Σαν σήμερα το 2011 σε ηλικία μόλις 56 ετών πέθανε ο Στιβ Τζομπς, μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple και πρώην πρόεδρος της Pixar (μέχρις ότου εξαγοράστηκε από την Disney, στης οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρούσε θέση και της οποίας ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος). Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Ο Στιβ Τζομπς «ήταν ο μέγας ευαγγελιστής της ψηφιακής εποχής».
Ο Στίβεν Πολ Τζομπς (Steve Jobs) γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955 στο Σαν Φρανσίσκο.
Η ίδρυση της Apple
Η ιδέα της εμπορικής εκμετάλλευσης της δουλειάς του δεύτερου ιδρυτή της Apple, Στήβεν Βόζνιακ, ήταν δική του και η αρχική οικονομική επιτυχία της Apple στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τους υπολογιστές Apple I και II καθώς και μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, με τον υπολογιστή Macintosh, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επιχειρηματική του ικανότητα. Παρ’όλα αυτά, ο σκληρός τρόπος διαχείρισης καθώς και κάποιες ριζοσπαστικές, οικονομικά ριψοκίνδυνες ιδέες και ο αυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης των στελεχών κορυφώθηκαν το 1985 σε μια διαμάχη με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας και πρώην στέλεχος της Pepsi, John Sculley και την απομόνωση και την μετέπειτα αποχώρησή του από την εταιρεία.
Μετά την αποχώρηση από την Apple
Το 1986 ίδρυσε την εταιρεία NeXT, μια εταιρεία που αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών/σταθμών εργασίας. Παρότι αποτυχημένη εμπορικά, η NeXT συνέχισε να επιχειρεί μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αναπτύσσοντας και πουλώντας το λειτουργικό της NeXTSTEP (αργότερα πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών OpenSTEP). Με την αγορά της NeXT από την Apple το 1996, το NeXTSTEP αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X.
To 1986 ο Στηβ Τζομπς αγόρασε την εταιρεία Pixar, μέχρι τότε αυτόνομο τμήμα της Lucasfilm, εταιρίας που ανήκε στον Τζορτζ Λούκας, ο οποίος είναι παραγωγός σειράς ταινιών όπως Ο Πόλεμος των Άστρων. Η Pixar γρήγορα έγινε η πλέον επιφανής εταιρία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών. Με τη Walt Disney Pictures ως διανομέα δημιούργησε σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη το Toy Story, κάτι που την έκανε γνωστή και απέφερε μεγάλα κέρδη στον Στηβ Τζομπς. Παράλληλα το 1996, η Apple προέβη στην εξαγορά της NeXT σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νέο Mac OS. Η αγορά της NeXT φέρνει τον Τζομπς πίσω στην Apple αρχικά ως interim CEO και αργότερα ως τον CEO και πρόεδρο του ΔΣ, θέση που διατηρούσε μέχρι το θάνατό του.
Επιστροφή και θρίαμβος
Η επιστροφή του Στηβ Τζομπς στην Apple θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της εταιρείας. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και με την αναδιάρθρωση των προϊόντων και τμημάτων της, όπως για παράδειγμα την κατάργηση του Apple Newton, τη συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές και την εξασφάλιση της επένδυσης $100 εκ. από τη Microsoft και τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιρειών σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας Macintosh για 5 χρόνια, η Apple ἐγινε ξανά κερδοφόρα.
Το 1998 λανσαρίστηκαν οι πολύχρωμοι και αξιόπιστοι iMac Και τα iBook. Στον χώρο των πολυμέσων ο iMac ήταν ανώτερος από το IBM PC και εταιρείες όπως η Adobe και Macromedia συνείσφεραν στην επιτυχία του παρέχοντας προγράμματα πολυμέσων γι αυτόν. Αν και οι χρήστες των Mac θέλουν παραδοσιακά να παραμένουν αποστασιοποιημένοι από τα ΙΒΜ PC και τα Microsoft Windows, ο Στηβ δεν ακολούθησε αυτή τη γραμμή.
Ιδιαίτερα σημαντική, επιχειρηματικά, ήταν η κίνηση της Apple στον χώρο της μουσικής. Ο Τζομπς, αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Ίντερνετ και της ψηφιακής μουσικής, δημιούργησε το 2001 το iPod. Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store (iTMS). Παρά τις διαψεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη κινητού τηλεφώνου από τον Στηβ Τζομπς, στις αρχές του 2007 η Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και από τότε είναι στις πρώτες δυο θέσεις πωλήσεων smartphone παγκοσμίως .
Τον Ιανουάριο του 2010 ο Τζομπς παρουσίασε το iPad. Κατά τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.
Στις 24 Αυγούστου 2011, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Apple. Στην επιστολή της παραίτησής του, συνέστησε να τον διαδεχθεί ο επόμενος στην ιεραρχία, Τιμ Κουκ. Όπως ζήτησε ο ίδιος, διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Στις 5 Οκτωβρίου 2011 (μια μέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4s, από την οποία ήταν απών) ανακοινώθηκε ο θάνατος του σε ηλικία 56 ετών.
Τα 3 απλά μαθήματα του Στιβ Τζομπς για να πετυχαίνεις στα πάντα στη ζωή
Ο Τζάστιν Σανταμαρία, ένας μηχανικός υπολογιστών που δούλευε για την Apple από το 2003 έως το 2013, ως επικεφαλής των ομάδων που έφτιαξαν το FaceTime, το iMessage και το CarPlay, λέει πως η συνεργασία του με τον Τζομπς ήταν μία ευκαιρία την οποία δεν θα ξεχάσει ποτέ. «Ήταν ένας οραματιστής που μου έμαθε πολλά όχι μόνο για το πώς να φτιάχνεις προϊόντα που ο κόσμος θα αγαπήσει, αλλά και το πώς να είσαι επιτυχημένος στα πάντα στη ζωή», γράφει στο CNBC.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά είναι τα τρία απλά αλλά σημαντικά μαθήματα για να πετυχαίνεις στα πάντα στη ζωή που πήρε από τον Στιβ Τζομπς:
1. Η μαεστρία απαιτεί επανάληψη
Για να κάνεις κάτι σωστά χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλειά. Αλλά πρέπει και να ξέρεις πότε να σταματήσεις να κάνεις αλλαγές: Θα καταλάβεις όταν έχεις φτάσει στο καλύτερο δυνατό προϊόν όταν είσαι ενθουσιασμένος να το μοιραστείς με άλλους.
Όπως θυμάται ο Σανταμαρία, κατά την πρώτη του εβδομάδα στην Apple, ο Τζομπς ετοίμαζε την πρώτη παρουσίαση του iChat. «Θα κάνω το κοινό να τα κάνει πάνω του», είχε πει. Όπως εξηγεί ο προγραμματιστής, ο συνιδρυτής της Apple ήξερε ότι είχε φτιάξει κάτι σπουδαίο.
2. Χρησιμοποίησε τις αποτυχίες σου σαν σκαλοπάτια για την επιτυχία
Όταν η Apple ήταν έτοιμη να παρουσιάσει το iPhone στον κόσμο, είχε ήδη θέσει τα θεμέλια, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσε στη συνέχεια να αναλαμβάνει νέα και διαφορετικά ρίσκα.
Με κάθε προϊόν, ο Τζομπς περίμενε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Αλλά καταλάβαινε ότι συχνά, το να τα κάνει θάλασσα ήταν η ανταμοιβή. Η τελειότητα ίσως να μην υπάρχει, αλλά το μεγαλείο μπορεί να επιτευχθεί με μερικά updates του λογισμικού.
3. Απομάκρυνε τον βράχο που σε εμποδίζει να κινηθείς πέραν της ζώνης στην οποία νιώθεις άνετα
Το πρώτο iPhone άλλαξε τον κόσμο για πάντα το 2007, με την οθόνη αφής και το ψηφιακό πληκτρολόγιό του.
Η απόφαση του Τζομπς να αφαιρέσει το μηχανικό πληκτρολόγιο ήταν μια πανέξυπνη λύση βιομηχανικού ντιζάιν, καθώς επέτρεψε στο iPhone να έχει περισσότερο χώρο για την οθόνη.
Δείτε επίσης