Search
Close this search box.

Baron Haussmann: Ο άνθρωπος που εκσυγχρόνισε το Παρίσι κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Αυτοκρατορίας

Ο Ζωρζ Εζέν Οσμάν, γνωστός ως βαρόνος Οσμάν (Baron Haussmann), ήταν Γάλλος ανώτατος διοικητικός υπάλληλος που υπηρέτησε ως νομάρχης του Σηκουάνα από το 1853 έως το 1870 κατά τη διάρκεια της Δεύτερης γαλλικής αυτοκρατορίας και ο άνθρωπος που στην ουσία εκσυγχρόνισε το Παρίσι.

Με εντολή του Ναπολέοντα Γ’, ο βαρόνος Haussmann, ο οποίος έγινε έπαρχος του Σηκουάνα το 1853, πραγματοποίησε μεγάλες μεταμορφώσεις του Παρισιού υπό τη Δεύτερη Αυτοκρατορία, οι οποίες σήμερα ονομάζονται «έργα του Haussmann». Μεταξύ 1853 και 1870, ο Georges Eugène Haussmann θα υλοποιήσει μια πραγματική αναδιάρθρωση της πρωτεύουσας…
Τι κοινό έχουν το Bois de Boulogne, το Bois de Vincennes ή το Place Malesherbes και το Place de l’Opéra; Όλα αυτά τα εμβληματικά μέρη της πόλης του Παρισιού δημιουργήθηκαν υπό τον βαρόνο Haussmann, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Το 1850, ο Ναπολέων Γ΄ ήθελε ήδη να ξεκινήσει τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της πρωτεύουσας, δηλώνοντας συγκεκριμένα:

Το Παρίσι είναι πράγματι η καρδιά της Γαλλίας. Ας βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να εξωραΐσουμε αυτή τη σπουδαία πόλη, να βελτιώσουμε την κατάσταση των κατοίκων της. Ας ανοίξουμε νέους δρόμους, ας καθαρίσουμε τις εργατικές γειτονιές που δεν έχουν αέρα και φως της ημέρας και ας διαπεράσουμε το ευεργετικό φως του ήλιου παντού μέσα στους τοίχους μας.


Εκσυγχρονισμός του Παρισιού στο μοντέλο του Λονδίνου
Για να αλλάξει το πρόσωπο του Παρισιού, ο Λουδοβίκος-Ναπολέων Βοναπάρτης εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από το Λονδίνο, όπου έζησε για λίγους μήνες πριν επιστρέψει στη Γαλλία. Από το ταξίδι του στη Μάγχη, επαναφέρει το όραμα μιας ευάερης πόλης, με μεγάλους δρόμους, μεγάλους χώρους πρασίνου και μεγαλοπρεπή μνημεία, όπως ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου. Ακριβώς το αντίθετο από το Παρίσι, του οποίου τα στενά δρομάκια ενισχύουν την ανυπαρξία, που έχει ήδη επιδεινωθεί από την αυξανόμενη δημογραφία και την εξαθλίωση του κέντρου, ιδιαίτερα.
Η αποστολή είναι μεγάλης έκτασης: για να την πραγματοποιήσει, ο ανιψιός του Ναπολέοντα Α’ θα συνεργαστεί με τον Ζωρζ Ευγένιο Χάουσμαν, τον οποίο διορίζει έπαρχο του Σηκουάνα τον Ιούνιο του 1853, με κύριο στόχο να δώσει νέα πνοή στο Παρίσι.

Απολυμάνετε και δώστε αέρα στο Παρίσι
Προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των ανθρώπων και των αγαθών και να αποτραπεί ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων, ο βαρόνος Haussmann θα προχωρήσει στη δημιουργία μεγάλων λεωφόρων και φαρδιών λεωφόρων. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, η κατάσταση της δημόσιας υγείας ήταν αρκετά επικίνδυνη, καθώς η πόλη είχε βιώσει, για παράδειγμα, μια επιδημία χολέρας τη δεκαετία του 1830. Με την προσάρτηση των προαστίων το 1860, το Παρίσι είδε επίσης τον πληθυσμό του να μεγαλώνει ο οποίος είχε ήδη διογκωθεί από την φυγή επαρχιακών πληθυσμών με εκβιομηχάνιση.

Για να διορθώσει τη συμφόρηση του Παρισιού, ο Baron Haussmann θα τρυπήσει στη συνέχεια σημαντικούς άξονες, όπως τη λεωφόρο de Sébastopol ή τη rue de Rivoli, προκειμένου να διευκολύνει την κυκλοφορία στους άξονες βορρά/νότου και ανατολής/δύσης. Ο βαρόνος Haussmann θα μεταμορφώσει επίσης αρκετούς χώρους πρασίνου: έτσι οργανώνει το πάρκο Monceau, με τη βοήθεια του Alphand, του μηχανικού του, ο οποίος θα τον βοηθήσει επίσης να αναδιαμορφώσει το πάρκο Buttes-Chaumont. Έχουν επίσης διαμορφωθεί πολλοί κήποι και πλατείες, καθώς και τα επιβλητικά Bois de Boulogne και Bois de Vincennes. Επίσης, υπό τον βαρόνο Haussmann εμφανίζονται τα δημαρχεία στα νέα διαμερίσματα, μεταξύ άλλων δημόσιων ιδρυμάτων – νοσοκομείων, εκκλησιών ή ακόμα και κεντρικών αιθουσών.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία για την εποχή: η δημιουργία ενός γιγαντιαίου δικτύου αποχέτευσης, με τη βοήθεια του μηχανικού Eugène Belgrand. Το 1878 υπήρχαν σχεδόν 600 χιλιόμετρα υπονόμων στην πρωτεύουσα, σε σύγκριση με 100 χιλιόμετρα στα μέσα του 19ου αιώνα! Ανυπομονώντας να κάνει μια καθαρή σάρωση του παρελθόντος, ο βαρόνος Haussmann είχε επίσης καταστρέψει περισσότερα από 20.000 κτίρια. Η καταστροφή αυτή εγείρει κυρίως το πρόβλημα του εκτοπισμού χιλιάδων οικογενειών που ωθούνται στην περιφέρεια αφού οι κύριες λεωφόροι είναι πλέον απροσπέλαστες.

Οι κριτικοί του βαρόνου Haussmann
Με το έργο του, το οποίο άλλαξε το τοπίο της πόλης σε χρόνο ρεκόρ, ο βαρόνος Haussmann δεν έκανε μόνο φίλους αλλά και εχθρούς… Αποξένωσε ιδιαίτερα τους υπερασπιστές της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι προκάλεσε την εξαφάνιση μνημείων ή τοποθεσιών του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένων πολλών εκκλησιών και πολλών παρεκκλησιών. Μια άλλη μομφή που του έγινε, ήταν το αξιοσημείωτο κόστος της δουλειάς. Σε 17 χρόνια, ο βαρόνος Haussmann ανέλαβε εργασία αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων φράγκων, δηλαδή διπλάσιο του εκτιμώμενου προϋπολογισμού του…
Έτσι άφησε πίσω του ένα σημαντικό χρέος για τους Παριζιάνους. Για αυτούς και άλλους λόγους, ο βαρόνος Haussmann αποκηρύχθηκε από τον Ναπολέοντα Γ’ το 1870, γεγονός που τον έκανε να χάσει τη θέση του. Ωστόσο, το επαναστατικό όραμα που έφερε ο βαρόνος Haussmann στο παριζιάνικο τοπίο σήμερα αποτελεί μια πολύτιμη κληρονομιά.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα