Ακολουθούν 10 χρήσιμες συμβουλές για να θέσουμε όρια για τα παιδιά μας σύμφωνα με τις διδασκαλίες της Maria Montessori:
1) Να είσαι ισορροπημένος. Μην είστε πολύ περιοριστικοί (πείτε πάντα όχι) ή επιτρεπτικοί (πείτε πάντα ναι). Πρέπει να επιτύχουμε μια ισορροπία, αλλά να ξεκαθαρίσουμε τα όρια του τι μπορούμε να ζητήσουμε και να κάνουμε.
2) Προσοχή. Εάν θέλετε πραγματικά να καταλάβετε το παιδί σας, αποφύγετε να δίνετε βάρος σε άλλες δραστηριότητες όταν σας μιλάει.
3) Να είστε ενσυναίσθητοι. Όταν ακούτε, μιλάτε ή ζητάτε κάτι, προσπαθήστε να καταλάβετε τη διάθεση του παιδιού σας. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του.
4) Μείνετε ήρεμοι. Να είστε σταθεροί στις αποφάσεις σας και στις προειδοποιήσεις σας, αλλά πάντα να αγαπάτε: αποφύγετε να φωνάζετε και να είστε επιθετικοί.
5) Να είστε συνεπείς. Όταν βάζετε όρια, φροντίστε να είναι πάντα ξεκάθαρα και να μην υπάρχουν αντιφάσεις: μόνο έτσι τα παιδιά σας θα καταλάβουν τι θέλετε από αυτά και γιατί.
6) Εκφράστε συγκεκριμένες και συνοπτικές ιδέες. Εάν χρειάζεται να διδάξετε το παιδί σας, να είστε ξεκάθαροι, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε αμέσως τι εξηγείτε.
7) Να είστε ευέλικτοι. Μερικές φορές τα όρια μπορεί να ξεπεραστούν. Εάν βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση, προσπαθήστε να είστε λιγότερο άκαμπτοι, παραμένοντας συνεπείς.
8) Πρώτο μάθημα: σεβαστείτε τους άλλους. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι υπάρχει ένα αδιάβατο όριο, ένα όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί ποτέ: σεβαστείτε τους άλλους.
9) Σκεφτείτε με το παιδί σας. Το παιδί σας θα μεγαλώσει και δεν θα δέχεται πλέον όρια χωρίς να τα συζητάτε. Μιλήστε στο παιδί σας και ακούστε, αλλά να είστε πάντα σίγουροι εξηγώντας γιατί βάζετε όρια.
10) Αναπτύξτε το διάλογο από την παιδική ηλικία. Συζητήστε με το παιδί σας, εξηγήστε τα κίνητρα των συμπεριφορών σας και αυτά που πρέπει να ακολουθήσετε από την παιδική σας ηλικία για να μπορέσετε να αναπτύξετε την αυτονομία σας, την αυτοπειθαρχία σας, την κοινωνικότητά σας και την κριτική σας αίσθηση από μικρή ηλικία.
Photo cover:pixabay.com/thedanw/flower
Διαβάστε επίσης: