Search
Close this search box.

Μια απίστευτη ιστορία: Το κινέζικο βάζο που εκτιμήθηκε στα 2.000 ευρώ και τελικά πουλήθηκε σε δημοπρασία…9 εκατομμύρια ευρώ

Με το παρατσούκλι «ουράνιο αγγείο», το κινέζικο αυτό βάζο είχε κοστολογηθεί από ειδικούς 2.000 ευρώ. Αλλά την ημέρα της δημοπρασίας του, οι αγοραστές είδαν ένα πολύ σπάνιο αγγείο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και η πώληση εκτινάχθηκε στα 9 εκατομμύρια ευρώ….

Δράκοι και σύννεφα. Όχι, δεν βρισκόμαστε σε επεισόδιο του House of the dragon αλλά σε αίθουσα δημοπρασιών . Το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου στο Φοντενεμπλό, ένα λευκό και μπλε κινέζικο βάζο με ονειρικά μοτίβα πωλήθηκε έναντι 9 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών) κατά τη διάρκεια πώλησης από τον οίκο Osenat. Ο αμφορέας, η αξία του οποίου είχε υπολογιστεί μόλις στα 2.000 ευρώ, αποτέλεσε αντικείμενο πραγματικής μάχης μεταξύ συλλεκτών. Το ιδιαίτερο σχήμα του, με πολύ στρογγυλή βάση και μακρύ διακοσμημένο λαιμό, του χάρισε το παρατσούκλι «Tianqiuping» που σημαίνει «ουράνιο».

Ο Jean-Pierre Osenat , πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών , εξήγησε στο CNN ότι ο ιδιοκτήτης του αγγείου το είχε κληρονομήσει από την αποθανούσα γιαγιά της που ζούσε στη Βρετάνη. Ήταν στο σπίτι αυτού του φιλότεχνου συλλέκτη για 30 χρόνια. «Αυτή η πώληση θα αλλάξει εντελώς τη ζωή του», λέει πριν παραδεχτεί ότι «υπήρχαν μεγάλα σημάδια ενδιαφέροντος» για το βάζο όταν δεκάδες άνθρωποι ήρθαν να το εξετάσουν πριν από τη δημοπρασία. Κατά τη στιγμή της πώλησης, περίπου 300 αγοραστές ήταν ενθουσιασμένοι . Ο Jean-Pierre Osenat μείωσε αυτόν τον αριθμό σε 30 ζητώντας από όσπυς ενδιαφέρονταν περισσότερο να καταθέσουν προσφορά.

«Είναι απίστευτο», λέει ο διοργανωτής. Οι ειδικοί πίστευαν ότι το αγγείο χρονολογείται από τον 20ο αιώνα και επομένως δεν ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Αλλά οι έμπειροι συλλέκτες έχουν πειστεί ότι ήταν ένα πολύ σπάνιο παράδειγμα που κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα. «Εμπιστεύομαι τη δημοπρασία. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης καθορίζει την τιμή της αγοράς. Και η άποψη ενός και μόνο εμπειρογνώμονα δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή των 300 αγοραστών», εξηγεί ο Jean-Pierre Osenat. Η ταυτότητα του τυχερού νέου ιδιοκτήτη δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά ήταν κινεζικής καταγωγής.

Μέχρι στιγμής, η τελευταία μεγαλύτερη πώληση της Osenat ήταν το 2007 για ένα ξίφος που χρησιμοποίησε ο Ναπολέοντας κατά τη μάχη του Μαρένγκο, το οποίο κόστισε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ…

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα