Η ρωσική φυγή παίρνει μεγάλες διαστάσεις, με την ΕΕ να καλεί έκτακτη συνάντηση πρεσβευτών των 27 τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σε πανικό βρίσκονται οι Ρώσοι και να ψάχνουν τρόπο να φύγουν, για να αποφύγουν την επιστράτευση που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πουτιν την περασμένη Τετάρτη. Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου προκάλεσε πανικό, καθώς κλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι να ενταχθούν στο ρωσικό στράτευμα για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της επιστράτευσης οδήγησε πολλούς Ρώσους να ψάχνουν αεροπορικά εισιτήρια για να φύγουν από την χώρα, με πολλούς να φοβούνται ότι θα κληθούν να πολεμήσουν στο μέτωπο. Ενώ οι Ρώσοι φοβούνται ένα πιθανό κλείσιμο των συνόρων σύντομα, μεγάλη είναι η κίνηση και στα χερσαία σημεία διέλευσης.

Στα σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας, υπάρχουν ουρές περίπου δέκα χιλιομέτρων όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην Τιφλίδα, Rayhan Demytrie. Aρκετοί περίμεναν μέχρι και 20 ώρες προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα.

Παράλληλα εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας δήλωσε ότι η σύγκλιση της συνάντησης αυτής, «δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τις τρέχουσες εξελίξεις στη Ρωσία και στην Ουκρανία και τη δέσμευσή μας να συντονίσουμε μια αποτελεσματική αντίδραση». Οι πρεσβευτές θα ενημερωθούν από ειδικούς και θα ληφθούν υπόψη «οι απόψεις και οι ανησυχίες» κάθε κράτους μέλους, συνέχισε.

Μέλος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Βαρσοβία δεν θα προσφέρει άσυλο στους Ρώσους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά ομάδα Ρώσων να μπει στην Πολωνία (…), ούτε καν σε αυτούς που ισχυρίζονται πως τράπηκαν σε φυγή για να γλιτώσουν από την επιστράτευση», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιεχ Βασίκ στην πολωνική δημόσια ραδιοφωνία.

Επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας της Πολωνίας, επέμεινε πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν για τους Ρώσους. Ο κ. Βασίκ επιχειρηματολόγησε πως δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτεί άμεσα εάν οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι αντιρρησίες συνείδησης στην πραγματικότητα δουλεύουν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όταν κάποιος Ρώσος ή Ρωσίδα υπήκοος μπορεί να αποδείξει ότι κινδυνεύει να υποστεί διωγμό ή βασανιστήρια για πολιτικούς λόγους στη Ρωσία, η πολωνική κυβέρνηση θα εφαρμόζει τους κανόνες για το άσυλο παρέχοντας διεθνή προστασία, συμπλήρωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την δημιουργία ειδικού προγράμματος υποδοχής ρώσων αντιρρησιών συνείδησης για ανθρωπιστικούς λόγους ούτε στη Γερμανία, ούτε σε επίπεδο ΕΕ.

Στη Ρωσία προβλέπεται πλέον κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούσουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών. Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος, η ποινή φυλάκισης για τους λιποτάκτες ήταν τα 5 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα