρώτο εξώφυλλο του Playboy το 1953. Με την Μέριλιν, ο Χέφνερ δεν συναντήθηκαν ποτέ παρά μόνο στο νεκροταφείο! Ο Hefner θα ταφεί στην πραγματικότητα δίπλα στη Monroe στο Westwood Memorial Park στο Λος Άντζελες. Ο Χέφνερ πολύ πριν πεθάνει είχε αγοράσει ένα οστεοφυλάκιο πλάι σ’ εκείνο της Μέριλιν Μονρόε στο Westwood Village Memorial Park Cemetery, όπου και βρίσκεται πια δίπλα στην διάσημη σταρ για μια αιωνιότητα. Πριν η Monroe γίνει η παγκόσμια σταρ που έγινε, πόζαρε γυμνή για τον φωτογράφο Tom Kelley με αντάλλαγμα 50 $ το 1949. Ο Kelley πούλησε τις φωτογραφίες του της Monroe στην Western Lithograph Company και τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Hefner αγόρασε τις φωτογραφίες – και στη συνέχεια έκανε τη Monroe την πρώτη του φωτπγράφηση.

11.Το λογότυπο του Playboy το κεφάλι του κουνελιού – The Rabbit Head – σχεδιάστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του περιοδικού, τον Arthur Paul και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο πρώτο τεύχος του περιοδικού. Ο Χιου Χέφνερ κατέληξε στο Κουνέλι ως σήμα κατατεθέν λόγω της «χιουμοριστικής σεξουαλικής του σημασίας» και το έντυσε με ένα σμόκιν για να «προσθέσει μια ιδέα… πολυπλοκότητας».

12.Η κυκλοφορία του Playboy έφθασε το ένα εκατομμύριο τη δεκαετία του 1960 και κορυφώθηκε σε περίπου επτά εκατ. στη δεκαετία του 1970. Το τεύχος με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν εκείνο του Νοεμβρίου του 1972, με το μοντέλο Παμ Ρόουλινγκς στο εξώφυλλο: Πούλησε 7.161.561 αντίτυπα!

13.Μετά πέντε χρόνια κυκλοφορίας, το 1958, το ετήσιο κέρδος του περιοδικού έφθανε στα 4 εκατ. δολάρια. Συνολικά μέχρι σήμερα, το περιοδικό Playboy έχει εκδοθεί σε πάνω από 35 χώρες, ενώ το διάσημο Κουνέλι, ως σήμα, έχει αποφέρει έσοδα που ξεπερνούν το ένα δισ. δολάρια από τις παγκόσμιες πωλήσεις των προϊόντων.

14. Η αρχική ιδέα του Χιου Χέφνερ για την ονομασία του περιοδικού ήταν Stag Party, αλλά δεν μπορούσε να το ονομάσει έτσι λόγω ομοιότητας με άλλο περιοδικό, το Stag. Η ονομασία Playboy ήταν η ιδέα ενός συνεργάτη του Χέφνερ, του Έλντον Σέλερς.

15.Ο Χέφνερ υπήρξε πολιτικός ακτιβιστής, με έντονη δραστηριότητα σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως «First Amendment» (η πρώτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία της έκφρασης), αλλά και οπαδός της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε εποχές αντίξοες και δύσκολες τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των μαύρων και στήριξε τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.

16.Για τους φωτογράφους του Playboy είχαν ποζάρει γυμνές κατά καιρούς οι: Ούρσουλα Άντρες, Ναστάζια Κίνσκι, Μπριζίτ Μπαρντό, Ναόμι Κάμπελ, Κέιτ Μος, Σίντι Κρόφορντ, Ντρου Μπάριμορ, Κιμ Μπέισινγκερ, Φάρα Φόσετ, Ελ Μακφέρσον, Ντάριλ Χάνα, Μπο Ντέρεκ, Σαρλίζ Θερόν και πολλές άλλες.

17.Ο Χέφνερ ήθελε να κάνει εισβάλει εντυπωσιακά στο χώρο των εντύπων σκέφτηκε να κάνει κάτι καινοτόμο για το πρώτο τεύχος: μια γυμνή τρισδιάστατη εικονογράφηση, η οποία θα ήταν εμφανής με ειδικά 3D γυαλιά. Η ιδέα ήταν πράγματι έξυπνη, τα γυαλιά όμως ακριβά. Το γυμνό έμεινε όμως στο μυαλό του Χέφνερ και ανακάλυψε ένα ημερολόγιο με γυμνές φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε, που ανήκε στην εταιρεία «John Baumgarth». Αγόρασε χωρίς πολλές διαπραγματεύσεις τα δικαιώματα, για 500 δολάρια!

18.Στην Ελλάδα το περιοδικό κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1985. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς η Ζωή Λάσκαρη εμφανίστηκε γυμνή στις σελίδες του, με λεζάντες στις φωτογραφίες να έχει γράψει ο δημοσιογράφος, μετέπειτα υπουργός Γιώργος Λιάνης. Μετά τη Λάσκαρη ακολούθησαν οι: Ρίκα Βαγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Άντζελα Δημητρίου, Δήμητρα Γαλάνη, Πωλίνα, Μάρω Κοντού, Βάνα Μπάρμπα, Ελένη Ερήμου, Μαρία Ιωαννίδου, Κατερίνα Στανίση, Τζένη Μπαλατσινού, Άντζελα Γκερέκου, Νόνη Δούνια και άλλες διάσημες της εποχής τους.

19.Το Playboy απαγορεύεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας και της Σιγκαπούρης. Το περιοδικό είναι ιδιαίτερα κακοχαρακτηρισμένο στις μουσουλμανικές χώρες: Τον Απρίλιο του 2006, όταν το Playboy κυκλοφόρησε στα περίπτερα της Ινδονησίας (όπου, να σημειωθεί, δεν περιέχει γυμνό), μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης IDF, έκαναν διαδήλωση πετώντας πέτρες τα γραφεία σύνταξης του περιοδικού στην Τζακάρτα.

20.Η πρώτη εκτός Ηνωμένων Πολιτειλων έκδοση του Playboy ήταν στη Γερμανία. Σήμερα το περιοδικό εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο. Εστιάζει κυρίως στους Μillennials και υπεύθυνος για την στρατηγική αυτή είναι Κούπερ Χέφνερ, ο 23χρονος γιος του ιδρυτή της εταιρείας.

Το τέλος του μύθου

Στη δεκαετία του ’80 η αυτοκρατορία του Playboy αντιμετώπισε προβλήματα, εξαιτίας του ανταγωνισμού από αντίπαλα περιοδικά Hustler και Penthouse, που δημοσίευαν περισσότερο τολμηρές φωτογραφίες. Στα τέλη Μαρτίου του 2020 το Playboy ανακοίνωσε ότι διακόπτει την έντυπη έκδοσή του στις ΗΠΑ και θα συνεχίσει μόνο ηλεκτρονικά. Η απόφαση αυτή συζητιόταν για καιρό αλλά επισπεύτηκε λόγο της κρίσης της επιδημίας του κορονοϊού.

«Για σχεδόν έξι δεκαετίες, ο Χέφνερ κράτησε σφιχτά τα ηνία στο Playboy. Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, οι εμπιστοί του, οι συνάδελφοι, τα στελέχη και οι υπάλληλοι είναι έτοιμοι να μοιραστούν την αληθινή και χωρίς… photoshop ιστορία του» σε μια σειρά ενός αποκαλυπτικού πολύωρου ντοκιμαντέρ…

Δείτε επίσης