Η Βασίλισσα Ελισάβετ έγινε η πρώτη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας που συμπλήρωσε 70 χρόνια στο θρόνο, με το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» να εορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων. Σε δεξίωση που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στη βασιλική οικία στο Σάντριγχαμ, μήνες πριν φύγει από τη ζωή, η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε πει μεταξύ άλλων, προκαλώντας αίσθηση τότε πως είναι «ειλικρινής επιθυμία» της, όταν έρθει η ώρα να τη διαδεχθεί στο θρόνο ο πρίγκιπας Κάρολος, η σύζυγός του Καμίλα να αποκαλείται «βασίλισσα».
Αυτό σημαίνει και κάτι ακόμα.. ότι το βρετανικό βασιλικό στέμμα μπαίνει πάλι στο επίκεντρο… Και ειδικά το θρυλικό και αμφιλεγόμενο διαμάντι του, το KohiNoor.
Υπάρχει λόγος που το διαμάντι Kohinoor δεν φοριέται πλέον δημόσια, παρόλο που είναι ένα από τα πιο διάσημα κοσμήματα στον κόσμο. Η ιστορία του διαμαντιού είναι τόσο βαθιά συνδεδεμένη με τραγικές ιστορίες, αιματοχυσίες, ασθένειες και μάχες, που οι φήμες για μια ισχυρή κατάρα άρχισαν να διαδίδονται…
Είναι σίγουρα το πιο διάσημο κομμάτι του κολοσσιαίου θησαυρού που απαρτίζει την αγγλική “κασετίνα”. Εκτίθεται στον Πύργο του Λονδίνου, ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη της πόλης. Αυτό το σπάνιο δείγμα, που σφυρηλατήθηκε το 1937 από τους κοσμηματοπώλες Garrard & Co (που υπέγραψαν επίσης το δαχτυλίδι αρραβώνων της Νταϊάνα ) για τον Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ ‘ και φορέθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη στέψη της το 1953, περιλαμβάνει μια εκπληκτική συλλογή από 2800 διαμάντια. Με την κεντρική πέτρα, το μοναδικό KohiNoor (που σημαίνει στα περσικά «βουνό του φωτός») των 105,6 καρατίων και της ανυπολόγιστης αξίας…
Το τελευταίο, όπως και τα περισσότερα πετράδια που απαρτίζουν αυτό το στέμμα , δόθηκε ως δώρο από την πρώην Ινδική Αυτοκρατορία στη βασίλισσα Βικτώρια και πάντα μαγνήτιζε όλα τα βλέμματα. Ωστόσο λέγεται ότι είναι «καταραμένο» και φέρνει κακοτυχία στους άντρες. Γι αυτό το λόγο η βασίλισσα Βικτώρια, -που ήταν πολύ προληπτική-, είχε απαιτήσει τότε να φοριέται αποκλειστικά από γυναίκες της βασιλικής οικογένειας.
Αυτή η θρυλική πέτρα βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας σκληρής μάχης μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ινδίας, η οποία θέλει να ανακτήσει αυτό το κομμάτι της εθνικής της ιστορίας – το οποίο πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να δοθεί στο Λονδίνο.
To 1739 το διαμάντι πέρασε από τα χέρια της Αυτοκρατορίας των Mughal σε εκείνα της Περσίας, και η πέτρα βρέθηκε στις αρχές του 1800 στα χέρια ενός αρχηγού των Σιχ, του Ranjît Singh, ο οποίος την προστάτευσε από την απληστία της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, για να την εμπιστευθεί τελικά λίγο πριν τον θάνατό του σε μια ινδουιστική αίρεση. Μετά από ένα μακρύ λουτρό αίματος, οι Βρετανοί πήραν τελικά στα χέρια τους την πολυπόθητη πέτρα το 1849 χάρη στη Συνθήκη της Λαχώρης, αναγκάζοντας έτσι τον κυρίαρχο Dhulîp Singh να εγκαταλείψει το βασίλειό του. Στη συνέχεια, η Βικτώρια το φόρεσε πολλές φορές ως καρφίτσα ή ως τιάρα.
Έμεινε στο κενό λοιπόν το αίτημα της Ινδίας να πάρει πίσω τον εθνικό της θησαυρό ενώ με την ανακοίνωση προς έκπληξη όλων της Ελισάβετ, πριν τον θάνατό της,για τον μελλοντικό τίτλο που θα δοθεί στην Camilla, η ιστορία ήρθε πάλι σο προσκήνιο και προκλήθηκε μια νέα έκρηξη.
Τώρα μένει να περιμένουμε μέχρι τη στέψη του πρίγκιπα Καρόλου για να μάθουμε αν η σύζυγός του θα φορέσει αυτό το θρυλικό στέμμα με το μοναδικό αυτό κόσμημα, που δεν έχει αφήσει το χρυσό του κλουβί στον Πύργο του Λονδίνου από την κηδεία της μητέρας της Βασίλισσας το 2002.
H στέψη του βασιλιά Καρόλου αναμένεται στις 6 Μαΐου και ένα απασχολεί την κοινή γνώμη. Θα φορέσει τελικά η βασιλική σύζυγός, Καμίλα το στέμμα της Ελισάβετ;
Η στέψη θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ από τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπέρι, Τζάστιν Γουέλμπι ίσως η Καμίλα να μην στεφθεί με το ιστορικό στέμμα το οποίο αποτελεί κειμήλιο, ίσως αυτό να μην γίνει πράξη.
Aν το στέμμα με το καταραμένο διαμάντι φορεθεί από την Καμίλα, όπως γράφει ο διάσημος συγγραφέας William Dalrymple, θα μοιάζει με τεράστια «διπλωματική χειροβομβίδα».
Δείτε επίσης