Ποιος είναι ο Eugen Rochko, ο νεαρός δημιουργός ρωσικής καταγωγής του κοινωνικού δικτύου Mastodon;
Ο 29χρονος Γερμανός επιστήμονας πληροφορικής δημιούργησε, το 2016, το εναλλακτικό και μη κερδοσκοπικό κοινωνικό δίκτυο Mastodon, του οποίου ο αριθμός των χρηστών γνωρίζει μια μεγάλη ​​άνοδο μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ.

Λίγα λόγια για το Mastodon

Το Mastodon είναι ένα δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την εκτέλεση αυτο-φιλοξενούμενων υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης. Διαθέτει λειτουργίες microblogging παρόμοιες με την υπηρεσία Twitter, οι οποίες προσφέρονται από μεγάλο αριθμό κόμβων Mastodon που είναι ανεξάρτητοι (γνωστοί ως “εκδοχές”), ο καθένας με τον δικό του κώδικα συμπεριφοράς, όρους υπηρεσίας, επιλογές απορρήτου και πολιτικές εποπτείας.

Κάθε χρήστης είναι μέλος μιας συγκεκριμένης παρουσίας Mastodon, η οποία μπορεί να διαλειτουργεί ως ομοσπονδιακό κοινωνικό δίκτυο, επιτρέποντας στους χρήστες διαφορετικών κόμβων να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό έχει ως στόχο να δώσει στους χρήστες την ευελιξία να επιλέξουν έναν διακομιστή του οποίου τις πολιτικές προτιμούν, αλλά να διατηρήσουν την πρόσβαση σε ένα μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο. Το Mastodon είναι επίσης μέρος του συνόλου των πλατφορμών διακομιστών Fediverse, οι οποίες χρησιμοποιούν κοινά πρωτόκολλα που επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλεπιδρούν επίσης με χρήστες σε άλλες συμβατές πλατφόρμες, όπως PeerTube καιFriendica.

Η μασκότ Mastodon είναι ένα ζώο με προσβοκίδα, που μοιάζει με μαστόδοντα ή μαμούθ, που μερικές φορές απεικονίζεται να χρησιμοποιεί tablet ή smartphone. Τα μηνύματα που δημοσιεύονται χρησιμοποιώντας το λογισμικό είναι γνωστά ως “toots”.

Ένας νεαρός προγραμματιστής
Από την εξαγορά του Twitter στα τέλη Οκτωβρίου από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, πολλοί χρήστες εγκατέλειψαν το κοινωνικό δίκτυο για να βρουν καταφύγιο στο Mastodon, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα microblogging που δημιουργήθηκε το 2016 από τον Γερμανό, ρωσικής καταγωγής Eugen Rochko. Ο 29χρονος προγραμματιστής είναι ενθουσιασμένος με μια εισροή που θεωρείται «άνευ προηγουμένου» . Από 400.000 στα μέσα Οκτωβρίου, το δίκτυο έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στα μέσα Νοεμβρίου.

Ένας διαχρονικός οπαδός του Twitter, ο Eugen Rochko είχε αποδοκιμάσει γρήγορα τη διαχείριση της πυραμίδας του. Μόλις αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ιένας, στη Θουριγγία, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ξεκίνησε, σε ηλικία 24 ετών, το δικό του κοινωνικό δίκτυο, εναλλακτικό και μη κερδοσκοπικό , όπου δημοσιεύουμε μηνύματα που ονομάζονται «ποιητές». Με τους 4.600 ανεξάρτητους διακομιστές της, η Mastodon βασίζεται σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα. Έτσι, «δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα άτομο που να παίρνει μια απόφαση από πάνω προς τα κάτω. Είναι πιο δημοκρατικό », διαβεβαιώνει ο δημιουργός του.

Ένα ανυπόμονο παιδί
Γεννημένος στη Μόσχα σε μια εβραϊκή οικογένεια της μεσαίας τάξης, ο Rochko μετανάστευσε στη Γερμανία με τους γονείς του σε ηλικία 11 ετών, με την ελπίδα για «ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από τη Ρωσία του Πούτιν» . Ως παιδί, το δημιουργικό του πνεύμα εκφράστηκε για ένα διάστημα στο σχέδιο. «Τα παράτησα γιατί ήμουν πολύ ανυπόμονος. Δεν μπορούσα να τραβήξω μια ευθεία γραμμή, έκανα μόνο οδοντωτές γραμμές» , θυμάται. Στη Θουριγγία, ανακαλύπτει το Internet υψηλής ταχύτητας και τις γραμμές κώδικα. «Με τον προγραμματισμό, η ανταμοιβή ήταν άμεση: οι αλλαγές εμφανίστηκαν αμέσως στην οθόνη μου. », είπε ο ίδιος.

Ψηφιακή εξαίρεση
Κατά τη διάρκεια του γυμνασίου του, δημιούργησε πολλές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένης της εικονικής αγοράς τέχνης Artists & Customers, την οποία πούλησε για 2.000 δολάρια. Παράλληλα με τις σπουδές του, θέτει τις γνώσεις του στους υπολογιστές στην υπηρεσία των εταιρειών. Εξελίσσοντας μακριά από το Ivy League (μια ομάδα οκτώ διάσημων αμερικανικών ιδιωτικών πανεπιστημίων) και τη Silicon Valley, έγινε γρήγορα εξαίρεση μεταξύ των ψηφιακών κολοσσών.

Υπερασπιστής της φιλοσοφίας του ανοιχτού κώδικα, που βασίζεται στη συνεργασία και την προσβασιμότητα, την καθιστά τον ακρογωνιαίο λίθο του Mastodon: «Η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να βλέπουν, να μελετούν, να τροποποιούν και να αναδιανέμουν τον κώδικα του λογισμικού που χρησιμοποιούν είναι μια πολιτική θέση. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των ατόμων. »

Η αντίθεση του Έλον Μασκ
«Η ρητορική μίσους περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης των άλλων», λέει ο ίδιος που αντιτίθεται στη φιλοσοφία του Έλον Μασκ, υποστηρικτής της απόλυτης ελευθερίας έκφρασης. Το 2014, ο Eugen Rochko σημαδεύτηκε από τη διαμάχη «GamerGate», μια τεράστια διεθνή καμπάνια διαδικτυακής σεξιστικής παρενόχλησης που στόχευε γυναίκες προγραμματιστές. Ήθελε να κάνει το Mastodon ένα “τόπο που προστατεύεται από αυτό το είδος δράσης” .

Ενώ ο Elon Musk σχεδιάζει να υπάρχει πληρωμή για τη χρήση του Twitter, ο Eugen Rochko υπερασπίζεται ένα μοντέλο χωρίς διαφημίσεις ή αλγόριθμους, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου μέσω μιας συμμετοχικής πλατφόρμας.

Δείτε επίσης